לוקהיד F35
צילום: חיל האוויר

יצרנית ה‑F‑35 צונחת: הרווח נחתך והמשקיעים מודאגים

תוצאות מאכזבות ללוקהיד מרטין - הוצאות חד־פעמיות וחוסר שקיפות - גם התחזית נחתכת

מנדי הניג |
נושאים בכתבה לוקהיד מרטין
לוקהיד מרטין, מהשמות המזוהים ביותר עם התעשייה הביטחונית של ארה"ב ועם מטוס הקרב F‑35 בפרט, מפרסמת את דוחות הרבעון השני שלה והשוק ממש לא אוהב את התוצאות. במקום רווח של יותר מ‑6 דולרים למניה כפי שחזו האנליסטים, נרשם רווח של 1.46 דולר בלבד. ההכנסות הסתכמו בכ‑18.2 מיליארד דולר, גם הן מתחת לציפיות. מדובר בירידה חדה לעומת התקופה המקבילה אשתקד, שבה החברה הציגה רווחיות גבוהה וצמיחה יציבה.

מאחורי הפער הגדול עומדים חיובים חד‑פעמיים בהיקף של כ‑1.7 מיליארד דולר, רובם בפרויקטים מסווגים במגזר האווירונאוטיקה ובתוכניות מסוקים. חיוב נוסף נרשם בתוכנית פיתוח מטוס הקרב מהדור השישי - תוכנית שזכתה לאחרונה בואינג – מה שמעיד על חוסר בקרה תקציבית ותמחור בעייתי של חוזים ארוכי טווח. המשקיעים לא אהבו את העמימות: הנהלת החברה לא סיפקה פירוט מספק על לוחות זמנים, הסיבות לחריגות או צעדי תיקון.

למרות צבר הזמנות של מאות מטוסי F‑35 ותוכניות ייצור רציפות, נראה כי החשש בשוק גובר. האנליסטים מציינים כי החברה נסחרת היום במכפיל רווח נמוך היסטורית, סביב 15.5 על תחזיות 2026, לעומת ממוצע של 17 בשנים האחרונות. מאחורי המספרים מסתתרת גם דאגה אסטרטגית: ההתעקשות להמשיך בקו של מטוסים מאוישים יקרים, בזמן שעולם הביטחון צועד במהירות לעבר רחפנים וטכנולוגיות נחיל זולות ויעילות יותר.

שדה הקרב המודרני - האם לוקהיד תצליח לשמור על הרלוונטיות שלה?

התוצאות הרבעוניות היו רק הטריגר לדיון על ההובלה של לוקהיד מרטין בשקרב המודרני. בזירה החדשה הג'ט פייטרים לא תמיד מספקים את העליונות. ואם מסתכלים על מה שקורה בין רוסיה לאוקראינה אפשר לראות איך רחפנים קטנים וזולים משנים את כל המערכה. אז נכון הלחימה שם מישורית, רחבה ומשתרעת על אלפי קילומטרים אבל יותר ויותר מקרי בוחן מראים שכלי הטייס המסורתיים כבר לא נותנים את המענה הרוחבי לשדה הקרב.

אבל לוקהיד מרטין היא עדיין אחד מעמודי התווך של התעשייה הביטחונית האמריקאית. היא מוכרת מדי שנה ביותר מ־70 מיליארד דולר, ומספקת מגוון רחב של מערכות לחימה מטוסים, טילים, לוויינים, מכ"מים, ואמצעי הגנה רב־שכבתית. אם היא באמת רוצה היא יכולה להציג חידושים גם של בשדה הרחפנים. אחרי שנים של יציבות יחסית, המניה נסחרת במגמה שלילית מזה כמה חודשים כשעם פרסום התוצאות היא יורדת אף יותר ומגיעה למחיר של כ-424 דולר למניה, שווי שוק של כ־104 מיליארד דולר.

ה-F‑35: גאווה לאומית או נטל כלכלי? 

אחת התוכניות החשובות ביותר של לוקהיד ויש אפילו יגידו שהיא אפילו יותר מדי חשובה שהופכת את לוקהיד לתלותית בה - היא מטוס הקרב F‑35. תכנית שאחראית לכ־30% מהכנסות החברה. מדובר בתוכנית היקרה ביותר בתולדות הפנטגון: כ־2 טריליון דולר לאורך חייו של המטוס, כולל ייצור, תחזוקה ותפעול. אין ספק שמדובר בהצלחה במונחים של חדירה לשוק אלפי מטוסים כבר הוזמנו, והם נמצאים בשירות ביותר מעשר מדינות. גם ישראל נחשבת למשתמשת אסטרטגית, עם דיווחים על תקיפות מדויקות שהתבצעו בעזרתו.

ה־F‑35 סופג יותר ויותר ביקורת: עלות התחזוקה הגבוהה, עיכובים בשדרוגים קריטיים, וגם תחושת חוסר מיקוד מטוס שמנסה להיות גם חמקני, גם קרב, גם מפציץ, גם מרגל זה כמו מטוס של "הכל מהכל" אבל כזה שלא מצליח להצטיין באף אחד מהם. הביקורת מגיעה גם מהממשל החדש, ובמיוחד מאלון מאסק שהחזיק עד לא מזמן ב-DOGE "מחלקת היעילות הממשלתית". מאסק לא חסך את לשונו מלוקהיד. לדעתו, העתיד שייך לרחפנים ולנחילי מפציצים קטנים ואוטונומיים. לדבריו, ה־F‑35 הוא "מורכב, יקר, וסתם מאויש".

בינתיים, במקביל לתוצאות הרבעוניות ההנלהלה של לוקהיד גם הפחיתה את תחזית הרווח השנתית לטווח של 21.7 עד 22 דולר למניה, לעומת תחזית קודמת של עד 27.3 דולר. הכנסות ותזרים נותרו ללא שינוי, אך התחושה בשוק היא של חוסר שקיפות. עם זאת, יש מי שמזכירים כי החברה צפויה ליהנות מהשקעות עצומות בפרויקטי הגנה כמו כיפת הזהב של טראמפ, לצד תוכניות דומות באירופה. זה יכול להוות קרש קפיצה עתידי, אבל בינתיים המשקיעים מביטים בדוחות האחרונים ותוהים עד כמה המוניטין ההיסטורי של לוקהיד מספיק כדי להצדיק אמון מחודש.

קיראו עוד ב"גלובל"

לזכותה של החברה עומד הרקע המבצעי: ה-F-35 ממשיך לפעול בזירות, גם מערכת ה־THAAD מוכיחה את עצמה במזרח התיכון, ולקחה חלק פעיל בהגנה על ישראל בחודשים האחרונים בכלל ובמערכת "עם כלביא" בפרט. בנוסף לוויני GPS מדור IIIF יוצאים לדרך. גם ברמה הגאו־פוליטית, לוקהיד צפויה ליהנות מתקציבים מוגדלים - בארה"ב תחת יוזמות הגנה נוסח "כיפת הזהב של טראמפ", ובאירופה על רקע הגדלת התקציבים הבטחוניים של ברית נאט"ו מול האיומים ממזרח. 

למרות זאת בוול סטריט יש תחושה של "בגידה" מרגישים שלוקהיד לא באמת שיקפה לבעלי המניות את ההפסדים הכבדים שנגררים מהפרויקטים הישנים, זה מה שגרם לתגובה היסטרית בשערי המניה שצנחה עד 8% עם פרסום התוצאות. השאלה שנשאלת כעת היא האם לוקהיד תצליח לשקם את אמון המשקיעים?

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה