לקראת החלטת הריבית מחר: האם השוק שוב דוחק את ברננקי לפינה?
ראש הפדרל ריזרב ברננקי יאלץ לעשות ניהול סיכונים מחושב יותר בכדי לסייע לכלכלה האמריקנית לחמוק ממיתון- וכנראה לבצע מחר הפחתה נוספת של הריבית. החוזים העתידיים על ריבית ה'פד' מגלמים כעת סבירות גבוהה מאוד להפחתת ריבית מחר בשיעור של 0.25%, וסיכויים טובים יותר כי הריבית תעמוד על 3.75% או אף נמוך מכך בחודש אפריל.
למרות הלחץ מצד השוק ראוי להזכיר כי התנאים המאקרו כלכליים לא מחייבים הפחתה של הריבית כלל. ביום שישי פורסם נתון תוספת המשרות למשק האמריקני, עם 94,000 משרות חדשות. כמו כן, שיעור האבטלה נותר 4.7%, לעומת צפי שיעלה ל-4.8%.
בכל אופן אין להתעלם גם מהסיכון שבמהלך של ברננקי - יצירת הקרקע לאותם התנאים שהביאו למשבר הנוכחי. כזכור, ב-2001 החל נגיד ה'פד' לשעבר גרינספן בהקלה מוניטרית אגרסיבית שהביא לבועה בשוק המגורים ועליות מחירים אסטרונומיות. כעת מצוי ברננקי באותה הבעיה- הפחתה אגרסיבית ורצופה של הריבית אינה טובה לאף משק, מאחר וחלק מהשפעות ההפחתה מגיעות בפיגור. מאידך, באם ברננקי לא יפחית את הריבית כעת יתכן וכאשר הוא יבצע את ההפחתה המשק האמריקני יגיע לנקודת האל-חזור.
מחיר נוסף, שעד כה שילמה הכלכלה האמריקנית וגם גורם מפריע צמיחה הוא מצב שבו הפחתת הריבית מחלישה את הדולר האמריקני. היחלשות הדולר יוצרת מצב שבו אנו נדרשים להקצות יותר דולרים כדי לשלם עבור כל סחורה כמו כסף זהב ונפט. מחירי סחורות גבוהים לבסוף יוצרים עלייה בעלויות הייצור ולייקור המחירים. כך, שבטווח הארוך יותר ככל שהריבית תופחת יותר בפרקי זמן קצרים יותר, גדל הסיכון בהתפרצות מחירים. יחד עם זאת, הדולר החלש מסייע לכלכלה האמריקנית- מגביר את כושר הייצוא של היצרן האמריקני. הערך הדולרי של כל סחורה המיוצאת מארה"ב גדל כל עוד נחלש הדולר למול המטבע המקומי של המדינה אליה מגיעה התוצרת האמריקנית.
האנליסטים מעריכים את כיוון הריבית
"על ה'פד' להראות לשווקים כי יש מי שיגיע לסייע, בכך שיפחית את הריבית לפי הצורך", אומר Lyle Gramley, גורם בכיר ב'פד' לשעבר שמשמש כעת כיועץ כלכלי בכיר ב- Stanford, קרן ניהול השקעות. "הסיכויים להפחתה של מעל ל-25 נקודות הבסיס הם בהחלט טובים," אומר Louis Crandall, פקיד לשעבר ב'פד' וכעת כלכלן ראשי ב- Wrightson ICAP, חברת מחקר הפועלת בתחום האג"ח.
השוק מצפה להמשך הורדות הריבית גם בעתיד אך כנראה שמדדים המחירים הגבוהים הצפויים לא יאפשרו לו לעשות כן, כך טוען היום האנליסט, Sack, שכיהן כאנליסט וראש ניתוחים מוניטרים ב'פד' בשנים 2003 ו-2004. סאק טוען היום כי ל'פד' יש פחות דרגות חופש מוניטריות. זאת ומאחר ועל פי מודל כלכלי שנבנה ב'פד' עוד בתקופתו של גרינספאן, המודל משקף כעת ציפיות לאינפלציה שנתיות של 2.91%, הרמה הגבוהה ביותר מאז 2004. אז החל הפדרל ריזרב ברצף של 17 העלאות ריבית רצופות. הציפיות לאינפלציה אז עמדו על 2.79%.