בשבוע הבא בבורסה: הלו דולי או ביי ביי סטריינג'רס?
הדולר היה תוצר לוואי של הירידות בבורסה בשבוע שחלף? או שמא הוא היה המחולל שלהן? ואולי היתה זאת הכניסה של התעודות בחסר שעודדה פעילים וסוחרי ארביטראז' "לזרוק סחורה"? האם יכול להיות שזאת ההתנתקות ש"לפתע" הגיחה משום מקום והובילה לשבוע של ירידות? ואיך מסבירים את המחזורים הכל כך גדולים? כל כך הרבה שאלות, לשבוע מסחר קצרצר. רק חזרנו משבועות - וכמה אקשן קיבלנו. פעילות רבה שנראת על שום-כלום. Much a do about nothing, כמאמר המחזאי.
הדולר. הוא יחזור בשבוע הבא לככב ללא ספק. הישראלים יכולים לישון שנתיים כשהבורסה שוברת שיאים, ולא לתת למספרים מרחוב "אחד העם" לחלחל, אבל תן להם שני פיפסים של עליות במטבע הירוק והם מתרוצצים אחוזי תזזית. והתקשורת "הרגילה" ממהרת לראיין מנהלי חדרי עסקאות במטבעות, שעשויים רק להרוויח מהבהלה. הם רוצים אקשן, והם מספקים הערכות.
אבל הדולר חזר אולי השבוע כחלק ממה שנראה כפעילות מימושים של זרים ובעלי עניין. מכירות שייתכן והגיעה שעתן, משום שאחרי גלי העליות מתחילת השנה, כשמדד ת"א 25 נושק לרף 700 הנקודות, זה טבעי שמגיעים הרווחים. מהנתונים של הבורסה עולה כי מתחילת השנה זרמו לבורסה מיליארדי דולרים רבים.
הבנקים הזרים שמו לב והעלו את דרגת ההשקעה המומלצת שלהם במניות לשוק הישראלי בין השווקים הישראלים ל"משקל יתר". CSFB מעניק המלצה לרכישה של 20% מעל ההשקעה בשאר השווקים המתעוררים, לדוגמא. אז הכסף יצא, וכשהזרים יוצאים - אז המחזורים בולטים מאוד. וכך ראינו ימי מסחר שחוצים את רף ה-1.3 מיליארד שקל. מאוד לא רגיל, בעצם כמעט פי 2 מהמחזורים שאליהם הורגלנו בחצי השנה האחרונה.
אז איך יוצאים ה"סטריינג' וורקרס" של אחד העם? הם בטח לא יוצאים באמצע הלילה. הם יוצאים במחזורי עתק, והם יודעים עוד משהו. הם יודעים שהשקל הוא חלשלוש, מטבע עם סחירות של מעל למיליארד דולר ביום. אז כשהם יוצאים עם 100 או 200 מיליון דולר מדי יום, הם מעריכים שיהיה פיחות בשקל. אז למה לא להתכסות בפוזיציות נגד השקל? וכך הם גורפים עוד קופון מהמרת המטבע בדרך החוצה. הבנתם? יכול להיות שכל הסיפור הזה של התחזקות הדולר בזירה המקומית היה היציאה של הזרים.
מה זה אומר על שבוע הבא? ובכן, די פשוט. אם הזרים יפסיקו לצאת, יכול להיות שהדולר יחזור להחלש. הדבר הכי גרוע שיקרה לו מבחינת סוחרי המט"ח הוא חזרה לשקט ודממה. רבים מהם נושאים תפילה לעוד כמה כתבות בטלויזיה על "שוכרי דירות". וההערכות שבעצם צריך לראות את השקל ב-4.6, בוודאי יתחילו להשמע. תוך כדי הרבה דיבורים כמובן על מועד ההתנתקות. יהיה שמח.
אבל מה לגבי המשקיעים במדד המעו"ף, עד כמה הדולר באמת משפיע על המניות שם? ובכן, כשהציבור בפנים - יש לכך השלכות. משום שפדיונות גדולים של קרנות הנאמנות ומעבר לדולר כאל אפיק השקעה אלטרנטיבי - זה לא עניין של מה בכך לבורסה. אך אל נשכח שהפדיונות בקרנות הנאמנות טרם החלו. מומלץ לשים לב לעניין זה ולראות בו אינדיקטור חשוב. כי הציבור ממליך את הדולר והוא גם יכול לקבור אותו מחוסר עניין.
במדד המעו"ף יש גם מניות שהן "דולריות" במובן זה, שהמחיר שלהן נקבע בוול סטריט או לפי תזרים ההכנסות שלהן. למשל: טבע. המחיר שלה נקבע בוול סטריט, לכן פעילים בשוק רואים את המניה כ"מוגנת דולרית". ומה עם מכתשים אגן? עיקר ההכנסות שלה הן דולריות. רגע, ומה עם כיל? היא מוכרת ברום במחירים שנקובים בשקלים?
החשש של המשקיעים מפיחות בשקל והשפעה שלילית שלו על רווחיות החברות יכולה לנבוע מהשקעה בחברות מקומיות. כאלה שנאלצות לרכוש את הסחורה בחו"ל (ולהיות חשופות לדולר או למטבעות אחרים) ולמכור אותו בארץ. יש כאלה במדד המעו"ף מן הסתם. אבל חשוב להבין שלא תמיד מה שקונים בשקלים, הוא אפיק שקלי. זה גם עובד לכיוון ההפוך כמובן. כשהדולר נחלש בעולם, היו מי ששכחו שאם הם קונים קרן נאמנות שמשקיעה באג"ח אמריקניות מחו"ל - הם חשופים בתיק ההשקעות שלהם לדולר.
לסיכום בשבוע הבא, שימו לב למחזורי המסחר - עדות לפעילותם של הזרים. שימו לב לאווירה. האם היא משתנה? עדות לבריחה של הישראלים יכולה להיות במדדים הקטנים (יתר, נדל"ן), לכן ניתן לבחון את תעודות הסל על המדדים הללו (הן נחתכו בימי רביעי וחמישי). הדולר ימשיך לככב, אבל צריך גם לקרוא את התרחישים שמאחוריו ולנסות ולמצוא את מה שעומד מאחוריהם. לא פשוט - אבל זה אף פעם לא היה פשוט.
שבת שלום.
מאת: חזי שטרנליכט.
הערה: אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולת השקעה כלשהי בנייר ערך כזה או אחר. המבצע פעולה שכזאת, פועל על סמך שיקול דעתו הבלעדי והמלא וכל האחריות מוטלת עליו.