משה טרי: כללי המשחק השתנו - דירקטורים ישאו באחריות
"המסר שלי אליכם היום חד וברור" כך פנה יו"ר רשות ני"ע, משה טרי, לבאי כנס "אחריות דירקטורים" שהתקיים באונ' ת"א. טרי לדירקטורים: "אני רוצה לומר מפורשות: כללי המשחק השתנו. החשיבה הישנה, שהדירקטור יושב, שומע בנחת את דברי ההנהלה, שואל שאלה או שתיים לפרוטוקול, ומצביע – חלפה עברה מן העולם. ימי הקפה והביסקוויטים נגמרו. רשות ניירות ערך לא תשלים עוד עם התנהלות פאסיבית של הדירקטורים או עם התבטלותם בפני ההנהלות של החברות הציבוריות".
"אנו מצפים מהם לפקח, הלכה למעשה, על ההנהלות – ולא לפעול כחותמת גומי". על פי תפיסת הרשות, האחריות העליונה על פעילות התאגיד מונחת לפתחם. "אני מציע לכולנו להפנים שפעולותינו בפרשיות פלד גבעוני ואחרות – שכללו גם חקירה פלילית של דירקטורים - משקפות באופן הברור ביותר את כוונתנו להביא לשיפור דרמטי של תפקוד הדירקטורים. אנו נפעל הן במישור האזרחי והן במישור הפלילי – אם הדבר יידרש. לא נהסס לחקור דירקטורים שלתפיסתנו היו שותפים, הן בכוונת מכוון, הן בעצימת עין, והן ברשלנות, לפעולות בלתי חוקיות שנעשו בחברה. וזה נכון לגבי כל החלטה בלתי חוקית, החל מתוכניות תגמול, עבור דרך אישור דוחות כספיים וכלה בעסקאות עם בעלי שליטה. הכול ייבדק", הדגיש טרי.
טרי ציין גם, כי "אין זה סוד ששוק ההון מצוי כיום בשיא של כל הזמנים, בכל ההיבטים של הפעילות בו. גודלו של השוק כיום הולך ומתקרב לטריליון וחצי שקל. מספר קרנות הנאמנות המוצעות לציבור, כמו גם היקף הנכסים שהן מנהלות, מעולם לא היה גבוה יותר. שוק תעודות הסל הוא מהמתקדמים בעולם, גם במונחים בינלאומיים, והשקעת הציבור בתעודות אלה הולכת וגדלה. ברבעון האחרון הוגשו לרשות כמאתיים תשקיפים - מספר שיא שייצג עד לפני שנה כמעט את ההיקף השנתי של בקשות להיתרי תשקיף. עכשיו אנחנו מטפלים בהיקף זה ברבעון".
אם לא די בדבריו התקיפים, טרי ביקש להזכיר לדירקטורים, כי "ב-13 במרץ השנה נפל דבר בישראל: בפעם הראשונה בתולדות מדינת ישראל, בית המשפט המחוזי בתל אביב הרשיע שלושה דירקטורים בחברה ציבורית בעבירות פליליות בגין אי ביצוע חובות הפיקוח שלהם. בית המשפט גם הכריע ביחס להגבלת כהונתם. זאת במסגרת הליך פלילי שמנוהל בעקבות חקירה של רשות ניירות ערך בקשר לפרשת פלד גבעוני. העבירות שבהן הורשעו קשורות לאופן שבו ביצעו - או ליתר דיוק – לא ביצעו, את תפקידם. בית המשפט סקר את פעילותם ביחס להליך אישור הדוחות הכספיים של החברה, שהתנהל תוך הפרה של הוראות החוק. הוא מצא כי הדירקטורים לא שאלו שאלות, לא נקטו יוזמה, לא נטלו חלק בדיון, לא הקשו על חברי ההנהלה, לא לחצו לקבלת חוות דעת משפטית מבוססת, וגם לא ביקשו עדכון בקשר להמשך הטפול בהגשת הדוחות ובקשר למגעים עם הרשות".
ביחס לכל אלה קבע בית המשפט כך - "למעשה עשה כל אחד מהם כמעט ולא כלום בתקופה הקריטית לעניין. אנשי המשמר של החברה כשלו, איפוא, במילוי תפקידם. שומרי הסף לא עמדו בפרץ".
טרי הסביר, כי השוק המוסדי, דהיינו הכספים המהווים את החיסכון לטווח ארוך של הציבור (הפנסיות, הביטוחים וקופות הגמל) מעולם לא היה מעורב ופעיל כל כך בשוק ההון. הממשלה איננה מנפיקה עוד אג"ח מיועדות, וגם היקף הגיוסים של אג"ח ממשלתי רגיל יורד בהתמדה. לעומת זאת, היקף ההנפקות של אג"ח קונצרני עולה בהתמדה. משמעות הדבר היא שמיליארדים רבים של שקלים שבעבר הושקעו בניירות ערך סולידיים של הממשלה מופנים כעת לשוק ההון ולחברות הציבוריות הנסחרות בו. שוק ההון מעולם לא היה גורם מרכזי וחשוב כל כך בכלכלה הישראלית כפי שהוא כיום ועל כן תפקודם של הדירקטורים חשוב כל כך, כשומרי הסף של כספי המשקיעים.