רון-טל: "אנחנו על טייס אוטומטי- אין שום תוכנית חליפית לגז"

יו"ר חברת החשמל בוועידת תעשיית העתיד: "אפילו שקל אחד מהעלייה בתעריף החשמל שעלה ב-25% מאז ינואר לא הופנה לפתרון הבעיות הפיננסיות הקשות של חברת החשמל"
יעל גרונטמן | (1)

תחת הכותרת "נאבקים במשבר האנרגיה" נפתחה הבוקר הועידה השנתית השניה "תעשיית העתיד של ישראל" להתייעלות אנרגטית, גז טבעי ואנרגיה חכמה, שאירגנה התאחדות התעשיינים. בין הדוברים בוועידה: שר האנרגיה והמים, ד"ר עוזי לנדאו, נשיא התאחדות התעשיינים, צביקה אורן, יור"ר חברת החשמל, יפתח רון-טל ואחרים.

השר לנדאו אמר "בקיץ הקרוב אנו עומדים בפני סכנה של בצורת חשמל,כאשר יכולת היצור של החשמל וישראל תהיה דומה להיקף הצריכה. מה שיכול להוביל להפסקות חשמל. לנו חשוב לחנך את הציבור בקיץ הזה לחסוך בחשמל אבל לזה דרוש שיתוף הפעולה של הציבור. אפשר לכבוש את ליבו של הציבור ולשכנע אותו לחסוך כך שניתן יהיה לחצות את הקיץ בשלום".

בעניין ההביקורת על סכמי הגז אמר לנדאו כי "כל הסכם שהיה נחתם כרגע בתנאי שוק היה זוכה לביקורת ממישהו, כיוון שההסכם לא נחתם בתנאים של תחרות. לפני ששינסקי, כאשר היה עוד ספק מצרי, הייתה גם תחרות. אבל, אצלנו החליטו לחלק את עור הדוב עוד לפני שצדו אותו. עד עכשיו לא היו סגירות פיננסיות, אבל את המס אנחנו רוצים עכשיו. לפני ששינסקי היו משאים ומתנים בין יזמים לחברות. מאז שקמה וועדת ששינסקי המשא ומתן נפסק. אינני מבין מה היה קורה אם היינו דוחים את ששינסקי בשנתיים ומביאים להרגעת המערכת. על כך אנו משלמים כיום"

"אנחנו רוצים שהגז יתחיל להגיע מ"תמר" כבר באפריל 2013 אם הכל יתקדם כשורה - וכרגע לא ברור שהכל מתנהל כשורה. אני מתקשה לראות איך יסגרו הסכמים בלי הסגירות הפיננסיות הדרושות. זאת תוך כדי כך שצריך לדאוג שהציבור לא ישלם מחירים מופרזים.

"אנחנו רוצים להביא לכאן את החברות המובלות בעולם, ופרט לנובל עוד לא ראינו כניסה של השחקנים הגדולים. זאת בשל חוסר הודאות שקיים פה" לננדאו גם הצהיר כי משרד האנרגיה והגופים המעורבים עושים מאמצים אדירים על מנת שהספקת הגז ממאגר "תמר" תוקדם לאפריל 2013.

צביקה אורן, נשיא התאחדות התעשיינים: "מחיר החשמל עלה מאז ינואר ב-25% וזה מלא כסף. שר האנרגיה אמר פה שאנחנו צפויים בקייץ הקרוב לבצורת חשמל והמצב הוא בהחלט בעייתי, כך שיש להתייעל מבחינה אנרגטית, בשנים האחרונות הצלחנו הצלחה חלקית אבל זה לא מספיק.

"בנושא הגז אנחנו מאוד מודאגים ומוטרדים. בשבילנו הקדמת קבלת הגז זו בשורה מאוד מאוד משמחת. אנחנו בהחלט נתערב בעניין המחיר. בעולם יש מחירים הרבה יותר זולים לגז. הכי חשוב לנו בתעשייה שבאפריל 2013 יהיה גז למפעלים. הרבה מפעלים השקיעו הרבה בהסבה לגז ועומדים כעת מול שוקת שבורה. הממשלה חייבת לעמוד באבני הדרך שיקבעו על מנת שיהיה גז בשנה הבאה.

"אנחנו מאוד לא אוהבים שלא דנים איתנו על עניין הקצאת הגז. אנחנו נבטיח שגם ליצרנים הקטנים והבינוניים יוקצה גז ולא רק למפעלים הגדולים. בנוסף, אנחנו רוצים לנצל את ההזדמנויות שיש כמויות גז יפות לשם הקמת תעשיית גז כמו ייצור של מתנול שבאמצעותו ניתן לייצר מוצרי פלסטיק ואמוניה. ורק אח"כ לייצא את העודפים. חשוב למדינה הזו שיקומו פו מקומות תעסוקה חדשים. אנחנו מרגישים שיש יותר מדי רגולטורים ולא בטוח שהכול ביניהם מסונכרן.

יפתח רון טל, יו"ר חברת השמל: "80/20 זה המספר שצריך לאמץ ומשמעותו היא בשנת 2020 80% מהחשמל בישראל ייוצר על ידי גז. בשנת 2000 הינו עם אפס יצור חשמל באמצעות גז, ב-2011 אנחנו עומדים על 40% יצור חשמל באמצעות גז ועד 2020 נכפיל את הכמות הזו. זו מהפכה דרמטית והיסטורית. זה המצב בחברת החשמל, אבל יש בלגן גדול בכל מה שקשור לייצור תעשייתי באמצעות אנרגיה שמגיעה מגז טבעי.

"מהפכת גז משמעותה היא שמאז 2000 אז הוכנסה לפעולה התחנה הפחמית האחרונה לא הוקמה אף יחידה לייצור חשמל אלא בגז טבעי. בסה"כ החשמל בישראל הוא מאוד זול ביחס לעולם, וההשוואה לארה"ב היא לא נכונה, אלא לירדן ששם קונים מהמצרים גז ב-6 דולר.

"אנחנו בריצת אמוק לגז ואנחנו על טייס אוטומטי- אין שום תוכנית חליפית לשימוש בגז. מאגר תמר שצפוי להזרים לישראל גז ביוני 2013, ואם יוקדם אז באפריל, למשך 20 שנה. כל הגז מתמר צפוי להיות מוזרם לחוף על ידי צינור אחד. אם מיוני 2013 תהיה תקלה בצינור הגז זו תהיה בעיה דרמטית. צריך לפחות 4 צינורות אבל עד כה אין שום סיכום על אף אחד מהם. למשל הצינור שהיה אמור להגיע לחוף דור ושהטיפול בו היה רשלני מצד המדינה - זה עולה לנו 14 מיליארד שקל בשנה. הצינור הבא יהיה לדעתי לא לפני 2015. זו בעיה מאוד קשה. באוקטובר 2012 נוכל להביא גז נוזלי, LNG שהוא יותר יקר פי 4 מגז טבעי שזורם ישירות מהמאגרים, אבל הוא יותר זול ובטח יותר נקי מסולר ומזוט.

"משבר האנרגיה של הקיץ הקרוב נובע מכך שקצב התפתחות המשק והעלייה בצריכת החשמל עולה על כושר היצור. זה שלא הקימו את התחנה באלון תבור זו היתה טעות. התחנה הזו שבוטלה על ידי משרד הארגיה היתה יכולה לפתור את כל הבעיות של הקיץ הקרוב. בנוסף על כך שלא פותחו תחנות גם ביום אחד נפסקה הספקת הגז ממצרים", אמר רון-טל.

"מה שעוד קרה זה שמים תטיס נאלצנו לקחת יותר ממה שגם המומחים המליצו ומה שקרה זה שהמאגר הזה החל להתמוטט והיקף השימוש ממאגר זה ירד מאוד. אולי החיבור של מאגרי הפינקלס שכרגע נובל עושה מאמץ גדול לחבר אותם, יעזרו במקצת. אבל בקיץ הקרוב בהחלט יתכן שבמקרה הקיצון יכול להיות שלא נצליח לספק חשמל למשך כמה שעות. "אפילו שקל אחד מהעלייה בתעריף החשמל שעלה ב-25% מאז ינואר לא הופנה לפתרון הבעיות הפיננסיות הקשות של חברת החשמל, אלא הכל הופנה למימון עלויות הדלקים, והעלייה הזו היתה נמוכה יותר מהעליה שהיתה נדרשת שעומדת על קרוב ל-40%. על פי דוח הבנק העולמי בסיס התעריף בישראל נמוך ב-16% ממה שהוא היה צריך להיות".

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    נוגה 20/06/2012 11:43
    הגב לתגובה זו
    למה? מפני שהם מהקפה שלהם משכורות עתק לעובדי חברת החשמל, מקבלים חנם את החשמל, מתנות לחג בגובה השמיים, הגימלאים מקבלים ביח רחבה ומעל לכל הנפוטיזם שזולל את הרווחים שאמורים היו להיות מכל צרכני הארץ. מתי מבקר המדינה יעשה ףסדר בחברה הצבורית הזאת ששלולטים בה מספר משפחות המספקות עבודה {גם סמויה} לכל הפרוטקצינרים האלה. זה היה צריך להיות כבר שלשום, ברגע ששלטון מפאי נפל וטוב שלא קם ולא יקום עוד.