מאקרו ארה"ב: גירעון הסחר מתרחב: הנפט עומד במרכז

נסיקת מחירי הנפט מעלה את מחירי היבוא ומגבירה את הלחצים האינפלציוניים. הנפט אחרי גם להתרחבות גירעון הסחר האמריקני
יוסי פינק |

כשעה לפני תחיל המסחר פירסם היום (יום ו') משרד המסחר האמריקני את נתוני מאזן המסחר הבינ"ל. מאזן הסחר הבינלאומי מודד את ההפרש בין ייבוא לבין ייצוא של סחורות במדינה. עליה בגרעון יכולה לשקף עלייה בצריכה ולאותת על התחזקות הכלכלה האמריקנית אך גם על התגברות הלחצים האינפלציוניים.

לאחר צמצום בגירעון בחודש מרץ, לרמה של 61.9 מיליארד דולר, צפו האנליסטים התרחבות בגירעון לרמה של 64.8 מיליארד דולר בחודש אפריל. בפועל רשם גירעון הסחר התרחבות מתונה יותר משצפו האנליסטים ומסתכם כעת ב- 63.4 מיליארד דולר (התרחבות של 2.5%). הסיבה העיקרית להרתחבות גירעון הסחר היא העליה התלולה במחירי הנפט. מחירה הממוצע של חבית נפט במהלך חודש אפריל עמד על 56.82 דולר.

באופן כללי גדל היקף היבוא אל ארה"ב בשיעור של 0.7% והסתכם ב-179.1 מיליארד דולר בזמן שהיקף היצוא מארה"ב פחת ב-0.2% והסתכם ב- 115.7 מיליארד דולר. היקף יבוא הנפט בלבד עמד על סכום של 23.4 מיליארד דולר (לאחר שבחודש מארס עמד היקף יבוא הנפט על 21.5 מיליארד דולר).

נתון נוסף שפורסם היום הוא מחירי היבוא והיצוא של המשק האמריקני לחודש מאי. נתון זה, הינו חשוב ביותר כיוון שהוא עשוי לתת אינדיקציה באשר למצב האינפלציה במחירי הסחורות. צפי האנליסטים עמד על עליה של 0.7% במחירי הייבוא במאי לאחר עליה חדה של 2.1% בחודש אפריל האחרון. בפועל רשם הנתון עליה, חדה מהצפוי, בשיעור של 1.6%.

מחירי היבוא של מוצרי הנפט זינקו בחודש אפריל בשיעור של 5.2% (לאחר שבחודש מארס זינקו מחירי יבוא הנפט ב- 11.5%)ובניכוי עליה חדה זו, רשם הנתון עליה של 0.6% בלבד במחירי היבוא. במהלך 12 החודשים האחרנים רשם נתון יבוא הנפט עליה של 46% דבר שיצר לחצים איפלציוניים אדירים.

לסיכום, העליה במחירי הנפט יוצרת מצב לפיו הבנק המרכזי מבין כי אחת האפשרויות של המשק האמריקני, לנוכח נסיקת מחירי הנפט, היא לגלגל את המחיר הגבוה אל הצרכן, כלומר ייקור מחירים. אפשרות זו יוצרת לחצים אינפלציוניים גדולים ולפי דבריו של נגיד הבנק המרכזי האמריקני, בן ברננקי, ייגרמו לחצים אלה להאטה כלכלית.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה