מפלס החרדה בשווקים עולה: נתונים כלכליים בארה"ב קובעים - המיתון כבר כאן

תמונה עגומה של כלכלת ארה"ב: בבחינת 5 הנתונים הכלכליים החודשיים - 3 מצביעים על מיתון בארה"ב ו-2 נוספים מדשדשים
עדי בן ישראל |

כלכלנים רבים ומשקיעים בוול סטריט תוהים באשר לשאלה האם ארה"ב נכנסת למיתון או להאטה כלכלית בלבד. הסבירות כעת למיתון עומדת על 40%, ויש שיגידו 50% (כדוגמת יו"ר הפדרל ריזרב לשעבר, אלן גרינספן), אולם מבט בנתונים הכלכליים החודשיים שמתפרסמים בארה"ב מניב תמונה עגומה. מתוך 5 הנתונים הכלכליים החודשיים, 3 מהם מצביעים על מיתון בארה"ב ו-2 נוספים מדשדשים.

הקושי לחזות מיתון הינו רב. הנתונים הכלכליים שמצביעים כעת על מיתון הינם ראשוניים, והם עשויים להיות מתוקנים כלפי מעלה ולהצביע דווקא על צמיחה במשק. לעיתים קרובות כלכלנים מקבלים את הנתונים הסופיים באיחור של חודשיים, מה שמגביר את התסכול בניסיון לחיזוי מצב של מיתון.

מיתון הוא מצב של ירידה משמעותית בפעילות הכלכלית, ירידה שנמשכת מספר חודשים ורואים אותה בבירור בנתוני התמ"ג, ההכנסה הריאלית, אבטלה, התפוקה התעשייתית והמכירות הקמעונאיות.

כאשר בוחנים את נתוני התעסוקה, ניתן לראות כי מספר מקומות העבודה בארה"ב היה במגמת עלייה במשך 52 חודשים רצופים, אך הצמיחה בשוק העבודה החלה לרשום האטה בשנה החולפת. בדצמבר האחרון התוספו רק 18 אלף מקומות עבודה חדשים לשוק, אם כי ההערכות הן כי נתון זה יעודכן משמעותית כלפי מעלה.

באשר לנתוני השכר, ניתן לראות כי העלייה הריאלית בשכר העובדים בארה"ב הגיעה לשיא בספטמבר האחרון, אם כי מאז חלה האטה בעליית שכר העובדים. לנתון זה משמעות מכרעת, כיוון שהעלייה בשכר מחזרת את הצרכן האמריקני, והרי הצריכה הפרטית בארה"ב אחראית לכ-70% מהצמיחה כולה. השחיקה בעליית שכר העובדים, יחד עם העובדה שהמיתון בשוק הנדל"ן פוגע גם הוא בצרכנים, מביאה למסקנה אחת: הצריכה הפרטית בסכנת פגיעה.

המגזר היצרני מוביל לא פעם את הכלכלה למיתון. הצרכנים והעסקים בארה"ב קונים פחות מוצרים בני קיימא בזמנים קשים, ואולם כאשר המצב מתחיל להיות טוב - נתוני הייצור מתאוששים במהירות. נתון התפוקה התעשייתית הגיע לשיא בספטמבר, אך מאז נרשמה האטה גם בנתון זה. התפוקה התעשייתית נפלה ב-0.9% בקצב שנתי בדצמבר, וזאת למרות הגידול בייצוא האמריקני לחו"ל.

נתוני המכירות הקמעונאיות היו עד כה בריאים, אך גם הם מראים סימני האטה. לרוע המזל, נתונים אלה מגיעים באיחור רב יחסית, והנתונים העדכניים ביותר שישנם בשוק נכונים ל-3 החודשים שהסתיימו באוקטובר, והם מצביעים על עלייה של 4.7% במכירות. עם זאת, כאשר מתבוננים בנתונים ראשוניים שפורסמו בדצמבר, ניתן להבחין בירידה של 0.4%, כלומר גם נתון זה הינו שלילי.

הנתון המרכזי ביותר הינו השורה התחתונה, קרי צמיחת התמ"ג. בעקבות משבר האשראי, כלכלנים רבים עדכנו מטה את תחזיות הצמיחה שלהם לרבעון הרביעי, והם מצפים כעת לצמיחה של 1% בלבד בתמ"ג, כאשר העתיד עודנו לוט בערפל. יש לציין כי קונצנזוס התחזיות בארה"ב צופה כי הצמיחה ב-2007 תסתכם בלמעלה מ-2%, וכי היא תגבר ב-2008, אולם במצב כלכלי מסובך כל כך בו נמצאת הכלכלה האמריקנית, התחזיות עלולות עוד להשתנות.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה