חוק האשראי יכנס לתוקפו כמתוכנן ב-1 ליולי 2006

מליאת הכנסת דחתה את הצעת החוק של חבר הכנסת מן הליכוד - משה כחלון, אשר תחייב את המפקח לקבל אישור מועדת הכספים בנושא מסגרות האשראי לעסקים הקטנים
דרור איטח |

לאחר ניסיונות דחיית הוראת המפקח על הבנקים בדבר עמידה במסגרות אשראי, דחתה היום מליאת הכנסת את הצעת החוק של חבר הכנסת מן הליכוד - משה כחלון, אשר תחייב את המפקח לקבל אישור מועדת הכספים בנושא מסגרות האשראי לעסקים הקטנים. הדחייה מאשרת את יישום החוק כמתוכנן ב-1 ליולי 2006.

לדברי בנק ישראל מדובר בהוראה נחוצה וחשובה למשק אשר נועדה להסיר אי וודאות אשר קיימת בקרב הלקוחות החורגים ממסגרות האשראי, באשר לכיבוד הבנק את חיוביהם, להסדיר את הניהול הבנקאי התקין ולשפר את מוסר התשלומים במשק.

ההוראה מאפשרת לבנקים לפעול באופן גמיש כלפי לקוחותיהם. הבנקים הבהירו לנגיד ולמפקח על הבנקים, כי הם יפעלו ברוח זו בטיפול בלקוחותיהם ויסייעו ללקוחות ליישם את ההוראה בהדרגה מבלי לפגוע בהתנהלותם השוטפת.

יודגש כי ההוראה לא מכריחה את הלקוח או את הבנק להקטין את "המינוס" – החלטה זו נשארת גם בעתיד בידי הלקוח והבנק. ההוראה גם לא מחייבת בנק להחזיר צ'ק או חיוב אחר – גם החלטה זו נשארת בידיו (הבנק רשאי להגדיל את המסגרת וכך יוכל לכבד את הצ'ק מבלי שתיווצר חריגה).

מאידך, ובדומה למצב כיום, הבנק גם אינו מחויב לכבד כל צ'ק או חיוב בחריגה – בפרט אם הבנק כבר התריע והזהיר את הלקוח בעניין זה. אשר על כן חשוב שהלקוחות יסדירו עם הבנק את מסגרת האשראי המתאימה לצרכיהם, ויקפידו לפעול בה ללא חריגות.

כזכור, המפקח על הבנקים הבהיר בשבוע שעבר לבנקים את עמדתו, על פיה אם הבנק אפשר ללקוח, לאורך זמן, לנהל את חשבונו תוך חריגה ממסגרת האשראי, מבלי שמסר ללקוח התראה על כוונתו הממשית לבטל או להפחית את מסגרת האשראי, הרי שיש להתייחס לחריגה כזו כאל חלק ממסגרת האשראי של אותו לקוח.

הבנקים מצופים להעמיד בשלב המיידי ללקוחות כאלה, שהדבר דרוש להם, מסגרת אשראי זמנית, שתאפשר את המשך פעילותם התקינה כאמור לעיל, עד לירידה לרמת מסגרת האשראי שהבנק מוכן לאפשר להם, ולנהוג משנה זהירות בנושא זה, בכדי למנוע מהלקוחות נזקים, שעלולים להיות בלתי הפיכים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה