האינפלציה בישראל האטה באוגוסט? הכלכלנים צופים שמדד המחירים לצרכן יעמוד על 0.6%
האינפלציה בישראל כנראה התמתנה בחודש אוגוסט ועמדה על 4.7% בראייה שנתית, בעקבות הירידה במחירי הנפט והמזון, כך צפויה לדווח מחר הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. מנגד, העלייה החדה שנרשמה במחירי הדיור, כנראה, דחפה מעלה.
מדד המחירים לצרכן צפוי לעלות ב-0.6% באוגוסט ולהוריד את האינפלציה השנתית מ-4.8% ביולי ויוני. הרבה מעל תחום היעד של בנק ישראל העומד על 1%-3%. ברקע, המשך השפעת עליית מחירי חומרי הגלם שנרשמה עד אמצע חודש יולי ובשל התייקרות מחירים עונתית בסעיפי הדיור והפירות והירקות המאפיינות בדרך כלל את חודש אוגוסט. נציין, כי באוגוסט נפלו מחירי הנפט ב-7%. יחד עם זאת, המדד אף הושפע מעליה חדה בשער דולר-שקל בשיעור של כ-3.5%.
בנק ישראל העלה את הריבית לחודש ספטמבר ב-0.25%, כיוון שראה שליבת המדד, מנוכה מזון ואנרגיה, עמדה בחודש יולי על 0.9%, עליה המעידה על רמת אינפלציה גבוהה (מדד המחירים לצרכן בחודש יולי עלה ב 1.1%). כמו כן, חששו קובעי המדיניות, כי עלייה במחירי הדירות בחודש יולי תתבטא בעליות מחירים נוספות במחירי הדיור בהמשך השנה. כך ע"פ פרוטוקולי הריבית שפורסמו בשבוע שעבר.
ישיר בית השקעות: "כוכב הקיץ במדד המחירים הינו סעיף הדיור"
"כוכב הקיץ במדד המחירים הינו סעיף הדיור", אומרים היום בישיר בית השקעות כאשר הם צופים שמדד המחירים לצרכן לחודש אוגוסט יעלה בשיעור של 0.8%.
סעיף הדיור עלה במדד יולי בשיעור חד של כ-2.4% וצפוי לעלות במדד אוגוסט בשיעור של כ-2.1% (משקלו כ-19.7%) תוך תרומה של כ-0.4% למדד הכללי, מציינים בישיר. בנוסף, סעיף חינוך תרבות ובידור עלה במדד יולי בשיעור של כ-1% וצפוי לטפס במדד אוגוסט עוד יותר בשיעור של כ-1.3% (משקלו כ-12.7%) תוך תרומה של כמעט 0.2% למדד הכללי, ע"פ הערכת בית ההשקעות.
"מאידך, הבשורה החיובית במדד אוגוסט צפויה מהמשך התמתנות בסעיף המזון תוך צפי לעליה קלה בלבד. בנוסף, סעיף הלבשה והנעלה צפוי לרדת בכ-5% ולקזז כ-0.2% מהמדד הכללי", כותבים בישיר. במידה שתחזית זו תתממש אזי לאחר מדד אוגוסט תעלה האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים לרמה של 4.9%. האינפלציה צפויה להסתכם בשנת 2008 בשיעור של כ-5.1% וב-12 החודשים הקרובים בשיעור של כ-3.0%.
מגדל שוקי הון: האינפלציה צפויה לחזור לתחום היעד ברבעון השני של 2009
"מדד המחירים לצרכן לחודש אוגוסט צפוי לעלות בכ-0.5% ולהעמיד את האינפלציה בשנה האחרונה על 4.6%", אומר היום יוסי שווימר, הכלכלן הראשי במגדל שוקי הון. "מחירי מוצרי ההלבשה וההנעלה צפויים לרדת ב-5%-6% אולם מנגד סעיף הדיור יעלה ככל הנראה ב-1.5%. סעיף זה קשה לחיזוי בגלל המעבר מדולרים לשקלים בחוזי השכירות ולכן הוא עשוי להפתיע".
שווימר, מציין את הירידה במתאם בין סעיף הדיור לשינויים הדולר, בעוד היום, רק 26% מחוזי שכר דירה נחתמים במחירים דולרים, וזאת לעומת כ-70% לפני שנה. עם זאת, הוא אומר, כי במידה והדולר ימשיך להתחזק כפי שקרה מאז חודש יולי, ייתכן שהישראלים יחזרו להצמיד את חוזי שכ"ד לדולר.
לפיכך, אומר שווימר, בנק ישראל צפוי להותיר בסוף החודש את הריבית במשק על כנה ברמה של 4.25%.