לקראת קיפאון? "הקבלנים יאלצו בקרוב לצאת במבצעים ובהורדות מחירים"

כך טוען יוסי אפרתי, מהכשרה ביטוח, אשר צופה כי הקיטון בביקוש מצד משקיעים הנדל"ן, יחד עם הזחילה בשל גידול בהיצעים יובילו לירידת מחירי הדירות בעוד כשנה
לירן סהר | (10)

נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שפורסמו בשבוע שעבר הראו כי בחודש פברואר נרשם שפל של 10 חודשים בביקוש לדירות חדשות. האם אנחנו ניצבים בפני קיפאון בשוק הנדל"ן המקומי?

מתחזית מחלקת ההשקעות של חברת 'הכשרה' לחודש מרץ 2011 עולה כי המצב בשוק מתחיל להריח כמו בועה ובנק ישראל מודע לכך ופועל נמרצות למיתון מחירי הנדל"ן. יוסי אפרתי, מנהל מחלקת השקעות בחברה, מסביר כי הגידול בצד ההיצע מצד קבלנים נותן את אותותיו עקב עליות מחירי הנדל"ן. "קבלנים בונים כיום יותר מאשר בעבר ואף מתחילים לשווק עוד בטרם התקבל היתר בניה, וכל זאת במטרה לנצל את המחירים הגבוהים השוררים כיום בשוק. גם הקבלנים מבינים כי אין ערובה לכך שמחירי הדירות ימשיכו להיות ברמה הנוכחית ועל כן המטרה לסגור כמה שיותר חוזים כיום".

"הקיפאון מצד הרוכשים וקיטון בביקוש מצד משקיעי הנדל"ן כמו גם זחילה של גידול בהיצעים, יפעלו בסופו של דבר להורדת מחירים, אם כי מניתוח עקומות הביקוש וההיצע ניתן לראות כי ירידת המחירים בטווח הקרוב תהיה קלה",טוען אפרתי.

אפרתי מעריך עוד כי הקבלנים מצידם יאלצו לצאת במבצעים ובהורדות מחירים. "הורדות המחירים כאמור יהיו מתונות, מי שמצפה לירידות מחירים של יותר מ-10% יאלץ להתאכזב אלו יגיעו אם בכלל רק בעוד שנה אז הגידול בהיצע יורגש יותר שכן בישראל זמן הבניה הממוצע הוא כשנתיים".

לאור זאת, מציינים במחלקת ההשקעות כי לא מעט ממשקיעי הנדל"ן מעדיפים כיום להסיט כספים לשוק האג"ח, היכן שהתשואות עלו לאחרונה וכיום ניתן לרכוש אג"ח ממשלתי צמוד בעל מח"מ ארוך בתשואה של 2.75%. "אם נוסיף לכך את האינפלציה החזויה לטווח ארוך הרי שנקבל תשואה נומינאלית של מעל 5% , דבר שלפני שנה היה בגדר חלום. מה גם שהשקעה באג"ח ממשלתי הינה בעלת רמת ביטחון גדולה ואינה דורשת התעסקות עם שוכרי הדירות ונותנת יתרון של שקט נפשי".

בהתייחסות לגזרת שוק ההון, מעריכים במחלקת ההשקעות כי שוק המניות הישראלי קרוב שוב מרחק נגיעה מרמות השיא שרשם בינואר השנה ,אך עדיין לא מצליח לשבור את אותן רמות. "הסביבה השתנתה לאחרונה ורמת הסיכון הנוכחית בשוק אינה מצדיקה השארות בשוק המניות ורצוי להקטין פוזיציות בשוק המקומי".

בנוגע לשוק האג"ח הממשלתי, במחלקת ההשקעות טוענים כי זהו אינו המקום להימצא בו בעת הנוכחית. "העלאות הריבית האחרונות אינם סוף סיפור ובנק ישראל נחוש להמשיך ולהעלות את הריבית לפחות בעוד 1% עד סוף השנה במטרה להילחם באינפלציה ובבועת המשכנתאות שהוזילה את האשראי לדיור בצורה ניכרת בשנים האחרונות, ועל כן מומלץ להקטין סיכונים ולהיות באג"ח בעלי המח"מ הקצר או אפילו במק"מ. כאמור מלחמתו של בנק ישראל באינפלציה והאינפלציה הגלומה כרגע בשוק נותנת עדיפות דווקא לאג"ח השקלי שיפגין ביצועים עודפים על פני האפיק הצמוד".

תגובות לכתבה(10):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 10.
    ירמיהו 04/04/2011 21:49
    הגב לתגובה זו
    אח" כ הלחץ יגבר ותבוא נפילה גדולה יותר... מחירי הדירות מנותקים מהמציאות. כאשר אני שומע את נהגי המוניות אומרים לי בודאות ש-" מחיר דירה בארץ בחיים לא ירד" אני יודע שהנפילה קרובה. להאזר בסבלנות עוד כמה חודשים.
  • 9.
    זוג צעיר 04/04/2011 15:29
    הגב לתגובה זו
    המחירים יצנחו זה כבר ברור. צריך רק להאזר בסבלנות, בסוף זה ישתלם.
  • 8.
    גיל 04/04/2011 15:15
    הגב לתגובה זו
    כאשר מחירי הדירות נסקו לפי 3 אין אף מיבצע שיציל אותם כי הם מנותקים מיכולת האזרחים פה ומשוערכים לפי הקונים מחו" ל שבישבלם המחיר בשקלים הוא בין שליש לחמישית מהערך של המטבע שלהם ותלוי בסוג המטבע
  • 7.
    אוריאל 04/04/2011 12:18
    הגב לתגובה זו
    אין מצב שהמחירים ירדו , יש ביקוש לדירות ואין ידיים עובדות , המדינה מרוויחה המון מס ולא מעניין אף אחד שלישראלי המצוי זה חלום לקנות בית
  • 6.
    נועה זארי 04/04/2011 12:10
    הגב לתגובה זו
    הריבית עדיין נמוכה , יש המון כסף זמין להשקעות ולכן משקיעים קונים דירות,מה שהוכח כהשקעה נבונה היסטורית
  • 5.
    ירון 04/04/2011 12:06
    הגב לתגובה זו
    תמשיכו לחלום, המחירים הולכים לכיוון אחד בלבד גבוה ולמעלה עם תיקון קל שמתרחש עכשיו
  • 4.
    זהו סופו של כל בלון ,בוממממממממממממממממממממממ (ל"ת)
    הנה זה בא זה בא 04/04/2011 11:34
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    לא קונה עד לריבית 04/04/2011 11:31
    הגב לתגובה זו
    ראלית בשוק
  • 2.
    זהירות המשכנתא תהרוג אותכם!!!!!!!!!!!!!!!!!!! (ל"ת)
    הריבית תטפס ל 7 אחוז 04/04/2011 10:53
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    יוסי 04/04/2011 10:46
    הגב לתגובה זו
    ואת המחיר צריך לקבוע בנק ישראל או משרד השיכון,