השטר הירוק נושק לרמת ה-3.9 שקל; חתם בעליה של 0.46%

המטבע האמריקני נסחר אפילו במהלך היום אל מעבר לרמת ה-3.9 שקל. אולם, לקראת קביעת השער היציג איבד ממומנטום העליות שפקד אותו. פורקסיארד: ריבית הפד צפוייה לרדת ב-0.25% אך אם הנגיד, בן ברננקה, ירצה לחזק את השטר הירוק הוא יותיר את שער הריבית על כנו
שי יוכט |

המטבע הישראלי חתם את יום המסחר בהיחלשות אל מול העיקריים. שערו היציג של הדולר נסגר בעליה של 0.465% לרמה של 3.893 שקל, שערו היציג של האירו רשם עליה של 1.11% לרמה של 5.7315 שקל.

מחדר המסחר של פורקסיארד נמסר, כי שבוע המסחר במט"ח התחיל היום בהחלשות של השקל הישראלי מול המטבעות הזרים המובילים, הדולר והאירו. המסחר יתנהל השבוע מול שלל נתונים עולמיים שעומדים לזרום לשווקים והעיקריים שבהם, החלטת הריבית בארה"ב (מחר בערב) ונתוני מדדי המחירים החודשיים בחלק מהמדינות המרכזיות בעולם.

כאמור החלטת הריבית הצפויה מחר עומדת בסימן מצב הכלכלה האמריקאית אשר ממשיך להיות מעורב עם נטיות לירידה. תחזיות הצמיחה לשנת 2008 הורדו על ידי חזאים רבים ל-2%. אולם הבנק הפדרלי סבור כי ענני הסערה של שוק האשראי עשויים לחלוף, וכי לקראת אמצע הרבעון השני של 2008 תתחיל הכלכלה להתאושש.

הסימנים המובהקים לחולשה בכלכלה האמריקאית היו האטה בצריכה הפרטית, ירידה בסנטימנט הצרכנים ומשבר בשוק הדיור שבא לידי ביטוי שלושה רבדים עיקריים: ירידה במחירי הבתים, התחלות בנייה ובמכירות בתים. השווקים הפיננסיים געשו רעשו בחודשים האחרונים - הדולר הגיע לשפלים חדשים, הריבית בשוק המסחרי עלתה לרמות קיצוניות, ושוק אגרות החוב הממשלתיות, הנחשב למקלט בטוח בעת סערה, התחזק מאוד.

אולם התמונה, כרגיל, איננה נחרצת מספיק כדי לדעת מה יעשה הבנק הפדרלי, ולמרות שפקידיו פרסמו החודש תחזית כלכלית לא מעודדת - צמיחה של 2.5% בלבד בשנה הבאה - אין ודאות לגבי המשך מדיניות הריבית. החששות מאינפלציה עומדים לנגד עיניו של ברננקי. משך שנים רבות התייחס הבנק הפדרלי לאינפלציית הליבה, שאיננה כוללת אנרגיה ומזון, כאל מדד האינפלציה המרכזי. אולם עתה הולך ומתחוור כי למחירי האנרגיה והמזון, למרות התנודתיות העונתית שלהם, יש חשיבות רבה מאוד עבור הצרכנים. כמו כן, נתוני התעסוקה של נובמבר, שפורסמו ביום שישי, הראו כי שיעור האבטלה נותר ללא שינוי ברמה של 4.7% ו-94 אלף משרות נוספו לכלכלה. השווקים חגגו את הבשורות, וציפיות הורדת הריבית התמתנו. נתוני שוק העבודה (NONFARM PAYROLL) שהתפרסמו ביום שישי הפתיעו לטובה את המשקיעים, ובשל כך נפל שוק אגרות החוב הממשלתיות אשר מהווה סוג של אינדיקציה להתאוששות הכלכלה האמריקאית. ללא ספק גם החלטת ממשלת ארה"ב להטיל הקפאה על ריבית משכנתאות סאבפריים תרמה לא מעט לנפילה בשוק אגרות החוב הממשלתיות.

אך יש לזכור שהבנק הפדרלי לא מקבל את החלטת הריבית לפי דחף רגעי. אחד הגורמים החשובים בהחלטה הקרובה טמון בעצם במשבר הפיננסי שנוצר בגלל הריבית הנמוכה. אם הבנק הפדרלי יוריד את הריבית, הוא עלול לעודד מחדש לקיחת אשראי לא אחראית והסתבכות עמוקה יותר של שוקי האשראי ומזה כולם רוצים להימנע. אליאב קורדובה מנהל חדר העסקאות של פורקס יארד. מציין שהריבית צפוייה לרדת ב-0.25%, לרמה של 4.25% אך אם הנגיד בן ברננקה ירצה לחזק נקודתית בפרק הזמן הזה את השטר הירוק הוא יותיר את שער הריבית על כנו ובכך יפתיע את השוק ואנו עשויים לראות את הדולר ממשיך במגמה החיובית שלו אל מול כל המטבעות העיקריים.

אם אנו נצמדים להשערה המתונה יותר הורדה בשיעור של רבע אחוז נראית ריאלית יותר ותתרום יותר בטווח הארוך לכלכלה האמריקאית בעוד שהורדה של 0.5% תביא אותנו לפיחות אגרסיבי בשטר הירוק אל מול כל המטבעות.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה