אלישע ינאי: "הדולר חייב להיות באזור ה-3.8 שקלים" - איך מגיעים לשם?
אחרי מהלך עליות חד של הדולר האמריקני, נרשמת היום (ה')
ברור שלמרות הצעדים התומכים של בנק ישראל שרכש דולרים וכמובן 2 הורדות הריבית הרצופות, חלק משמעותי מהמומנטום הזה נבע כתוצאה מהפגיעה בצמיחה המקומית, המבצע בעזה וגורמים חיצוניים. אם חשבנו שהיצואנים שסבלו מאוד מהדולר הנמוך יכולים כבר להרים את הראש, אלישע ינאי, יו"ר איגוד תעשיות האלקטרוניקה והתוכנה, מצנן את ההתלהבות. בשיחה ל-Bizportal על המהלך האחרון אמר "הדולר הוא לחלוטין לא ריאלי וצריך להיות לפחות 3.8 שקלים ומעלה."
"יש הרבה סיבות להתחזקות השקל, אבל ברור שהסיבה העיקרית היא שיש לנו עודף במאזן השוטף, כלומר הרבה יותר דולרים נכסים מאשר יוצאים. ההפרשים נובעים בעיקר מההייטק שתמך והביא לעודף הזה. במצב הזה כולנו מתכוננים גם להגעתו של הגז - והגז ייתן לנו בין 2-5 מיליארד דולר נוספים בשנה, שזה יפה, אבל זה זוטות לעומת הכנסות שנתיות של 25 מיליארד דולר מההייטק."
"המדינה כבר הבינה שאת הגז צריך להגדיר כ'קרן עושר'. המשמעות האופרטיבית של קרן כזו היא נטרול ההשפעה של העודף הדולרי. למעשה גם ההייטק הוא 'קרן עושר'. לא כולו, אבל לפחות צריך לנטרל כ-5 מיליארד דולר בשנה ולהגדיר אותם, כמו שסינגפור עושה למשל, כקרן עושר. אם נעשה את זה לא ייווצר ההפרש הזה בין הדולרים הנכנסים ליוצאים שגורם להתחזקות השקל."
ינאי מחדד את הנקודה הזו כשהוא מסביר כי "ברגע זה אנחנו נמצאים בפרדוקס מתמשך. מצד אחד, הסיבה לצמיחה שלנו הייתה ההייטק, אבל מצד שני התוצאה של זה הייתה התחזקות השקל וזה מרסן את ההייטק. למה? כי זה מעלה את עלות השכר של עובדי ההייטק הישראלים לעומת חו"ל והופך אותם לפחות משתלמים."
"חייבים לקבוע שער ריצפה"
"למעשה, החסם העיקרי לייצוא שלנו הוא השקל-דולר. נכון שזה יגרום לייקור מסוים של המחירים, אבל כשהמחסום הזה יירד ע"י הגדרת כ-5 מיליארד דולר מהייצוא שלנו כ'קרן עושר', הצמיחה תמשיך לעוף קדימה."
ינאי מציין שוב את הדוגמא הסינגפורית "שאצלה אין גז ונפט, אבל הייצוא שלה אדיר וגודל 'קרן העושר' הוא כמעט כגודל התל"ג שלה, בערך 300 מיליארד דולר. ככה שאם אצלנו נוצר 'הר של דולרים' בגודל של 80-90 מיליארד דולר לא צריך להתרגש מזה. ברגע שנגדיר כ-10% מהייצוא כ'קרן עושר' זה יאפס את המאזן הדולרי ויתמוך בהמשך צמיחת הייצוא."
על הצעדים האחרונים של בנק ישראל הוא אומר: "הנגידה עשתה דבר מאוד חיובי. אני חושב שהיא ואנשיה וגם האוצר ואנשיו מבינים את העניין. צעדי הריבית הם בכיוון הנכון, כמו גם ההתערבויות ברכישות המט"ח. לדעתי חייבים לקבוע שער ריצפה, כי יש בעיה כבדה בנושא של השקעות מוסדיים והגידור שלהם. הדולר חייב להיות באזור 3.8 שקלים. זו נקודת האיזון."
- 6.איך המשק שרד?? 11/09/2014 18:19הגב לתגובה זוכל הזמן אנו שומעים למה הדולר צריך להיות יקר יותר בגלל היצוא וכו'. אבל עובדה שמשיא של כמעט 5 ש"ח לדולר ועד לאזור 3.5-3.6 של היום שום דבר רע לא קרה למשק ולא ליצוא שרק התחזק. מעניין איך זה קרה.
- 5.לא פרייאר,אשדוד 31/08/2014 12:06הגב לתגובה זואלישע ינאי לא יאמר לכם ש-99% מבוגרי הנדסת אלקטרוניקה לא מוצאים עבודה בישראל כבר 14 שנה קרי החל משנת 2000, הייתי מצפה מאדם כזה שיהפוך עולמות על מנת שהמדינה תייצר כל שנה עשרות אלפים מקומות עבודה למהנדסים/הנדסאים בתחום האלקטרוניקה.
- 4.SOLNIG 28/08/2014 16:05הגב לתגובה זוI1$=7shekels
- 3.שמטוב 28/08/2014 14:05הגב לתגובה זוהשקל לא יוסף. הדולר פוחת כי ערכו בשוק הבינלאומי פוחת. מה שאתה רוצה הוא שישראל תפחת גם היא את השקל , בצמידות לפיחות הדולר, כדי שהסחורות שלך יוזלו לעומת מחירן בעבר. כמו כן, אתה רוצה להוריד את שכר העובדים שלך באמצעות פיחות השקל. תשכח מזה. הערך הריאלי של הדולר היום הוא בערך 3.45 שקל, כרגע אנחנו בעיצומה של תנודה ספקולציונית. עוד כשלושה חודשים הספקולנטים יעלמו ומחיר הדולר יחזור לערכו הריאלי, 3.45 שקל בערך. אם אינך יכול לייצר במחיר ריאלי, בלי להוריד שכר של עובדיך ובלי לסבסד את מוצריך - מוטב שתסגור את הבסטה, אינך מביא תועלת תועלת למדינה אם היצוא שלך מסתמך על קביים פיננסים. יחזור למחיר זה עוד מ
- פלג 12/09/2014 05:38הגב לתגובה זופיחות השקל עוזר לייצוא - עוזר לתעסוקה - ומכניס כסף למדינה!!!!!שקל חזק עוזר לייבוא - דהיינו עוזר לתעסוקה של הגויים - דהיינו מוציא כסף מהמדינה - דהיינו גורם לאבטלה וירידה בשכר
- 2.הריבית הנמוכה 28/08/2014 12:59הגב לתגובה זועל אילו שהוריהם לט עשירים
- 1.איך חיובי 28/08/2014 12:58הגב לתגובה זויישאר כסף לבזבז