
חודשיים לאחר תחילת הסערה: ביה"ד החזיר את תני גולדשטיין לעבודה ב-ynet
ניצחון בנקודות לארגון העיתונאים החדש: בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב, קבע היום (יום ב') כי כתב הכלכלה של ynet, תני גולדשטיין, יחזור לעבוד באתר. מאידך, בקשות של העותרת, ההסתדרות הכללית, להוצאת צווי מניעה, לא התקבלו, וגם פיצויים על סך 50 עד 200 אלף שקלים לגולדשטיין, לא ניתנו.
כזכור, לפני כחודשיים סער אתר ynet בעקבות ניסיונות לפטר עובדים במערכת החדשות, בהם גולדשטיין, שהתפטר תקופה קצרה לפני כן, וחזר לעבודה. סביב גולדשטיין, שהיה ממובילי התארגנות העובדים באתר, נסוב המאבק האם הוא התפטר מראש, או שפוטר במסגרת פעילותו בהתארגנות העובדים החדשה, במסגרת ארגון העיתונאים שהוקם לאחרונה. עובדים אחרים שפוטרו היו עורכת עמוד הבית של האתר אראלה גניסלב, ועורך ערוץ המחשבים יהונתן זילבר. כתב אחר, בועז פיילר, הוחזר לעבודה לאחר שימוע. יש לציין כי גניסלב החליטה בסופו של דבר לעזוב את ynet.
בית הדין קבע כי אין חולק על כך שסדרות הפיטורים ב- ynet נובעות ממצבו של שוק התקשורת בשנה האחרונה, וכי היה זה הרקע לפיטורים של 35 עובדים באתר מבית ידיעות אחרונות. מאידך, השופטים הרימו גבה על כך ש"לא שמענו הסבר מניח את הדעת כיצד מתוך החלטה על הפסקת עבודתם של 6 עיתונאים במערכת - 4 מועמדים לפיטורים ו-2 שהתפטרו - ארבעה מביניהם הם חברי ועד הפעולה, ולרובם תפקיד משמעותי בהתארגנות... העובדה ש-3 'המנועים' של ההתארגנות נכללו ברשימת העובדים שיפגעו מהקיצוץ, תומכת בעמדת ההסתדרות לפיה מהלך הפיטורים נועד לפגוע בניסיון העובדים להצטרף לארגון העיתונאים".
ואולם קבע בית הדין כי "ההחלטה על קיצוצים ב-ynet לא התייחסה רק לעובדי המערכת, אלא התייחסה לעובדים הן במערכת והן בחלק המסחרי. במובן זה, הצגת הדברים כאילו מכתבי שימוע והפסקת עבודה (לגבי גולדשטיין) נמסרו רק לחברי ועד הפעולה, אינה נכונה". למרות זאת, הזהיר בית המשפט את ynet כי עליו "לכבד את זכות העובדים לחירות ההתארגנות".
כזכור, גולדשטיין הודיע על התפטרותו, אולם לאחר זמן קצר ביקש לחזור למקום העבודה, מהמנהלת הישירה שלו, איילת צור. היא קיבלה אותו חזרה, וכאן בדיוק העלה בית הדין תמיהה, מדוע רק לאחר מספר ימים רב, העורך הראשי יון פדר, וסגנו ערן טיפנברון, החליטו לא לקבל את בקשת החזרה לעבודה.
"לא ניתן לקבוע, כפי ש- ynet טען, שלא ידע על מהלך ההתארגנות", כתבו השופטים בפסק הדין, שציינו כי ניתן להעריך שבהנהלת האתר ידעו על ההתארגנות עוד ב-7 בפברואר, אותו סוף שבוע בו נשלחו הודעות המייל לעובדי האתר לגבי אותה התארגנות, ושלאחריה הודיעו לכמה עובדים על פיטוריהם, ועל כך שבקשתו של גולדשטיין לחזור לעבוד, לא מתקבלת.
עוד כתבו השופטים כי "מהראיות עולה שאין בסיס לגרסת ההסתדרות לפינה הטענות כלפי גולדשטיין או עובדים אחרים שהוזכרו, נולדו 'יש מאין' או שנשקלו בעניינם שיקולים בלתי ענייניים. גם לא נעלם מעינינו כי אחד מחברי ועד הפעולה זומן לשימוע לפני פיטורים, ואלה בוטלו. גם הטענה בדבר 'מבול שיחות' לעובדים על מנת להניאם מההתארגנות, התבררה כלא נכונה. נתונים אלה מחלישים את גרסת ההסתדרות לפיה פעולותיה של ynet נועדו לפגוע בהתארגנות העובדים".
מ-ynet נמסר: "בית הדין דחה את תביעת ההסתדרות להוצאת צו מניעה גורף כנגד האתר. הרכב השופטים דחה את עמדת ההסתדרות כאילו ראשי ynet מנסים לפגוע בהתארגנות. הטענה היחידה שהתקבלה היא בעניינו האישי של תני גולדשטיין".
מארגון העיתונאים נמסר: "בית הדין נתן רוח גבית להתארגנות העיתונאים. גם בית הדין סבור שעובדים לא צריכים לפחד יותר. הזכות להתארגנות היא זכות בסיסית של עובד במדינה דמוקרטית, גם כשהוא עיתונאי. בית הדין עמד היום לצידנו העיתונאים המתאגדים ולצידם של כל אלא הרוצים להתארגן וחוששים".