משרד המשפטים ממליץ שלא להתערב בשכר הבכירים; "המאבק יימשך"
משרד המשפטים ממליץ שלא להגביל את שכר הבכירים בחקיקה, כך עולה ממסך שהעביר המשרד לועדת השרים הדנה בנושא, אשר בראשה עומד שר המשפטים יעקב נאמן.
ועדת נאמן בעניין שכר הבכירים התכנסו היום לדיון בנושא, כאשר את מסקנותיה היא צפויה לפרסם בחודש הבא. הועדה הוקמה בתגובה ללחץ הציבורי בנושא ולהצעת חוק הקושרת בין בעל השכר הגבוה בחברה לבעל השכר הנמוך שהעלו חברי הכנסת שלי יחימוביץ' (עבודה) וחיים כץ (ליכוד) כנסיון פשרה בעניין.
בחוות הדעת, שהגיעה לידי Bizportal, ממליצה המחלקה לייעוץ וחקיקה להסדיר את עניין שכר הבכירים בצורה עקיפה ולא בהתערבות ישירה הרגולטור. "הסדרה עקיפה תוביל לקביעת שכר מושכלת וראויה יותר", נכתב. המחלקה ממליצה לפתור את סוגיית השכר באמצעות שיפור תהליך קבלת ההחלטות בדירקטוריון החברות הציבוריות והגברת עצמאותם של הדירקטורים, כמו גם הרחבת חובות הדיווח והסדרת מבנה השכר עצמו.
"אין זה ראוי בשלב זה, בטרם מוצו דרכים אחרות, להתערב באופן ישיר בגובה השכר בחברות הציבוריות", נכתב בהמלצה. "התערבות ישירה אינה מוכרת בעולם ועלולה להביא לגרימת נזק העולה על התועלת בריסון השכר".
בתגובה להמלצות אלה של משרשד המשפטים, שהשר העומד בראשו הוא השר הממונה בראש הועדה, אמרה יוזמת החוק שלי יחימוביץ' כי "הצפוי מראש התממש, ומתברר כי שר המשפטים נאמן מונה מלכתחילה כדי לאפשר המשך השתוללות שר הבכירים, ולא כדי לעצור אותה".
"נאמן אינו מחוייב לציבור הרחב, אלא לסקטור ממנו בא ואליו ישוב: בעלי ההון והמנכ"לים העשירים", האשימה ייחימוביץ'. "במסקנות הצליח נאמן לעקר מתוכן אפילו את המלצותיו של יו"ר הרשות לניירות ערך פרופ' גושן, אשר מלכתחילה היו אף הן מתונות מדי. המאבק להפסקת השחיתות של תשלום שכר פרוע לבכירים על חשבון הציבור - יימשך".
ממחקר שפרסמה רשות ניירות ערך עולה ששכר הבכירים הממוצע רשם עלייה עקבית ויותר משילש את עצמו בין השנים 2003 ועד 2009. המחקר גילה שככל ששיעור הדירקטורים החיצוניים בוועדת הביקורת היה גדול יותר, כך שכר הבכירים היה נמוך יותר. בנוסף המחקר מצא קשר חלש בלבד ולא עקבי בין השכר לבין ביצועי החברות.