מופתעים? דו"ח Deloitte קבע: הליגה האנגלית היקרה בעולם

מכניסה 2.3 מיליארד יורו, מוליכה בפער גדול על הליגה הגרמנית (1.6), שחלפה על פני הספרדית. שווי הכדורגל האירופי כולו: 15.7 מיליארד יורו. ומה עם ליגת העל שלנו? 475 מיליון. בשקלים
אור זיו - Bizספורט |

למרות המשבר שתקף את כלכלת העולם ב-2008, צמח שוק הכדורגל האירופי לשווי של 15.7 מיליארד יורו בעונת 2008/09, כך עולה מהדו"ח השנתי של פירמת ראיית החשבון והייעוץ Deloitte. את מחצית הסכום מספקות חמש הליגות הגדולות (אנגליה, צרפת, איטליה, גרמניה וספרד), אשר הצליחו לרשום גידול בהכנסותיהן ל-7.9 מיליארד יורו (עליה מ- 7.7 מיליארד יורו בעונת 2007/08).

הפרמיירליג האנגלית שמרה על מקומה בצמרת הדירוג כליגת הכדורגל בעלת שיעור ההכנסות הגבוה ביותר בעולם, כאשר מועדוניה מציגים הכנסות בשווי של 2.3 מיליארד יורו. עם זאת, הפיחות של כ- 7% במטבע הליש"ט לעומת מטבע היורו, בשילוב צמיחה מרשימה של 10% בהכנסות הליגה הגרמנית ל-1.6 מיליארד, צמצם את הפער בין המקום הראשון לשני.

הליגה הספרדית התדרדרה למקום השלישי למרות שגם אצלה נרשמה עלייה והכנסותיה הסתכמו ב-1.5 מיליארד יורו. הכנסות הליגה האיטלקית עלו ב-73 מיליון יורו (5%) והסתכמו ב-1.49 מיליארד אירו, ובכך עקפה את הליגה הצרפתית אשר הכנסותיה (1,048 מיליון אירו) חצו לראשונה את רף המיליארד אירו בעונת 2008/09.

הוצאות השכר הכוללות של חמש הליגות הגדולות גדלו ב-305 מיליון יורו (6%) וחצו את רף ה-5 מיליארד יורו לראשונה. בליגה האנגלית ובליגה האיטלקית העלייה בשכר הייתה גבוהה יותר מהעלייה בהכנסות, מה שעלול ליצור לחץ ובעיות עתידיות ברווח התפעולי.

דן ג'ונס, שותף בקבוצת הספורט הכלכלי ב-Deloitte, מציין כי "הצמיחה המתמשכת בהכנסות הכדורגל האירופי מציגה חסינות מרשימה ביחס לתקופה כלכלית מאתגרת. ללא ספק, האתגר הגדול הניצב בפני ענף הכדורגל האירופי כיום אינו הגדלת ההכנסות אלא הצורך הגובר בפיקוח על הוצאות, ובפרט בכל הנוגע להוצאות שכר שחקנים ודמי העברה".

הליגה הגרמנית הפכה לליגה הרווחית ביותר באירופה כשהרווח התפעולי בכל מועדוניה עלה ל- 172 מיליון אירו ובכך עקפה את הפרמיירליג אשר רווחיה צנחו משמעותית ל-93 מיליון אירו. הליגה האיטלקית והצרפתית המשיכו לרשום הפסדים תפעוליים. בספרד, אמנם מועדוני הכדורגל של ברצלונה וריאל מדריד מציגים רווח תפעולי ניכר ויציב, אך יתר המועדונים בליגה רושמים הפסד מצרפי ברווח התפעולי.

ומה בנוגע לישראל?

וכמובן שאי אפשר בלי מבט אל מה שקורה בביצה המקומית. נועם טייכלר, ראש תחום הספורט בשלוחה הישראלית של Deloitte בריטמן אלמגור זהר מציין, כי על פי נתוני הרשות לבקרה תקציבית, הכנסות הקבוצות בליגת העל הישראלית בעונת 2008/09 הגיעו ל-475 מיליון ש"ח. מתוכם, רק כמחצית (235 מיליון ש"ח) נבעו בפרסום, זכויות שידור, ימי משחק וכספים שהתקבלו ממועצת ההימורים.

התפלגות ההכנסות ה"טבעיות" של הקבוצות: 62.7 מיליון ש"ח (27%) מפרסום, 47.3 מיליון ש"ח (20%) מזכויות שידור, 45.3 מיליון ש"ח (19%) ממכירות כרטיסים ומנויים ו-33.2 מיליון ש"ח (14%) ממועצת ההימורים. הוצאות השכר (מאמנים ושחקנים) הסתכמו בסך של כ-200 מיליון ש"ח מה שמוביל ליחס הוצאות שכר להכנסות טבעיות של כ- 85% ולרווח תפעולי של 54.4 מיליון ש"ח.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה