
אינטל בישראל: "ציוד בניילונים", שבבים ישנים והמפעל שכולם לומדים ממנו
בשיחת הוועידה של אינטל אחרי התחזית החלשה, אמרו מנהליה שיש להם "50 מיליארד דולר של ציוד בניילונים". חלק מזה נמצא בישראל, במפעל החדש שאמור לקום, אבל עתידו לא ברור. בינתיים המפעל הקודם יחסית למפעלים האחרים של אינטל עומד בציפיות, אבל הטכנולוגיה שלו ישנה.
נאגה צ'נדראסקראן, מנהל חטיבת הפאונדרי של אינטל, אמר אתמול כי "האתר בישראל מעולם לא פספס יעד אחד – הישג מרשים במיוחד לאור האתגרים המקומיים". לדבריו, המפעל מוביל את אינטל העולמית במדדי ביצוע לפי תכנון, ומלמד את שאר המפעלים בתאגיד כיצד להגיע לרמות דומות.
בנוסף, ישראל נמצאת בחזית בתחום הבינה המלאכותית של אינטל: בקרית גת הוטמעו תהליכי ייצור מבוססי AI מהר יותר מכל מפעל אחר", זה הישג גדול לעובדי אינטל ישראל, אבל הבעיה שמדובר בטכנולוגיות ייצור ישנות ובשבבים לא מתקדמים. "נכון להיום, מייצרים בקרית גת שבבים בגאומטריות של 7 ו-10 ננומטר – טכנולוגיות שכבר נחשבות ל"דור קודם", מוסיף צ'נדראסקראן, כשהפער בולט במיוחד לאור העובדה שבמפעל באירלנד מייצרת אינטל כבר שבבים בטכנולוגיית 5 ו-3 ננומטר, ובאריזונה החלו לאחרונה ייצור שבבים של 1.8 ננומטר (18A).
בינתיים, ישראל לא מופיעה בתוכניות ההתרחבות של אינטל: המפעלים באורגון, אירלנד, ניו מקסיקו ואריזונה צפויים להתרחב עד 150%, אך בקרית גת יש תוכנית מעומעמת להתרחבות ולעדכון קווי הייצור לדורות החדשים. גם בתוך אינטל עצמה נראה שעדיין לא הגדירו את היקף הרה ארגון (פיטורים של מעל 20% מהעובדים) ואיפה זה יהיה, אך נראה שתינתן עדיפות לייצור בארה"ב על רקע ההטבות הגדולות של הממשל.
השבב החדש מתקדם
מנכ"ל אינטל, ליפ-בו טאן, שהחל את כהונתו לפני כחודשיים בלבד, מוביל מהלך עמוק של שינוי אסטרטגי – גם בתחום הטכנולוגי וגם בפן הארגוני. הוא הכריז כי ייצור השבב 18A באריזונה הצליח, וכי השנה יחל הייצור ההמוני. מדובר בשבב בגאומטריה של 1.8 ננומטר, אשר צפוי להתחרות בשבבי 2 ננומטר של TSMC. בעיני טאן, זהו רגע מכריע: "פרוסת הסיליקון הראשונה מהווה הוכחת היתכנות למעבר לייצור מתקדם בארה"ב".
בד בבד, אינטל מפתחת את שבב ה-14A – בגאומטריה של 1.4 ננומטר – במפעל באורגון, עם ציוד הליתוגרפיה החדיש של ASML. לפי החברה, השבב החדש יציג חסכון של עד 35% בצריכת חשמל ושיפור ביצועים של 15%-20%.
אלא שההצלחה הטכנולוגית לא תספיק ללא שינוי ארגוני. אינטל נמצאת כעת בתהליך רה-ארגון עמוק. טאן מוביל מדיניות של ביטול בירוקרטיה, הפחתת מספר הישיבות, דילול בדרגי הניהול – ובעיקר: פיטורים. תוכנית הרה ארגון קריטית לאינטל כשעתידה של החברה תלוי בתוכנית הרה ארגון, בגיוס לקוחות גדולים ובעיקר במוצרים החדשים שתשיק. עם זאת, האתגרים גדולים.
- יום הזיכרון תשפ"ה: המדינה מתייחדת עם זכר 25,418 חללי מערכות ישראל
- מחיר הדלק ירד ב-18 אגורות בלילה שבין רביעי לחמישי
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
האתגר הגדול ביותר של המנכ"ל החדש ליפ-בו טאן שהיה בעסקי הסטארטאפים הרבה שנים ואולי חושב לנסות להפוך את אינטל לסטארטאפ אחד גדול, הוא לשנות את ה-DNA של אינטל - מחברה מסועבת ומורכבת לחברה רזה ודינמית. זה אתגר גדול, וזו לא הבעיה היחידה.
אינטל מתמודדת עם עוד הרבה בעיות ואחת שקצת שוכחים ממנה - לחברה אין כסף. לאינטל יש חוב נטו של קרוב ל-30 מיליארד דולר. לפני 5-6 שנים זה היה הפוך לגמרי - זו היתה חברה עם 50 מיליארד דולר במזומן, אבל ההשקעות הענקיות והתזרימים השליליים הביאו אותה למצב בעייתי. 30 מיליארד דולר של חוב לחברה שנסחרת ב-84 מיליארד דולר ומוכרת ב-50-55 מיליארד דולר זה הרבה. הנהלת החברה דיברה בשיחת ועידה על כוונה להתמקד בקרוב בתזרים המזומנים, זה חייב להיות מהיר וזה גם מסביר כמובן את הפיטורים הנרחבים - מעל 20% מכוח האדם. להרחבה: מהפך באינטל? לא בשנה הקרובה
- 3.50 מיליארד בניילון ו30 מיליארד חוב ליצנים יהירים (ל"ת)עושה חשבון 30/04/2025 11:02הגב לתגובה זו
- 2.לרון 30/04/2025 09:35הגב לתגובה זומספרם יעלה להיקף הקיים אצל שלמה גרינברג אז אולי הסיכוי יהיה בצד הסיכון!
- 1.עודף מנהלים באינטל אלפי מנהלים מיותרים עם שכר מנופח. (ל"ת)בדרך לחדלות פירעון. 30/04/2025 08:26הגב לתגובה זו
- על גרף הזמן כל חצי שנה אינטל בחדשות גרועות יותר.... (ל"ת)אנונימי 30/04/2025 09:25הגב לתגובה זו