טראמפ ותגובת הבורסות, כמה דברים שצריך להבין
קראתי בעניין, למרות שלא הסכמתי עם מילה, את הטור של צבי סטפק שפורסם השבוע בביזפורטל, ואני ממליץ לכל מי שקורא טור זה, לקרוא את סטפק. אמנם איני מסכים כלל ועיקר עם ההשוואה של טראמפ להיטלר (אך מוכן לקבל את ברלוסקוני כנקודת השוואה), אך הסיבה לעניין הוא שהדעה שסטפק פרסם מייצגת נאמנה את דעתם של קוראי הטיימס, גארדיאן, FT, דר שפיגל, הארץ, וכולי. ובפרט מייצגת נאמנה את דעתם של מנהלי השקעות רבים בעולם הנוטים לאחוז בתפיסת עולם שהיא פרו-גלובליזציה באופייה, תוך איחוד תרבותי לכפר גלובאלי קטן. ועל כן, למרות שאיני מסכים עם רוב הניתוח, מכיוון שאני מכיר בכך שזו דעתם של מנהלי כספים רבים, מכיוון ששווקים נוטים לנוע על-פי הדעה של מי שמזרים פקודות, אני צופה בנקל שאם טראמפ ייבחר אזי בטווח הקצר-בינוני יהיה מרחץ דמים בשווקים. פחות בארה"ב (שם אני צופה rebound לאחר נפילות התחלתיות – כפי שצפיתי ואכן אירע בבריטניה לאחר הBREXIT) אלא יותר בעולם שיפנים את ההשלכות של טראמפ לגבי כל שוק ושוק עולמי. הדיון ביתרונות גלובליזציה, גבולות פתוחים ורב-תרבותיות לעומת יתרונות מדיניות לאומית, פרוטרקציוניסטית ואף בדלנית הינו דיון מורכב וארוך. ובטווח הארוך (שנים), השווקים יתכנסו בהתאם למצב הכלכלי האמתי, שגם מושפע מאופן ואיכות המימוש. אך בטווח הקצר קל לומר שהאליטה שמנהלת את כספי העולם מצדד בעמדה הראשונה ויגיב בפאניקה בשוק. אנסה למנות בקצרה את ההסתברויות שכרגע יש בשוק, ואת התוצאות האפשרויות של הבחירות, כולל תוצאות שהינן תרחישי קיצון. לא נכנס לעומק בהסברים בנוגע לשיטה האמריקאית, אך בקצרה היא מורכבת מ:
- בית עליון, סנאט, 100 חברים, שני סנטורים למדינה. נבחרים לשש שנים, כל שנתיים שליש מהסנאט עומד לבחירה. כרגע בידי הרפובליקנים (54 סנאטורים מ-100).
- בית תחתון, בית הנבחרים, 435 חברים הנבחרים אזורים באזורי בחירה שווים לערך בגודל האוכלוסייה כל שנתיים. כרגע בידי הרפובליקנים (247 מ-435).
- נשיא, נבחר כל 4 שנים על-ידי בחירה בלתי-ישירה דרך אלקטורים (538 במספר, מהם 535 למדינות ע"פ מפתח של קונגרס סנאט 3 ל-DC). ב-48 מ-50 מדינות כל האלקטורים של המדינה הולכים לזוכה באותה מדינה (ב-2 האחרות (ME ו-NE) מפרידים בין 2 שהם statewide לבין בחירות ברמת מחוז בית הנבחרים). במקרה של אי-השגת רוב של 270 אלקטורים, הבחירה בנשיא הולכת לבית הנבחרים הנכנס בינואר (אך בבחירה לפי סטייט) מתוך שלושת המועמדים עם מספר האלקטורים הרב ביותר, בעוד סגן הנשיא נבחר על-ידי הסנאט (מה-2 עם הקולות הגבוהים ביותר).

- התביישות מהודאה בהצבעה עבור טראמפ, זה לא תקין פוליטית להצביע טראמפ (ויותר מכך להגיד שאתה מצביע טראמפ בסקר או בשיחה אחרת), בפרט אצל לבנים משכילים. תיאוריית ה-Shy Voter או הBradley effect.
- חזרה של רפובליקנים מהוגנים (שהצביעו בעבר באופן עקבי רפובלקני) "הביתה", שסולדים מטראמפ וכעת אומרים ג'ונסון (שקורס בסקרים, אך שעדיין עם מספרים לא זניחים) או אף-אחד בסקרים, וזאת ל-מנת למנוע נשיאות של קלינטון ובפרט מינוי שופטי עליון על-ידה.
- פער התלהבות. לטראמפ יש תומכים נלהבים ובפרט כאלה שלא הצביעו בעבר או היו דמוקרטים. יש נוכחות גבוהה מאוד בכנסים שלו. יש שלטים רבים בחצרות. לעומת זאת יש מעט תומכי קלינטון נלהבים (בניגוד לאובמה שעורר התלהבות גם אצל אפרו-אמריקאים וגם אצל צעירים), רבים יותר ממצביעי קלינטון חשים שהם מצביעים לפחות גרוע מהשניים, והמעטים שכן נלהבים הינם כאלה שממילא דמוקרטים מצביעים. המשחק בבחירות האמריקאיות הוא במידה רבה שיעורי הצבעה של סקטורים (מכיוון ששיעור ההצבעה הכללי הוא נמוך).
- מומנטום לטובת טראמפ בשבוע האחרון, עם עלייה מנקודת שפל.
- הטיה בסיקור – העיתונאות המיינסטרים (ובמידת מה הסוקרים...) סולדת ומתעבת את טראמפ. הרבה יותר מרפובליקני רגיל. הייתה הטיה כזו גם בBREXIT אך פה זה אפילו יותר חזק.
- כוכב ריאלטי וצהובונים, על-באמת?
- האפשרות שחלק מהתהדקות המירוץ בשבוע-שבועיים האחרונים נובע מכך שיש לרשתות השידור (ולעיתונות) בארה"ב אינטרס להראות מצב של הידוק בשביל להעלות רייטינג וגם אחוזי הצבעה דמוקרטית (שבמירוץ עם פער רחב, היו עשויים להישאר בבית כי זה גמור).
- 4.קלינטון 06/11/2016 09:36הגב לתגובה זוהקול ההיספני ייתן לקלינטון את הניצחון בפלורידה ובשל כך את הניצחון בכל ארה"ב.
- סוחר סחור 06/11/2016 11:00הגב לתגובה זופלורידה מירוץ צמוד - וההיספנים שם הם בעיקרם קובנים בעלי מעמד חוקי ומהגרים אחרים המצויים בארה"ב זמן רב. זאת בניגוד לקלפורניה למשל בה יש מהגרים מקסיקנים "טריים" המצויים בסכנת גירוש (וילדיהם יכולים להצביע כי הם אזרחים). הקול ההיספני הוא מורכב - זה לא דמוגרפיה אחת, ויש שם גם מצביעים רפובליקנים (ואף 2 מועמדים בפריימירס הרפובליקניים עם סיכויים - קרוז ורוביו). (לעומת זאת, הקול השחור, הוא יחסית לא מורכב - 90%+ דמוקרטי לאורך שנים - השאלה היא רק כמה יצביעו).
- 3.עדו 04/11/2016 13:57הגב לתגובה זוזה ודאי לא מוסיף אפילו טיפה אמינות, כשלא יודעים מאיזו פוזיציה כותב
- השואל 04/11/2016 20:24הגב לתגובה זוואם היה רשום בכותרת "מנהל דסק פיקסד אינקום "בפסגות היה לך יותר נוח עם מה שרשום בתוכן כתבה יפה ומנומקת , סחתיין . ניכר שאתה שולט במספרים .
- 2.אנונימי 04/11/2016 09:58הגב לתגובה זוכתבה יפה ומנומקת
- 1.רון7 03/11/2016 12:47הגב לתגובה זובשבוע האחרון עם עליית טראמפ בסקרים היורו דולר עשה מהלך הפוך.. מ 1.095 ל 1.11
- סוחר סחור 03/11/2016 13:46הגב לתגובה זוזה שני הbiggies. זו כמובן דעה. יש דעות לכאן ולכאן - תחפש dollar trump victory ותראה את הסיכום של האקונומיסט מהימים האחרונים. אני כן סבור שווקי העולם הולכים להגיב לטראמפ יותר מארה"ב. האמריקאים כבר התרגלו לאפשרות.... כל מיני מדינות בעולם (מלבד מקסיקו שכבר זמן רב מגיבה לטראמפ) - הרבה פחות. הכל כמובן אם הוא ייבחר. כרגע כל האפשרויות על השולחן.