האם סוף סוף נוצרו התנאים לפריצתה של אורמת?
סוכנות P&S הורידה דירוגה של צרפת. עד לאן תגיע חוצפתן של סוכנויות הדירוג? אולי הן צודקות? אולי מגיע לצרפת הורדת הדירוג. אבל סוכנויות הדירוג הן האחרונות שצריכות להחליט לגבי מדינות. חברות - בהחלט - לפי הזמנה של קליינטים, ולמסור מידע ללקוחות בלבד ולא לתקשורת. אבל מדינות? מדינות צריכות להיות מדורגות ע"י סוכנויות כמו ה-IMF או הבנק העולמי - גופים שאינם פרטיים ואינם למטרות רווח. המזל הוא שלאור היסטוריית הביצועים של סוכנויות הדירוג ממשבר 1987, דרך המשברים של 1997, 1998 והבועה עם דגש על ביצועיהן ערב משבר 2008, מעטים המשקיעים הרציניים ששמים לב להמלצותיהן. אגב, על פי הסיבות שבגללן הורד הדירוג הסוכנות הייתה צריכה להוריד את הדירוג של ארה"ב ממזמן, אבל איך מורידים דירוג מהמפרנס שלך?
האם סוף סוף נוצרו התנאים לפריצתה של אורמת טכנולוגיות (סימול: ORA)?
אורמת היא קלסיקה של מימוש חלום. כאשר הקימו יהודית ולוסיאן ברוניצקי את החברה, לפני 48 שנים, המשקיעים ראו בה כחלום. השניים הגשימו את החלום, יישמו את הפוטנציאל העסקי, הפכו את החלום לחברה ששוויה מיליארד דולרים. אין הרבה כאלו בישראל, וההגשמה העסקית הפוטנציאלית עדיין בחיתוליה. אבל צריך להוריד את הכובע בפני הזוג הזה. הבעיה, שבין החלום להגשמתו במיין סטריט יש המון אנשים לא מרוצים בוול סטריט, לפחות עד לא מזמן. כיוון שאורמת נחשבה בזמנו ל"טבע מספר 2", ובשנה האחרונה רואים מגמה נאה של שיפור, במיין סטריט ובוול סטריט, בואו ונסתכל על החברה.
אלטרנטיבות לייצור אנרגיה שלא באמצעות נפט או פחם הופיעו מהרגע שהעולם העסקי התחיל להבין את פוטנציאל הרווח שטמון בהפקת אנרגיה. ככל שהביקוש לנפט, לפחם ומאוחר יותר לגז גדל, כך גם צמח מספרם של היזמים שניסו לפתח אלטרנטיבות. אגב, אותן אפשרויות הלכו והתרבו ככל שהביקוש לאנרגיה והנזקים שנגרמים לסביבה ולאדם מהנפט ומהפחם התגלו והתפתחו. יש היום לא מעט אלטרנטיבות לייצור אנרגיה, רובן מוכרות למדע שנים רבות, אבל עד היום אין אחת שעומדת במבחן הכדאיות הכלכלית להחליף בצורה רצינית את הנפט, מזהם ויקר ככל שיהיה.
השילוב, שבין התקדמות מהפכות הטכנולוגיה והאינפורמציה לכוחם הגדל של הירוקים והתודעה לאפקט החממה, מתחיל (רק מתחיל) לאותת למשקיעי חלום האלטרנטיבות שאולי (רק אולי) האור שבקצה המנהרה הוא סוף סוף התממשות חלום האלטרנטיבות, ולא כפי שקרה לא פעם בעבר, רכבת שמתקרבת ותדרוס אותך. אורמת מובילה באחת האלטרנטיבות, האנרגיה הגיאותרמית. האם ההתפתחויות לאחרונה באורמת עצמה ובסביבת הפעילות שלה (רגולציה, התייחסות עסקית ופוליטית לתחום ועוד) מאותתות על פריצה עסקית אמתית, שיכולה להביא למימוש הפוטנציאל שעליו חלמו הברוניצקים והאקולוגיים באמת? הגיאותרמיה הוא אחד מהתחומים שמספקים אנרגיה, אבל רק אחד הקטנים שביניהם. בתיאוריה, הגיאותרמייה יכולה לספק את כל צריכת החשמל והחימום שדרושות לאנושות. אבל כך גם השמש, האנרגיה האטומית, זרמי המים, הרוח, ואפילו חומר אורגני (ביומסה). בפועל, למרות המודעות לסביבה, למרות כניסת הטכנולוגיה ועליות מחירי הנפט, כל מקורות האנרגיה האלטרנטיבית יחדיו, שאחד מהם הוא הגיאותרמיה, מספקים כ-10% מהאנרגיה בעולם. עלייתו של הנשיא אובמה, הלובי שהתאסף סביב סגן הנשיא לשעבר גור, מחיר הנפט שמסרב לרדת, הרצון להפחית את התלות באופ"ק ותנועת שימור הסביבה שמתרחבת, נתנו למקורות האלטרנטיביים דחיפה רצינית, אבל עדיין לא מדובר בסיכון מעמדם של הנפט, הפחם והגז בעתיד הנראה לעין. יחד עם זאת, לפי ארגון האנרגיה הגלובלי, ישנה צמיחה בביקוש לאנרגיה ממקורות אלטרנטיביים, והיא זו שתוביל ב-25 השנים הבאות בראשות סין, הודו, ארה"ב, אירופה ויפן. מה שאומר שתחום האנרגיה החילופית יגלגל יותר ויותר דולרים. ולכן, תחום הפעילות של אורמת פותח בפעם הראשונה (ריאלית) אפשרות להתפתחות כמה חברות ענק גלובליות. אנחנו מקווים שאורמת תהיה ביניהן. כרגע היא הפיל שבחבורה, אז עם ההנהלה הנכונה היא תוכל להישאר כזו בנישה מתפתחת. השינוי ביחס המשקיעים בשנה האחרונה
- מנכ"ל אורמת: "הביקוש לאנרגיה ירוקה עצום, למרות טראמפ"
- אורמת: זכייה בעתודות קרקע בהיקף כולל של כ-6,800 דונם ביוטה
אורמת פתחה את המאה עם מכירות ורווח נקי של 48.6 ו-6.6 מיליון בהתאמה. החברה הונפקה ב-2004 בערך של 370 מיליון דולרים. שנת 2004 הסתיימה עם מכירות של 219.2 מילון דולרים ורווח נקי של 17.8 מיליון. מחיר הפתיחה של המניה היה 15 דולרים בהתאמה להיום. המניה סגרה את 2012 על 19.25 דולרים, מה שנתן שווי שוק של כ-870 מיליון, מכירות של 514.4 מיליון דולרים והפסד של 206.4 מיליון. בתקופה של 2004-2012 המניה נעה בטווח של 13-60 דולרים. העליות והירידות לאורך 9 השנים בבורסה משקפות נאמנה את הביצועים, פרצי החלומות והאכזבות שמלווים המניה מיום הופעתה על הבמה הציבורית. לצד התנודתיות בעסקי החברה וחוסר הוודאות לגבי ההתפתחויות בתחום הגיאותרמייה, התעוררו בשנים האחרונות מספר בעיות נוספות שהרחיקו את משקיעים מהמניה.
רבים החלו לחשוש מהמודל העסקי - אנחנו מאמינים שזו הסיבה שגרמה בזמנו לעזיבתו של חיים כצמן את החברה. נראה היה שהחברה משקיעה יותר מידי ב"נדל"ן" שקשור למערכות הייצור שלה. בשנת 2012 ההפסדים הגיעו ליותר מ-206 מיליון (40 סנט על כל דולר הכנסה), נתון שהפחיד את המשקיעים. גם העובדה שהחברה נתפשה בעיני המשקיעים כחברה משפחתית לא תרם. כל אלו הביאו עם הזמן לנטישת האנליסטים, הרי אף אחד אינו רוצה להתעסק עם כ"כ הרבה גורמי אי וודאות, בעיקר שהתלהבותם בעבר היא זו שהביאה למפח נפש וכיס למשקיעים. לקראת סוף 2012 המניה החלה לעלות בתנודתיות לכיוון חיובי, והניבה מתחילת השנה כ-31.5%. אפשר לייחס את ההתעוררות במניה לפרסום שלושת הרבעונים הראשונים של 2013, עם דגש על נתוני הרבעון השלישי. הכניסה של קבוצת פימי עזרה לא מעט, כמו גם ההחלטה לשנות האסטרטגיה ולהתמקד בייצור חשמל.
המגמה שהתחילה בסוף 2012 החזירה כמה מהאנליסטים לתמונה. כדוגמא, לפני כשבוע התעורר האנליסט John McIlveen מבית ההשקעות הקנדי ג'ייקובס . בעבר פירסם המלצת "החזק" והעלה את מחיר היעד של המניה ל-30 דולר. McIlveen מתמחה מזה 26 שנים רק במה שמוגדר כאנרגיה חלופית (renewable energy). הוא טוען שכתוצאה מההתפתחויות, הוא מעלה את החברה למעקב ויחליט בהתאם להתפתחויות. האם יכול להיות שהחברה אכן מתחילה לספק את התקוות הגדולות שתלו בה? האנליסט אלעד קראוס, מבית ההשקעות לידר, היה מהראשונים לזהות את המגמה המתפתחת עוד ביוני, כאשר הוציא מחקר תחת הכותרת "מחברת צמיחה לחברת ערך". הוא העניק אז לחברה המלצת תשואת-יתר עם מחיר יעד של 27.1 דולרים (כאשר המניה הייתה על כ 23 דולר).
קראוס מזהה במחקר את המגמות בתחום האנרגיה החילופית, כולל השינויים ברגולציה ומחירי האלטרנטיבות. הוא מציג בצורה בהירה מה קורה באותם תחומים. לטענתו (ואנחנו מסכימים אתו), כיוון שהחברה מתכננת, בונה ומשתמשת בתחנות הכוח שלה (הקו כולו בבעלות החברה), היא תוכל להציף ערכים באמצעות הכנסת שותפים או הנפקה של התחנות. השליטה בכל המערך של תחנת הכוח מאפשרת לה יציבות וכנראה גם פיקוח על עלויות. קשה אומנם להעריך את ההתפתחויות בצבר ההזמנות הגדול של החברה, אבל אנחנו מסכימים עם קראוס שהנטייה תהיה בכיוון התפשטות מחוץ לארה"ב (כפי שטענה הגברת ברוניצקי עצמה בשיחת הוועידה האחרונה) - שם התרכז מירב הפעילות עד כה.
פרויקטים מהסוג שנחתמו בקניה, אינדונזיה והונדורס הם הכיוון. החוזה ל-20 שנה שנחתם לאחרונה עם אי ביי (סימול: EBAY), שוק הרשת הגדול בעולם, צריך גם הוא לעורר עניין. ההסכם פותח דלת לנישה גדולה וחדשה. מדובר בפיתוח של waste-heat recovery plant , מתקן שיספק חשמל למרכז האינפורמציה של אי ביי בסולט לייק סיטי, יוטה, ארה"ב. איביי קיבלה החלטה אסטרטגית להעביר לפחות 8% מצריכת האנרגיה שלה לאנרגיה חילופית, ובחרה באורמת. מדובר במקרה אחד ממספר הולך וגדל של עסקים שרכשו תחנות כוח משלהן, נכנסו בשותפות עם תחנות כוח קיימות או (כמו במקרה הזה) החליטו לרכוש חשמל ממפעילי תחנות ולא מחברות החשמל. האסטרטגיה הזו מתפשטת בצפון אמריקה, ואין ספק שתתפשט גלובלית. אם אורמת תשכיל להשתלב בה זה עשוי להפוך למרכז רווח רציני. מרכזי מידע נחשבים לזוללי אנרגיה גדולים. למעשה, החברות בתחום מחפשות דרך לגוון את מקורות האספקה וגם להבטיח אספקה סדירה.
אורמץ, כאמור היא חברה משפחתית. יהודית ברוניצקי, האם, היא המנכ"ל. יורם, הבן, הוא הנשיא והמנהל התפעולי ולוסיאן, האב, הוא הטכנולוג הראשי. גילון בק, נציג פימי, הוא היו"ר. בסוף יוני 2014 תעזוב הגברת ברוניצקי את תפקיד המנכ"ל ומר בק יעזוב את תפקיד היו"ר. יורם ברוניצקי ימונה ליו"ר ויעזוב את תפקידיו הנוכחיים. ההודעה הזו על חילופי התפקידים חשובה ביותר, שהרי נפתחת הדלת להבאת מנכ"ל חדש - מה שיסיר את "דאגת" וול סטריט מחברה משפחתית (לא שהיה בסיס לדאגה, אבל וול סטריט כמו וול סטריט אוהבת תמיד לחפש סיבות לאי עליית מניות).
לפי מודל ההערכה בו משתמש קראוס, שווי החברה (ע"ס נתוני הרבעון הראשון של 2013) נאמד על כ-1.2 מיליארד, כ-18% מעל לשווי דאז בבורסה. מאז החברה הציגה עלייה משמעותית במכירות ועברה לרווח, כאמור. בתשעת החודשים הראשונים של השנה הציגה החברה רווח למניה של 72 סנט. אם הרבעון האחרון יסתיים באותן הרמות של השניים הקודמים, כל הסיכויים שהשנה תסתיים עם רווח של כדולר למניה. במחיר הנוכחי מדובר במכפיל גבוה עבור חברה עם הרבה חוסר וודאות, אבל לא גבוה לחברה שתמשיך בקצב של השנה האחרונה. אולי, כפי שכותב קראוס, היא תציג את ערכיה ואפילו תגדיל את הדיבידנד. אנחנו חושבים שכדאי לראות מה קורה ברבעון הנוכחי. נכון, התוצאות של שלושת הרבעונים האחרונים, ההצטרפות של פימי והשינויים הצפויים בהנהלה מביאים את וול סטריט לחבב את החברה, אבל הניסיון אומר להמתין. נחיה ונראה.
***אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.
- 11.אין חובת דיווח אם דוחים הצעת רכש (ל"ת)לשלמה, לדעתי אתה טוע 17/11/2013 21:48הגב לתגובה זו
- 10.שלמה גרינברג 17/11/2013 14:25הגב לתגובה זול NSPR (5) הגבתי ל 6 : מכיר היטב, חברת חלום מעניינת מאוד. אני בספק אם הוגשו הצעות רשמיות שהרי אם הדירקטוריון היה דוחה זה היה מופיע ברשומות ולא ראיתי דבר כזה הבעיה עם סאראגון היא הירידות החדות במכירות צריך להמתין ולראות אם התוכנית תבצע תפנית במכירות.
- 9.ilan 17/11/2013 00:11הגב לתגובה זושלום שלמה לאור הירידה החדה של TSLA מה דעתך על המניה כרגע? אני מדבר מתוך פוזיציה אבל עם רווח קטן כרגע וחושש ממעבר להפסד...
- 8.סאקו 16/11/2013 14:26הגב לתגובה זומזמן לא התייחסת אליה...
- 7.שלמה גרינברג 16/11/2013 09:32הגב לתגובה זול 4 תודה על ההפנייה. אני מבין ש Ellomay Capital נכנסו ל"צדף" שהיה Nur processing, ספור עצוב שהכרנו היטב ונקווה שזה לא יעשה ל - ELLO עין רעה. בכול מקרה, מדובר בחברת השקעות/אחזקות בתחום עם הנהלה רצינית. נעקוב.
- 6.לשלמה שבת שלום 16/11/2013 07:50הגב לתגובה זוכידוע 3 חברות ענק כולל טבע הגישו הצעה לרכישת החברה ודירקטוריון rcpt דחה את כל ההצעות....
- 5.NSPR 16/11/2013 00:14הגב לתגובה זוהי שלמה, יצא הדוח הרבעוני והדוח השיווקי של החברה, מה דעתך אלהם עכשיו ?
- 4.תשובה לשלמה 15/11/2013 17:53הגב לתגובה זומדובר בסימבול ELLO . אלומיי קפיטל נסחרת בניו יורק ובתל אביב.
- 3.שלמה גרינברג 15/11/2013 09:10הגב לתגובה זולאורי (1) הטיקר המרכזי, מאז המיזוג עם אנהייזר-בוש האמריקאית הוא BUD ויש עוד 2 טירים ביורונקס ABI ובמקסיקו. השווי הוא כ 160 מיליארד. השקעה נפלאה לטווח ארוך ותמיד הייתה. ל (2) : אם תכתוב את שם החברה במדוייק ובלעז אוכל, אולי, להשיב
- 2.שלמה - באותו עניין ממש - דעתך על אלומיי? (ל"ת)שאלה 14/11/2013 19:38הגב לתגובה זו
- 1.אורי 14/11/2013 18:59הגב לתגובה זושלמה שלום, אתה יודע מדוע נעלם הטיקר ABV של מבשלת הבירה הברזילאית בשווי 100 מיליארד $. פירסמתה כתבה עליה ביוני השנה.