האוזר בהתייחסות לאחר פרשת דנקנר: "יש בקנה חקירות רבות בתחום המנהלי"
"ישנן בקנה חקירות רבות ומרביתן בתחום המנהלי והפלילי שהציבור לא מכיר אותן", כך אמר היום (ב'), יו"ר רשות ניירות ערך, פרופ' שמואל האוזר בוועידת ישראל לעסקים של גלובס. האוזר נתבקש להתייחס לחקירתו של איש העסקים, נוחי דנקנר עקב החשדות על מעורבתו בהרצת מניות איי.די.בי.
האוזר המשיך ואמר: "המידע מגיע לעיתון רק כאשר זה מגיע לביהמ"ש, זה חלק מהשגרה היומיומית שלנו. מבחינתנו אנו רואים באכיפה ובהרתעה כחלק חשוב מהפיקוח. זה קריטי לשמירת אמון הציבור בשוק ההון. אף אחד לא מעלה על דעתו שאפשר לסחור בני"ע שאינם משקפים את ערך ני"ע האמיתי שלהם".
בהמשך, יו"ר הרשות לניירות ערך הביע בטחון בהליך החקירה של המקרה המדובר: "כולם שווים בפני החוק. אנחנו נקפיד קטנה כגדולה לא משנה מה מעמדו של הנחקר. באופן טבעי טחנות הצדק טוחנות אולי לאט, אך חקירה באופן טבעי לוקחת זמן. אנחנו חוקרים באופן יסודי. בשנים האחרונות אנחנו מנסים לקצר את כל התהליכים. תהליך האכיפה המנהלית לא תלוי רק בנו אך התהליך הוא תהליך מובנה שתוך שנה מקסימום מגיעים לתוצאות".
בקשר לתיקון 20 לחוק החברות הנוגע לתגמול בכירים אמר שהתיקון ייכנס לתוקף בעוד כמה ימים. "ישנם כמה דברים שאולי חוקיים אך הם אינם ראויים מבחינתנו. ככל שנעשות החלטות שהן בניגוד לסטנדרט שנקבע, כך אנו רואים בכך מחטף. אך מאחר וזה חוקי, אנו מוגבלים. יחד עם זאת, בכוונתנו לפעול בשני הכלים שעומדים לרשותנו כדי להבטיח שיינתן לציבור גילוי מלא לנימוקי הדירקטוריון להעניק את התגמולים בעת הזו, כולל התייחסות לשיקולים שהובאו בחשבון בעת ההחלטה לתת את הגמול".
"הרשות מסמנת פה דרך ראויה להתנהלות. אנחנו צריכים לשאול איך זה נעשה. יש שני כלים גילוי זה כלי מאד חזק. אנחנו מעלים את הדיון לציבור דרך הגילוי, והציבור יכול להגיש תביעות נגזרות. לאחרונה הרחבנו את התמיכה בתביעות נגזרות".
כאשר נשאל איך הרשות רואה את כל התפתחות נושא ההלוואות הפרטיות של המוסדיים (שמגיע על חשבון אג"ח קונצרניות), והעובדה שמדובר בתחום לא שקוף ענה "אני שותף לדעה שהמעבר הזה להלוואות פרטיות הוא בעייתי לציבור. זו תופעה שאני מסתכל עליה בדאגה. בסופו של יום "חוב הוא חוב" ואנחנו מניחים שהלוואה פרטית של מוסדיים תעשה מתוך שיקול דעת והערכה נכונה של הסיכונים. מאחוריה גם חוב ציבורי רגיל (וגם מניות) יכול להיות מעט בטוח יותר, אין בכך פסול".
"יחד עם זאת", הוסיף "אני סבור שהנפקות של חוב ושל ני"ע אחרים שהמשקיעים בה הם משקיעים מוסדיים (כספים של ציבור המשקיעים) תהיינה תחת עינו הפקוחה של הציבור. מבחינה זו, אני מוטרד מהתהליך של הנפקות פרטיות במקומן של הנפקות לציבור. בהנפקות לציבור מלוות בגילוי מלא על פעולותיה של החברה והציבור יכול לשפוט".
"כיום 200 מיליארד שקלים מתוך 800 מיליארד שקלים, המהווים סך החוב של המגזר העסקי הוא בהלוואות פרטיות (כולל אג"ח לא סחיר) כאשר 400 מיליארד ע"י הבנקים והשאר, אגח סחיר. אני מקווה שההליך הרגולטורי גם בהקשר הסדרי החוב, יביא למצב בו אג"ח קונצרני הינו עדיין מסלול השקעה מרכזי ולגיטימי".
לסיום, התייחס למשבר החוב של חברת החשמל: "הפערים שהתגלו בתחזית תזרימי המזומנים של חברת החשמל מאוד מטרידים אותנו. הנחינו את חברת החשמל לפרסם לציבור את עיקרי דוח הביניים של בודק חיצוני שמונה לבדוק את מצב החברה והם יפורסמו בימים הקרובים".
"זה מבחינתנו הצעד הראשון והמיידי. לברר את העובדות ולהביא בפני הציבור את הגילוי המלא והנכון. בהמשך, אנחנו מתכוונים לבחון האם וכיצד לנקוט באמצעי אכיפה בגין הפערים שהתגלו בדיווח, אבל אני לא רוצה להתייחס לכך בשלב זה, כל עוד לא הסתיים הבירור העובדתי. ניתן גילוי לציבור וככל שדברים אינם מתנהלים כראוי נבדוק את העניין".
- 3.אבי 10/12/2012 19:53הגב לתגובה זולנדמארק,אאורה,גלובליקום,אולימפיה,אמפל ועוד שברור שהדוח"ות לא משקפים את המצב האמיתי. הפחתות שווי שמבוצעות רק לאחר בקשה להסדר...
- 2.אבל איפה המעשים (ל"ת)מדברים הרבה 10/12/2012 16:54הגב לתגובה זו
- 1.קלינט 10/12/2012 16:30הגב לתגובה זואם היו עושים מה שצריך, בתי הכלא היו מלאים בעברייני שוק ההון