לא לשימוש
צילום: Bizportal

הגורם העיקרי שמביא לירידות חזקות בשווקים, בנוסף לטראמפ

עמית טל | (10)

השווקים לא רגועים בימים האחרונים, מדד הדאקס הגרמני משלים הערב ירידה של 7% משיאו, ת"א סובלת מסחרור, וגם בשאר הבורסות לא שקט. בעוד שהתנודתיות בשווקים בימים האחרונים מיוחסת בעיקר להתפתחויות המדיניות: כאשר נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ וצפון קוריאה מחליפים איומים הדדים והרעיון של מלחמה גרעינית קופץ למשקיעים. ייתכן, כי גורם אחר עומד מאחורי התנודתיות הגוברת לאחרונה, וההתפתחויות האחרונות סיפקו את הטריגר. היצע הכסף בעולם או במילים אחרות הכסף הזול, שהיה המרכיב המרכזי בהובלת השווקים לשיאים ב-9 שנים האחרונות, מתחיל להצטמצם. הפד' מתכוון להתחיל להקטין "בקרוב" את מאזנו שהתפתח במהלך שנות המשבר לרמה של 4.5 טריליון דולר, דבר שיקטין את היצע הכסף בארצות הברית. הגרף הבא מתאר את מדד ה-S&P500 ביחס לבסיס הכסף בארה"ב כפי שנמדד ע"י הפד', ניתן לראות כי מה שדוחף את השוק למעלה הוא כמות הכסף שגדלה במהלך השנים. שווי השוק של אפל (סימול:APPL), אחת מענקיות הטכנולוגיה נכון להערב עומד על 822 מיליארד דולר, שימו לב להשוואה בין היצע הכסף למחירה של אפל לאורך השנים האחרונות, האם גם כאן מה שיכריע את כיוון השוק הוא בסיס הכסף. בתוך כך, הבנק המרכזי באירופה נמצא במלכודת בעניין תוכנית הרכישות שהוא מבצע בשנים האחרונות. הסיבה: היצע אגרות החוב של מדינות חזקות באירופה אזל. נזכיר, תוכנית הרכישות של הבנק המרכזי פועלת על פי שיטת "מפתח הון", כלומר, הבנק רוכש נכסים של מדינות בהתאם לגודלה של הכלכלה, ולפיכך, לגרמניה יש את החלק הגדול ביותר ברכישות של הבנק. כמו כן, ע"פ חוקי הבנק, חל איסור לעלות על קנייה מעל 33% במדינה ספציפית מכלל האג"ח בשוק. מגבלה זו לא כל כך פשוטה להסרה, וככל הנראה תביא ליציאה מוחלטת של הבנק המרכזי משוק אגרות החוב של גרמניה בקרוב מאוד. ע"פ חישוב של בנק ברקליס לפני כחודשיים, אם הבנק ימשיך לפי התוכנית בקצב הנוכחי, הבנק יגיע למגבלה של ה-33% באגרות החוב של גרמניה כבר באוקטובר הקרוב. במילים אחרות הוא יהיה חייב לצמצם את הזרמות הכסף שלו בתקופה הקרובה. המצוקה של הבנק באה לידי ביטוי בדו"ח החודשי שפורסם השבוע. ע"פ הדו"ח הבנק פיספס את יעד הקניה בשוק האג"ח הגרמני, ובמקום זאת קנה אגרות חוב איטלקיות בכמות אדירה (סטיית התקן הכי גדולה מהתוכנית אי פעם).

הציפייה הזאת, להורדה בכמות הכסף כבר נותנת את אותותיה בשוקי האג"ח זבל (JUNK BONDS), הריביות בשוק זה התחילו לזנק בשבועיים האחרונים, דבר שמאותת על חוסר התיאבון של המשקיעים לקחת סיכונים בסביבה של כמות כסף שיורדת. נכון, כפי שפירסמנו פה אתמול, הבנקים המרכזיים ממשיכים לתמוך במדדי המניות המובילים (לכתבה המלאה), אך הניתוק מהגורם (הכסף הזול) שהביא את השווקים עד לשיאים עלול להיות כואב במיוחד  

תגובות לכתבה(10):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 9.
    יוסי 11/08/2017 23:35
    הגב לתגובה זו
    כתבה מעניינת , חומר למחשבה , כל הכבוד.
  • 8.
    . 11/08/2017 04:56
    הגב לתגובה זו
    השאלה מה עושים שבוע הבא? פוטים? מה עם דולר-שקל?פוטים?
  • 7.
    תוהה.... 11/08/2017 04:54
    הגב לתגובה זו
    הורידו התשואה על אגרות החוב.... מה זה קשור לשוק המניות?
  • 6.
    המצביא 11/08/2017 01:43
    הגב לתגובה זו
    לא ראיתי בעבר בפורטלים הפיננסים התייחסות לכמות הכסף או להיצע הכסף באותו אופן אשר מובא כאן. מעניין לקרוא ניתוח המתעמק באספקט שאינו בנאלי וצבעוני כנהוג בצהובונים הפיננסים. יישר כוח.
  • בחו"ל כתבו על כך מזמן... (ל"ת)
    ס 11/08/2017 11:16
    הגב לתגובה זו
  • 5.
    דייב 11/08/2017 00:14
    הגב לתגובה זו
    פראייר מי שנכנס לפאניקה! כי הרי בסופו של דבר כלום לא יקרה והשוק יעלה חזרה עם דחיפה של רפורמת המס המתקרבת !
  • 4.
    טל 10/08/2017 22:10
    הגב לתגובה זו
    אני גם יכול להראות שיש קשר בין הנאסדק לבין מספר תאונות הדרכים בבאר שבע. זה שיש שני גרפים עולים זה לא אומר שיש קשר ביניהם. המחירים לא בהכרח תלוים בכמות הכסף הזמין. יש דוגמאות למניות שמתרסקות 50% בטרום מסחר עם מחזור של חנות פלאפל. לא צריך מחזור גדול בשביל שמחיר מניה יזוז. המחיר יתואם תמיד לשווי שהשוק מעניק למניה.
  • 3.
    סיבה נוספת לירידות היו 9 שנים של עליה (ל"ת)
    גורו אלק 10/08/2017 20:23
    הגב לתגובה זו
  • 2.
    ב 10/08/2017 20:10
    הגב לתגובה זו
    המונח "ירידות חזקות"....
  • 1.
    טליק 10/08/2017 19:17
    הגב לתגובה זו
    לא צריך סיבות לירידות כמו שלא צריכים סיבות לעליות