שלמה גרינברג
צילום: Bizportal

טראמפ מחזיר את ארה"ב למשחק הפלדה - כדאי להשקיע?

האיש שהגיע לבית הלבן ב-2016 יודע בדיוק מי ימצמץ ראשון ולכן אינו חושש. מי "המוח" האמיתי שמאחורי מלחמות הסחר של טראמפ ולמה אין סיכוי שיעצור?

האם טראמפ צודק במלחמת הסחר? הסכמי הסחר שארה"ב חתומה עליהם ובמיוחד מול  הפרטנריות הגדולות שלה למסחר מופלים לרעתה. חשיבות הסכמים אלו לתעשייה האמריקאית עצומה ובמיוחד לתעשיית הפלדה - "עמוד השדרה" של כל התעשיות המובילות כמעט כולל המכוניות והתשתיות.

נכון, ארה"ב היא האשמה העיקרית שההסכמים מעוותים כי הפערים נוצרו במתכוון ובהסכמת ארה"ב על מנת לעזור לאירופה, ליפן, לסין ומדינות מזרח אסיה, בטח לעולם המתפתח ואפילו לישראל מתוך רצון אמריקאי/קפיטליסטי לעודד צמיחה גלובלית ולהשליט הקפיטליזם. זה הצליח בגדול אבל מה שהיה נכון במחצית השנייה של המאה שעברה אינו נכון היום. השותפות הגדולות לסחר של ארה"ב (סין, יפן, קנדה, מקסיקו ואירופה), שאינן זקוקות יותר לתמריצים, מנצלות את המצב בתחרות העסקית מול ארה"ב.

האיש שהגיע לבית הלבן ב-2016 ובסיסמה Make America great again הוא (בפעם הראשונה בהיסטוריה) איש עסקים משופשף שאומר, בין השאר, "לא ייתכן שהיום תהיה העדפה של תעריפים לתעשיות הפלדה שמחוץ לארה"ב, שדה המשחק חייב להיות ישר והתחרות הוגנת" וכו'.

מי שמכיר העובדות חייב להסכים אתו, כולל אובמה, בוש וקלינטון שנתנו לעיוותים להתפתח. ההבדל הוא שטראמפ, איש עסקים משופשף, יודע בדיוק מי ימצמץ ראשון ומדוע ולכן אינו חושש, ובצדק, ועל כך כבר כתבנו בעבר.

תעשיית הפלדה ו-US Steel כדוגמה מייצגת ב-2017 ייבאה ארה"ב מוצרים ושירותים בסכום של 2.903 טריליון דולרים והיצוא שלה היה 2.351 טריליון, זה "הפער השלילי של "550 מיליארד" (לעומת 502 מיליארד ב-2016) עליו מדבר טראמפ. בארבעת החודשים הראשונים של 2018 יש כבר פער של 202 מיליארד ואליבא המומחים זה יעבור 600 מיליארד השנה. איך מקטינים הפער ומחזירים תעשיות הביתה? מיישרים את שדה המשחקים ומה שקרה בתעשיית הפלדה (והמכוניות)  מוכיח שזה עובד.

מי שמצפה שטראמפ יעצור, זה לא יקרה. למה? כי נכון לרגע זה  ארה"ב תפסיד פחות בהרבה מהאחרים והאחרים, במיוחד סין, יודעים זאת גם. תעשיית הפלדה קיימת אלפי שנים אבל המהפכה התעשייתית העלתה את חשיבותה הכלכלית ומהפכת הטכנולוגיה ממשיכה בתהליך באמצעות שיפור תהליכים, התייעלות וצמצום היתרונות היחסיים.

בשנת 2017 ייצרה התעשייה הגלובלית 1.69 מיליארד טונות פלדה (לעומת 850 ב-2000, 189 ב-1950 ו-28 מיליון טונות בפתיחת המאה ה-20). ב-2017 ייצרה סין 49.17% מהייצור הגלובלי, 10% האיחוד האירופי (כ-40% מזה בגרמניה), 6.2% מיפן, 6% מהודו וארה"ב סיפקה 4.8% בלבד וזה כאשר עד 1979 הייתה ארה"ב יצרנית הפלדה המובילה בעולם.

קיראו עוד ב"ניתוחים ודעות"

רוסיה, דרום קוריאה, טורקיה, ברזיל וטאייוואן סוגרות את העשירייה המובילה. החברה הגדולה בעולם היא ארסלור-מיטל ההודית/לוכסמבורגית שייצרה, ב-2017, 97.03 מיליון טונות ואילו US Steel האמריקאית עליה נדבר בהמשך ייצרה 14.43 מיליון טונות והיא השמינית בגודלה בעולם (עד שנות ה-60 הייתה הגדולה בעולם). בצד השימושים השתמשה תעשיית הפלדה הגלובלית, ב-2017, ב-1.6 מיליארד טונות לייצור מוצרים. 46.4% נוצרו בסין, 10.2% באירופה ו-8.9% בקנדה, מקסיקו וארה"ב (במסגרת הסכם NAFTA).

היבואנית הגדולה בעולם של מוצרי פלדה ב-2017 הייתה ארה"ב (25.2 מיליון טונות נטו), כמעט כמו השלישייה שאחריה, תאילנד, וייטנאם והאיחוד האירופי כולו, כאשר חלק משמעותי מהיבוא לשתיים הראשונות הפך לייצוא לארה"ב בתוך מוצרים כמו מכוניות, ציוד ועוד. סין הפכה ליצרן והצרכן הגדול בעולם החל משנות ה-80 ובמהלך שנות ה-90 הצטרפה אליה הודו. בהשפעת מהפכת הטכנולוגיה החל בעולם תהליך של קונסולידציה ובעיקר באירופה שהובילה ArcelorMittal (סימול: MT), שהתחילה דרכה בהודו והפכה לחברה לוקסמבורגית.

משבר 2008 פגע קשות בתעשייה אבל לא כפי ש"פגעה" מהפכת הטכנולוגיה. המהפכה, בתהליך התמזגותה לכלכלת המיינסטרים, גרמה לשלושה תהליכים משמעותיים. הראשון, ההתייעלות שהוציאה חלק גדול מהעובדים בתעשייה והורידה מחירים. השני, כפתה השקעות ענקיות בציוד ומבנים ובמו"פ, והשלישי, דחפה קונסולידציה בעצמה גוברת כאמור. ירידות המחירים הפכו את הפלדה לקומודיטי. מחיר לוחות פלדה שנסחרות בשיקאגו, ירד מכ-1200 דולר לטונה ב-2011 ל-600 דולר בהווה. ב-2015 ירד המחיר ל-415 דולרים אלא שההתאוששות הכלכלית הגדילה הביקושים מאז.

בעוד התחרות מעלה הילוך, התעשייה האמריקאית מאבדת גובה תעשיית הפלדה האמריקאית שעד 1979 כאמור הובילה גלובלית, עלתה למעמד מוביל באמצע המאה ה-19 כאשר התגלו מרבצי ברזל ענקיים ליד אגם סופריור שבין ארה"ב לקנדה ובעקבות כך התפתחה תעשיית פלדה במדינות אוהיו, פנסילבניה, אינדיאנה, מישיגן, אילינוי וניו יורק. התעשייה פרחה בעקבות הביקושים שיצרה תעשיית הרכב הצעירה דאז ומהתכנית לבניית תשתיות הענק של ארה"ב שהממשל החל לבצע.

אלא שכבר בשנות ה-60 החלה התמונה להשתנות כאשר היפנים (לא מעט בעידוד הממשל האמריקאי שרצה לשקם את יפן) התחילו לכרסם וארה"ב הפכה ליבואנית פלדה, בעיקר מיפן. היפנים אגב מכרו את הפלדה שלהם במחיר שמתחת לעלויות הייצור שסובסדו על ידי התמיכה האמריקאית. עלויות שכר גבוהות בארה"ב וניהול גרוע של התעשייה לצד הגברת הפיקוח על זיהום סביבתי בארה"ב (שהחל בשנות ה-70 והוסיף לעלויות) "הוציא" למעשה את ארה"ב מהתחרות.

הכניסה של סין שהחלה בשנות ה-90 (וגם במקרה זה בעידוד האמריקאים שהיו מעוניינים בפריחה כלכלית של סין וגם רצו תחרות מול יפן) כמעט וחיסלה את התעשייה האמריקאית (תהליך דומה למה שקרה לתעשיית הרכב האמריקאית). הנשיא רייגן דווקא, במהלכיו לקידום הגלובליזציה ומהפכת הטכנולוגיה, הוסיף למשבר. רייגן הבין אמנם את משמעות צעדיו וניסה לתקן בעזרת סובסידיות גדולות שהעביר לתעשייה באמצע שנות ה-80, אבל זה כבר היה מאוחר מידי. בשנות ה-90 הצטרפה אירופה המזרחית לתחרות בפלדה ובכך נדחף המסמר האחרון בארון המתים של תעשיית הפלדה האמריקאית.

סיפורה של US Steel (סימול: X) במשך 90 שנה, בין 1901 ל-1991, הייתה המניה במדד הדאו ג'ונס. היא הוכנסה בזמנו בגלל חשיבות הפלדה לכלכלה האמריקאית והוצאה כשתעשייה זו הפכה ללא רלוונטית. US Steel הוקמה ב-1901 כתוצאה ממיזוג בין Carnegie Steel מפיצבורג, של "הברון" אנדריו קרנגי, Federal Steel משיקאגו ו-National Steel של משפחת רוקפלר (כולן ציבוריות אז) והמיזוג יצר לא רק את חברת הפלדה הגדולה בעולם אלא גם את החברה הגדולה בעולם, אז בשווי של 492 מיליון דולר (היום כ-15 מיליארד).

עם הקמתה גייסה החברה 1.4 מיליארד דולר (41.18 היום) והפכה לחברה הראשונה בעולם שעברה ערך שוק של מיליארד דולרים. עד 1911 הצליחה החברה להפוך, באמצעות רכישות, לחברת ענק וורטיקלית של תעשיית הפלדה, מהמכרה, בתי היציקה והעיבוד דרך מערכת רכבות ומשאיות להובלה ועד למערכת שיווק ענקית. X הגיעה לשיאה בתקופת מלחמת העולם השנייה שאז העסיקה 350,000 עובדים ובין השאר הפכה מובילה גם בתחום הנדל"ן (שם השקיעה הרווחים).

שני נשיאים אמריקאים, טרומן וקנדי, ניסו לפרק החברה בגלל החשש ממונופול ונכשלו בגלל עצמת הלובי שלה. החל משנות ה-70, אם בשל משבר האנרגיה, ניהול גרוע או סדרה ארוכה של הסכמי סחר שנתנו העדפה למדינות שונות, החלה תעשיית הפלדה האמריקאית להתדרדר (גוררת אתה את תעשיית הרכב האמריקאית ויוצרת משבר חברתי עמוק במדינות בהן פעלה).

סיפור ההצלחה של US Steel הסתיים בחיסולה כמעט. ב-1987, לאחר משבר הבורסה ניסה הריידר הגדול, קרל אייקן, להשתלט על החברה כי "חלקיה שווים הרבה מעבר להערכתה בוול סטריט" ולא הצליח, ואז נראה היה שסיפור תעשיית הפלדה האמריקאית הגיע לסיומו.

וילבור רוס מחזיר את ארה"ב למשחק הפלדה ב-2002 מופיע על במת תעשיית הפלדה האמריקאית וילבור רוס (שר המסחר הנוכחי של הנשיא טראמפ), אחד המומחים הגדולים של ארה"ב ברה-ארגון חברות כושלות, מנהל חטיבת השיקום של בית ההשקעות רוטשילד בעברו ושוול סטריט כינתה, "King of Bankruptcy", הגיע למסקנה שהולך ונוצר מצב, "בגלל ההתפתחויות הטכנולוגיות", שאפשר להחזיר את ארה"ב למשחק הפלדה (הוא גם טען אז שמהפכת הטכנולוגיה תחזיר את תעשיית הרכב האמריקאית).

רוס, הקים את International Steel Group מחברות פלדה פושטות רגל שברובן היו חלק מקונצרן US Steel. שלוש שנים לאחר הקמת ISG (בכספים שבאו בעיקר מכיסו ובשותפות עם ועדי העובדים של תעשיית הפלדה באזור פיטסבורג) הדהים את וול סטריט כשמכר את החברה, ב-4.5 מיליארד דולר, לחברת Mittal, היום  ArcelorMittal.

רוס בנה למעשה את ISG על בסיס המעקב שניהל אחרי ההתנהלות של Lakshmi Mittal, מייסד Mittal, והגיע למסקנה שהיזם ההודי מאמין שכניסת החברה שלו לארה"ב הכרחית וכך שיכנע אותו לרכוש את ISG. רוס הוא "המוח" שמאחורי מלחמות הסחר של טראמפ.

גם ב-US Steel "הגוועת" ראו מה שעשה רוס ופעלו בהתאם. הם מכרו את כל העיסוקים שלא היו בפלדה (הנדל"ן בעיקר), ובכסף רכשו מפעלי פלדה קטנים במדינות הבלקן ובזול (בגלל המשבר שם), והעלו את המערכת כולה על תשתית תכנה וברשת וההצלחה הייתה מהירה וגדולה.

ואז הגיע טראמפ ערב משבר 2008 הגיעה המניה, ממחיר של 10 דולר בתחילת 2003 לרמה של 190 ביוני 2008, ולא בכדי שהרי בין 2003 ל-2008 עלו המכירות מכ-9 מיליארד דולר ל-23.75 ומהפסד לרווח נקי של 2.1 מיליארד. אלא שהמשבר והתחרות הורידו המניה ל-6.5 דולר בתחילת 2016. ב 2016 ירדו המכירות ל-10.26 מיליארד דולר עם הפסד של 440 מיליון דולר ואז הגיע טראמפ.

את 2017 סיימה החברה עם מכירות של 12.25 מיליארד דולר, רווח נקי של 371 מיליון דולר ולמניה של 1.94 כאשר התחזית ל-2018 היא על מכירות ורווח למניה 13.86 מיליארד דולר ו-5.12 בהתאמה, ולשנת 2019, 14.5 ו-5.57 בהתאמה - אז מה הפלא שהמניה עלתה, מאז תחילת 2016 ב-385%?

X של היום היא החברה השמינית בגודלה בעולם ותעשיית הפלדה האמריקאית, שבשנות ה-70 ייצרה כ-12 מיליארד טון פלדה וירדה, לאחר משבר 2008, לכ-3.8 מיליארד טון חוזרת וב-2017 ייצרה כ 7.12 מיליארד טון ונמצאת במגמת עלייה. שתי האנליזות המעודכנות על X, של סיטי גרופ ושל ZACK, ממליצות לקנות המניה. ZACK אפילו ב"קניה חזקה". ההמלצות מתבססות על השיפור הגדול בתפקוד החברה, הניהול היעיל ולדעתנו בעיקר על מדיניות הסחר של טראמפ שלוחץ על הגדלת התעשייה בארה"ב וש-X היא החברה המובילה.

האם כדאי להשקיע בפלדה?  ישנו סל הפלדה, ה-SLX שכולל את 27 החברות המובילות, ביניהן X כמובן שהכתה בשנים האחרונות את הסל. ישנם סלי המתכות כמו XLB או XME. דעתנו, תעשיית הפלדה האמריקאית תמשיך לצמוח אבל "מציאות" כרגע אין שם, אבל בתיקון, בהחלט!    

** אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל  

תגובות לכתבה(69):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 24.
    לא חיובי לטאואר 11/07/2018 11:19
    הגב לתגובה זו
    טוענים שהנפילה של 8 אחוז של SOXX בחודש יוני - היא סנונית אזהרה לגבי מה שצפוי בהמשך (לסקטור הטכנולוגיה בכלל) Tech sector has ‘a false sense of security’ and is vulnerable, Morgan Stanley says Published: July 10, 2018 In what Morgan Stanley sees as a preview of the broader sector, the firm points to the chip sector’s recent performance, which dropped considerably in June,
  • סימפל 11/07/2018 17:33
    הגב לתגובה זו
    הוא אמר, מה משותף לפייסבוק, אמאזון, נטפליקס וגוגל? שאין להן כמעט חשיפה לסין, אז הן לא אמורות להיפגע כמעט ממלחמת סחר.
  • 23.
    שלמה, אני מציע לך לעשות גיבוי לכל המאמרים שפירסמת פה (ל"ת)
    סימפל 10/07/2018 23:54
    הגב לתגובה זו
  • 22.
    נחום 10/07/2018 12:28
    הגב לתגובה זו
    שלום מר גרינברג,מה שלומך? מה דעתך על ההסכם של פלוריסטם עם טרמו פישר?האם זה איתות שהם מתכוננים לקראת הסכם מסחור אולי עם משרד ההגנה האמריקאי למשל?....
  • שלמה גרינברג 10/07/2018 14:59
    הגב לתגובה זו
    בדקתי בתרמו פישר ואכן הם מאשרים שנחתם הסכם. לפי תרמו פישר זה עוד נדבך בכניסה שלהם לתעשיית תאי הגזע.והם מסתכלים על ההסכם כחלק ממה שהם מכינים כפלטפורמה לניהול תעשיית תאי גזע. הם מאמינים שהתעשייה מתפתחת במהירות ולכן רוצים להכין פתרון להפעלת מערכת תעשייתית שבזה מומחיותם. לדעתי הם רואים בפלוריסתם חלק מזה (כנראה בגלל היכולת ייצור שפיתחו בפלוריסטם) מעבר לכך צריך להמתין ולראות. לא נראה לי שפלוריסטם עושה זאת בגלל חוזה שקבלו
  • תודה רבה מאוד מאוד (ל"ת)
    נחום 10/07/2018 17:24
  • תמימות 10/07/2018 14:53
    הגב לתגובה זו
    חדשות חיוביות שמרימות את המניה שבסופם מנפיקים (מדללים את המשקיע המסכן והמנהלים הופכים עוד קצת מניות למזומן בבנק) - קח דוגמה להודעת פח אשפה משנת 2012 (פלוריסטם השלימה פיתוח קו ייצור שיפיק מיליארדי תאי PLX בו זמנית לאחר סיום הקמת מתקן הייצור תוכל פלוריסטם לייצר תאים ל-150 אלף מטופלים בשווי מיליארד דולר. המניה עולה כמעט 5% במסחר בתל אביב ג'וש דוקרקר | 07/11/2012 )
  • 21.
    שלמה: הלינק לכתבה על IBM לא עובד (ל"ת)
    משה 09/07/2018 21:19
    הגב לתגובה זו
  • שלמה גרינברג 10/07/2018 11:30
    הגב לתגובה זו
    יש בלגן לאחרונה באתר, תפנה למערכת
  • 20.
    שלמה: הלינק לכתבה על IBM לא עובד (ל"ת)
    משה 09/07/2018 21:04
    הגב לתגובה זו
  • 19.
    28 אחוז בחצי שנה 08/07/2018 22:12
    הגב לתגובה זו
    תשואה חיובית בקרן שלו של 28 אחוז בחצי שנה (ב 2017 הביא 48 אחוז) מחזיק בקרן אמזון (45 אחוז מהקרן) נאוידירה (20 אחוז) אשובי 13 אחוז, isrg 3 אחוז, PAYX 2 אחוז. ככה מביאית תשואות (בלינק יש תשואות משת 2003) Marketocracy | Composite Fund - Glen Brownworth
  • וכשיהיו ירידות בשוק הקרן תצנח 70% (ל"ת)
    שיין לארקין 09/07/2018 11:44
    הגב לתגובה זו
  • תראה בלינק 09/07/2018 15:19
    המדד עלה 26 אחוז ב 2009
  • 18.
    דגן 08/07/2018 16:12
    הגב לתגובה זו
    משהו ?
  • לדגן. הבאת לו וואחד ליקלוק האא? (ל"ת)
    סנדלר מומחה וקשוח 10/07/2018 18:35
    הגב לתגובה זו
  • דגן 11/07/2018 12:48
    כל שבוע אומרים לו "המלצת". אני קורא אותו שנים ומעולם לא ראיתי אותו ממליץ על מניה או סל בפה מלא. זה כאילו שאנשים לא קוראים את הכתבה, או רואים משהו שאנשים אחרים לא רואים.
  • 17.
    נתי 08/07/2018 14:35
    הגב לתגובה זו
    לפני כמה חודשים העלית באתר כתבה מצולמת. האם תהייה כתבה נוספת ואם יש היכן ניתן לראותה. בברכה נתי
  • מה זה כתבה מצולמת? (ל"ת)
    שלמה גרינברג 09/07/2018 08:26
    הגב לתגובה זו
  • נתי 09/07/2018 14:11
    כתבה שבה התראיינת לאתר ביזפורטל ונתת סקירה על השוק האמרקאי
  • 16.
    כלכלן 08/07/2018 14:20
    הגב לתגובה זו
    אם בצד השימושים בארה"ב רק 8.9% - אז איך יכול להיות שהיא היבואנית הגדולה בעולם? כלומר בשביל מה האמריקאים מייבאים פלדה אם הם לא משתמשים בה?
  • שלמה גרינברג 09/07/2018 08:34
    הגב לתגובה זו
    מדובר בפלדהמעובדת, לוחות פלדה, שמשמשים למוצרים שונים בתעשייה (השלב השני מלמטה של עיבוד םלדה). זה מתחיל בייצור פלדה מעפרות ו CO2 ועולה לייצור פלדה "נקייה" לשימושים תעשייתיים (הגלילים או הלוחות) כמו מכוניות, תחבורה, אוניות ועד לסגסוגות. ה % 8.9 זה בעיקר בקנדה לא בארה"ב (הנתון הוא של NAFTA כולה). התעשייה האמריקאית נכנסת לתמונה מאוחר יותר בסולם הוורטיקלי של התעשייה, בשלב האחרון של הייצור
  • 15.
    פשוט מאלף!!! כל מאמר שלך הוא פגז. תודה (ל"ת)
    אבי 08/07/2018 13:02
    הגב לתגובה זו
  • 14.
    Y 08/07/2018 12:59
    הגב לתגובה זו
    שלמה אני רואה שאתה ממשיך לתת במניות ולהשקיע אבל לא קצת מדאיג אותך המחירים הקיימים עכשיו בשוק ? ומה דעתך על מה שקורה ב Bond market?
  • שלמה גרינברג 09/07/2018 08:38
    הגב לתגובה זו
    אני כותב על כך כול הזמן. כיוון שהמגמה, בארה"ב בעיקר, היא העלאת הריבית (כנגד התפתחות אינפלציונית בשל ההתאוששות הכלכלית) אין סיבה להשקיע באגחי"ם כי מחיריהם ימשיכו להתדרדר (כשמעלים ריבית) וזו אחת הסיבות המרכזיות לחוזק במניות. דעתי היא שברגע שתשואת האג"ח הממשלתי האמריקאי לעשר שנים תעבור % 4- 4.5 יתחילו כספים גדולים לעבור לשם.
  • 13.
    Y 08/07/2018 12:55
    הגב לתגובה זו
    אין ברירה ארצות הברית צריכה להתנהל כמו עבריינים ולאים אין ברירה אחרת . כל המדינות האלה שארצות הברית עזרו להם האנשים שם הפכו להיות יותר עשירים מהם ואני שואל את עצמי למה לא עצרו את זה כבר לפני יותר מ10 שנים. צריך לעבוד על הסכמי סחר חכמים וזה מה שהוא עושה.
  • אכן (ל"ת)
    שלמה גרינברג 09/07/2018 08:39
    הגב לתגובה זו
  • 12.
    איש עסקים משופשף? אולי פושט רגל סדרתי? (ל"ת)
    גדעון 08/07/2018 08:01
    הגב לתגובה זו
  • מרוב פשיטות רגל יזומות השתפשפו לו הביצי... (ל"ת)
    שומשום 08/07/2018 14:31
    הגב לתגובה זו
  • כותרות, כותרות, כותרות (ל"ת)
    שלמה גרינברג 08/07/2018 12:48
    הגב לתגובה זו
  • ליא חביבי שלומה 10/07/2018 18:39
    הוא לא יסיים משמרתו יכלא עד סוף ימיו על טיפשות ובגידה
  • 11.
    תודות לאובמה האימפוטנט (ל"ת)
    ממי 07/07/2018 22:54
    הגב לתגובה זו
  • 10.
    אמנון 07/07/2018 20:15
    הגב לתגובה זו
    מישהו יודע לענות לי האם יש סיכוי להשפעה לטובה על מניות של חברות ספנות שמשנעות פלדה, פוספטים וכו'? אני מדבר על TOPS DRYS DCIX SINO ודומיהן.
  • שלמה גרינברג 08/07/2018 11:51
    הגב לתגובה זו
    זה לא סוג הסחורה שמשפיע על מצב החברות אלא בעיקר כמות האוניות הזמינה (שזו עדיין הבעיה הגדולה) מחד והמצב הכלכלי הגלובלי ובמיוחד בסין, ארה"ב, יפן ואירופה. תקרא הכתבה https://www.investopedia.com/articles/markets/120114/are-shipping-stocks-due-rally.asp כולל מאמרים שבסוף הכתבה ותקבל תמונה ברורה על המצב.
  • 9.
    פלדה? יוק! 07/07/2018 17:56
    הגב לתגובה זו
    ארה"ב הפגינה אימפריליזם כלכלי, כשדחפה המותגם שלה להשתלט על העולם (=קוקה קולה, מקדונלדס ועוד עשרות ויותר מותגים). המתחרות למדו והשיבו מלחמה עם מוצרים זולים ואיכותיים יותר (=למשל, במכוניות) שהצרכן האמריקאי אהב. זה מחייב האמריקאים להתייעל ולהשתפר, או להמציא נישות חדשות (=אפל, פייסבוק, אמזון ועוד). אבל טראמפ מעדיף להתבכיין ש"גנבו אותו".
  • צודק, מלבד בעובדות (ל"ת)
    שלמה גרינברג 08/07/2018 11:52
    הגב לתגובה זו
  • 8.
    יושקו 07/07/2018 14:51
    הגב לתגובה זו
    ביזפורטל ? למה אתם לא מפרסמים שאלות והערות למאמר?
  • כנראה שכן מפרסמים :) (ל"ת)
    רז 08/07/2018 16:07
    הגב לתגובה זו
  • 7.
    יואל 07/07/2018 14:49
    הגב לתגובה זו
    של חברות חדשנות - חדשנות הייטק או רפואה או iot או גם וגם איזשהו כלי עוקב מדד של חברות קטנות שיכולות יום אחד להיות הגוגל או נטפליקס או ביוג'ן הבאות ? תודה
  • יש רבות תבדוק בגוגל או באתר ה ETF (ל"ת)
    שלמה גרינברג 08/07/2018 11:53
    הגב לתגובה זו
  • יש גם סלים של ARK 08/07/2018 12:38
    לא חסרים סלים
  • גגל 08/07/2018 12:23
    נישת הענק שצפויה לייצר 7 טריליון דולר - מי תוביל את המהפכה? פרשן וול סטריט של Bizportal מתייחס לנישת הענק שיוצרת מהפכת הטכנולוגיה, ומתמקד במניה שהובילה את "חלום הבועה" בשנת 2000 שלמה גרינברג | 25/11/2017
  • 6.
    Louis Navellier 07/07/2018 13:20
    הגב לתגובה זו
    היי שלמה - אני זוכר את הנל עוד משנות ה 90. האם הוא נחדש עדיין למוער בשוק ? הוא מציע מינוי (לאינדיאנים) ב 100 דולר לשנה (growth investors( יש גם מנוי breakthough stocks ב 1000 דולר לשנה (5 מניות בדכ) ויש גם accelerated profits ב 2500 דולר לשנה. וגם שירות פלטיניום במחיר שלא מפורסם.
  • האם הוא נחשב עדיין למוערך בשוק ? לואיס נאווליר (ל"ת)
    תיקון 07/07/2018 15:13
    הגב לתגובה זו
  • לנאווליר חוג מעריצים של כמה מיליונים (ל"ת)
    שלמה גרינברג 08/07/2018 12:03
  • "האם הוא נחדש עדיין למוער בשוק?" מה זה? (ל"ת)
    שלמה גרינברג 07/07/2018 14:53
    הגב לתגובה זו
  • Louis Navellier 08/07/2018 12:17
    ובארץ רק מוסדיים הרשו לעצמם להיות מנויים.
  • 5.
    h 07/07/2018 10:31
    הגב לתגובה זו
    עדיין חושב שכדאי להשקיע?
  • שלמה גרינברג 07/07/2018 14:52
    הגב לתגובה זו
    אני חושב שכדאי להשקיע???
  • לא מבין למה לכתוב על חברה שלא הניבה תשואה 30 שנה (ל"ת)
    משקיע 08/07/2018 07:35
  • 4.
    כל הכבוד כתבה מעניינת על התפתחות תעשיית הפלדה האמריקאית (ל"ת)
    כותב 07/07/2018 09:17
    הגב לתגובה זו
  • שלמה 07/07/2018 16:57
    הגב לתגובה זו
    חשוב לזכור שהנבואה ניתנת לשוטים
  • והיכן בדיוק "הנבואה" בכתבה? (ל"ת)
    שלמה גרינברג 08/07/2018 11:54
  • 3.
    מדיה טק 07/07/2018 00:41
    הגב לתגובה זו
    במקום אינטל. לא הצלחתי למצוא את הסימול של החברה, שעתידה אולי להפוך לשותפה של אפל. אודה לך אם תכתוב לי את הסימול שלה
  • שלמה גרינברג 07/07/2018 14:51
    הגב לתגובה זו
    MediaTek Inc
  • תודה גדולה (ל"ת)
    לשלמה 07/07/2018 20:41
  • 2.
    ATV 07/07/2018 00:39
    הגב לתגובה זו
    לפני כחודש כתבת על תחום הרכבת והמלצת על חברה שבדית שמתעסקת בתחום, כפייבוריטית להשקעה בתקופה של הרכב האוטונומי. מה בדיוק קרה שם?
  • שלמה גרינברג 07/07/2018 14:42
    הגב לתגובה זו
    "המלצת על חברה שבדית". כיוון שלא קראת הכתבה אז 3 הערות: 1. היא לא בתחום הרכבת. 2 השיא שהייתה אי פעם 115 דולר ו 3" אם היית קורא הכתבה היית רואה שלא המלצתי על כלום שם ALV מופיעה כאופציה למשקיע שמחפש עוד מסלולי השקעה. אה, שכחתי, כלום לא קרה לחברה.
  • ב-11.6.2018 היתה ב-159.72 וביום המסחר האחרון ב-104.12 (ל"ת)
    בדקתי לגבי ATV 07/07/2018 20:51
  • סליחה 07/07/2018 20:43
    כמובן שכאופציה למשקיע, לבדיקתו
  • 1.
    איש עסקים משופשף? 07/07/2018 00:37
    הגב לתגובה זו
    לא זוכר מה אמר עליו בדיוק וורן באפט, אבל נראה שהוא לא ממש העריך את יכולותיו של טראמפ כאיש עסקים...אלא כמומחה לתביעות נגד כל העולם. וחמור מזה, להסיק על התנהלותו כ"איש עסקים" על יכולותיו כאסטרטג על כלכלי, אין טעות גדולה מזו. הייתי מגדיר את טראמפ יותר כבסטיונר משופשף.
  • שלמה גרינברג 07/07/2018 14:32
    הגב לתגובה זו
    באמת אינך זוכר