לא בוחרים כחול לבן: 90% מהרשויות הזמינו דגלים מסין

רק 10% מהרשויות המקומיות הזמינו השנה דגלי לאום מתוצרת כחול-לבן. עיריית תל-אביב רכשה לרגל חגיגות ה-100 כ-8,000 דגלים מתוצרת סין בהיקף כספי של יותר מ-250 אלף שקלים
אריאל אטיאס |

המיתון העולמי המכביד קשות על המשק הישראלי עדיין לא גורם לרשויות הישראליות להעדיף ייצור כחול-לבן. 90% מהרשויות הזמינו דגלי לאום של ישראל מתוצרת סין לרגל חגיגות יום העצמאות, כך טוענים הבוקר (ב') בהתאחדות התעשיינים.

בתוך כך, עיריית תל-אביב רכשה לרגל חגיגות ה-100 כ-8,000 דגלים מתוצרת סין בהיקף כספי של יותר מ-250 אלף שקלים. כך גילה רמזי גבאי, יו"ר איגוד תעשיות הטקסטיל והאופנה בהתאחדות התעשיינים, כאשר הוא מסתמך על דיווחי היצרנים בנושא.

"תמוה הדבר, שדווקא בתקופה של מיתון ואבטלה הולכת וגדלה, מספקת עיריית תל-אביב תעסוקה ועבודה לפועלים בסין", אמר גבאי.

מבדיקה שערך איגוד הטקסטיל והאופנה בהתאחדות בקרב היצרנים לקראת יום העצמאות מתברר, כי רק 10% מהרשויות המקומיות הזמינו השנה דגלי לאום מתוצרת כחול-לבן ואילו 90% הזמינו דגלים מתוצרת חוץ, מרביתם הגדול מסין. שווי ההזמנות כ-2.1 מיליוני שקלים.

גבאי ציין, כי בימים אלו פועלים יצרני הענף לאיתור חבר כנסת שירתם "לשאת את הדגל" ויפעל להעברת חקיקה לפיה יצור הדגלים וסמלי המדינה יתבצע אך ורק בישראל. בהתאחדות התעשיינים מעריכים, כי הסטה של 20% - 30% מיבוא הדגלים מסין לטובת התעשייה הישראלית היתה מספקת כ-200 - 300 מקומות עבודה לתושבי ישראל.

כן עולה מהבדיקה בקרב היצרנים, כי המיתון בארץ השפיע גם על רכישת הדגלים וכי לקראת יום העצמאות ה-61 של מדינת ישראל רכש הציבור הישראלי כ-285 אלף דגלי לאום - מהווה ירידה של כ-25% לעומת אשתקד. ההיקף הכספי נאמד בכ-3.9 מיליון שקל.

מדיווחי היצרנים מתברר עוד, כי בתי המלון ובתי ההארחה, הורידו ב-40% השנה את היקף רכישותיהם, לכ-28 אלף שקל.

עוד עולה, כי במכירות הדגלים לרכב חלה השנה ירידה של כ-30% לעומת יום העצמאות הקודם והסתכמו בכ-1 מיליון שקל. במכירות דגלי אורך (דגלים של 80 ס"מ או 1 מטר, על 4 מטר, הנתלים בד"כ בחזית הבתים המשותפים), ובמכירות של דגלי ענק המכסים בניינים שלמים ? חלה ירידה של כ-40% לעומת יום העצמאות אשתקד והם הסתכמו בכ-81 אלף שקלים.

יצרני הדגלים מדווחים, כי השנה חלה ירידה של כ-30% במחירי הדגלים ומחיר הדגל לצרכן במידות של 80 - עד 110 ס"מ, נע בממוצע בין 6 ל-15 שקלים.

היצרנים מדווחים על קיפאון ביצוא של עשרות אלפי דגלים מבד, דיגלונים, דיגלוני קיסם ושרשראות קישוט לקהילות היהודיות שהסתכם בכ-20 אלף דולר. מדובר על יצוא לקהילות היהודיות בארה"ב, קנדה, צרפת, איטליה, אוסטרליה, אנגליה, הולנד, ניו זילנד וצרפת וארצות סקנדינביה. מדובר בדגלים המיועדים בעיקר למסיבות יום העצמאות ולבתי ספר יהודיים.

יצויין, כי בין היצרנים המובילים בענף ניתן לציין את מפעל מדיום, מפעל ברמן, ומרום אפ. ג'י. פי.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה