מכה לצימרים בצפון: עלולים לאבד 40% מההכנסה השנתית
בסקירה מיוחדת שערכה חברת D&B - דן אנד ברדסטריט ישראל הבוחנת את היקף הנזקים לענף האירוח הכפרי באזור הצפון, מעריכים כלכלני החברה, כי מפעילי הצימרים באזור זה יאבדו כ- 40% מכלל הכנסותיהם השנתיות, במידה והמלחמה תמשך עוד מספר שבועות, ותכלול גם את חודש אוגוסט.
ערב המתקפה על הצפון דורגו 26% מהחברות והעסקים בענף האירוח הכפרי ברמת סיכון גבוהה מאוד (לעומת 22% מכלל החברות במשק). צפי הכלכלנים, הוא שרמת הסיכון תעלה ל-35% משרותי האירוח הכפרי, שיקלעו לסכנת סגירה.
עוד עולה מהסקירה, כי הכנסות מחוז הצפון מאירוח כפרי מהוות כ-290 מיליון שקלים בשנה, כ-80% מסך הפדיון בענף העומד על 360 מיליון שקל. אובדן ההכנסות למפעילים צפוי להסתכם בכ- 116 מיליון שקלים כ-40% מהיקף ההכנסות בשנה, שכן החודשים יולי-אוגוסט מהווים עונת שיא בתיירות הכפרית, ובייחוד חודש אוגוסט, כאשר עם סיום הקייטנות במחצית השנייה של החופש הגדול התפוסה בבתי ההארחה גבוהה במיוחד. זאת לעומת תקופות אחרות בהן עיקר הפעילות של הצימרים מתבטאת בסופי שבוע, לכן הנזק כבד במיוחד.
כלכלני החברה מציינים כי רבים מבעלי הצימרים מבצעים השקעות גדולות בהרחבה ושיפוצים של הצימרים, פיתוח סביבתי, השקעה בציוד וריהוט לפני החופש הגדול, תוך שהם מתבססים על צבר הזמנות שנסגר לרוב מספר שבועות ואף מספר חודשים טרם העונה. אובדן ההכנסות עלול לגרום לחלקם להיקלע לקשיים עקב אובדן ההכנסות ובמידה ולא יינתן להם פיצוי הולם או שהפיצוי יגיע מאוחר מדי.
ההידרדרות המהירה ברמת הסיכון נובעת בשל מספר גורמים: חלק ניכר מהמפעילים, הינם חקלאיים, אצלהם שירותי הארחה הם ענף מישני, אך גם הענף הראשי שלהם חקלאות סובל כעת מפגיעה קשה עקב המלחמה. זאת ועוד, אף אם המלחמה תסתיים עד לעונת החגים, מביאה אי-הוודאות לניצנים ראשונים של ביטולי הזמנות בצפון, בשל הרצון של המזמינים להבטיח את המקומות בעוד מועד.
ענף הצימרים בארץ מופנה רובו ככולו לתיירות הפנים המהווה 94% מהלינות בו. בהסתמך על נתוני למ"ס, מרבית החדרים (כ-80%) והעסקים (90%) בתחום האירוח הכפרי נמצאים באזור הצפון, כ-6100, מתוך 7,700 צימרים בישראל כאשר רוב בתי הארחה מרוכזים בגליל העליון, גליל מערבי, רמת הגולן וסביב הכנרת. 64% מהחדרים בצפון בבעלות - משפחות ומפעילים פרטיים 36% בבעלות הקיבוצים והמושבים. מספר הלינות באירוח הכפרי בישראל, בשנת 2005 עמד על 2.2 מיליון לינות, מתוכם כ-1.7 מיליון בצפון. האירוח הכפרי ושוק הצימרים תופסים מקום מכובד לצד בתי המלון, במיוחד בצפון. ע"פ נתוני הלמ"ס, בצפון מספר לינות הישראלים באירוח הכפרי, (1.5 מיליון לינות) מהווה 57% ממספר לינות הישראלים במלונות התיירות (2.5 מיליון לינות).