ברננקי: הכלכלה עדיין לא חזקה, "נפעל בכוח כדי לתמוך בשוק העבודה"

יו"ר הפד' אמר את הדברים בכנס בוושינגטון אתמול, כמה שעות לאחר שדוח התעסוקה הראה כי נוספו יותר משרות מהצפוי בחודש אוקטובר
ידידיה אפק |

כנראה שלמרות דוח התעסוקה המצוין שראינו אתמול, עדיין מוקדם להניח שהכלכלה האמריקנית חזקה מספיק לעמוד על הרגליים ללא תמיכה. במסגרת פאנל בכנס קרן המטבע העולמית בוושינגטון אמר יו"ר הפדרל רזרב, בן ברננקי, כי עדיין "קיים פער גדול בשוק העבודה". ברננקי הוסיף שיש הצדקה לפד' "לפעול בכוח כדי לתמוך ביצירת מקומות עבודה".

לפי סקר שערכה סוכנות הידיעות בלומברג אמש, רוב הכלכלנים עדיין מעריכים שהבנק המרכזי ידחה את הצמצום בהיקף רכישות האג"ח החודשיות עד לחודש מרץ. 18 מתוך 32 כלכלנים שנשאלו השיבו כי הם מצפים שהפד' יצמצם את הרכישות החודשיות, שכעת עומדות על 85 מיליארד דולר בחודש, ל-70 מיליארד דולר בחודש בפגישתו בחודש מרץ או מאוחר יותר. 9 כלכלנים העריכו שהדבר יקרה בחודש ינואר הקרוב ו-5 כלכלנים מצפים לצמצום כבר בחודש הבא.

בועידת השוק הפתוח של הפד' שהסתיימה ב-30 באוקטובר החליטו בכירי הבנק המרכזי להשאיר את המדיניות המוניטרית ללא שינוי, ואמרו כי הם צריכים עוד הוכחות לשיפור בכלכלה. כנראה שהנתונים שהגיעו אתמול, שהראו תוספת של למעלה מ-200 אלף משרות חדשות בסקטור התעשייתי בחודש אוקטובר, אינם הוכחה מספקת כדי להוריד את היקף הזרמת המזומנים לשוק, כך אמר סטפן סטנלי, הכלכלן הבכיר ב-Pierpoint Securities.

"הנתונים החזקים בדוח התעסוקה לפחות מחזירים את האפשרות לצמצום בדצמבר לשולחן, אבל בסופו של דבר לא יהיו להם מספיק עובדות בשטח כדי ללחוץ על ההדק", אמר סטנלי לרשת בלומברג. "חלק מהסיבה שהם ממשיכים לדחות את הריסון במדיניות היא שהם ממשיכים להתאכזב מהנתונים לעומת התחזיות".

הכלכלנים בבנק ההשקעות ג'י פי מורגן מעריכים כי הצמצום הראשון בהיקף הרכישות יקרה כבר בחודש ינואר. "נראה עכשיו (לאחר הדוח) ששוק העבודה מתאושש למרות שהצמיחה הכלכלית בסה"כ עדיין מדשדשת", אמר רוברט מלמן, כלכלן בכיר בבנק. "אם הם רק יקבלו עוד מספר דוחות שמאשרים שמה שהם ראו בנתונים האחרונים באמת קורה, הם (הפד') ירגישו מספיק בנוח להתחיל בריסון המוניטרי".

הציפיות בשוק, לעומת זאת, נותנות תמונה אחרת מהערכות הכלכלנים. מחירי אגרות החוב הממשלתיות צנחו אמש כשהתשואה על האג"ח ל-10 שנים טיפסה 15 נקודות בסיס ל-2.75%, והדולר התחזק מול סל המטבעות.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה