פישר חותר לשקיפות: ממנה ועדה בה חברים חיצוניים
נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר החליט למנות לראשונה ועדת ביקורת ובה חברים חיצוניים לבנק ישראל. ההחלטה התקבלה במסגרת מדיניות בנק ישראל להגביר את השקיפות ולתגבר את מערכות הניהול והבקרה הפנימיות, זאת בעקבות הביקורות החריפות שספג הבנק לאחרונה על היעדר שקיפות ומשכורות מנופחות.
נזכיר לפני כשבועיים מנכ"ל בנק ישראל, יעקב דנון, הופיע בפני ועדת ביקורת המדינה לאחר שפורסם בדוח מבקר המדינה על הטבות שכר בבנק ישראל. לטענתו, במשך שנים בנק ישראל מסר דיווח חסר לממונה על השכר באוצר על עלות השכר בבנק ישראל.
דנון אמר כי עם כניסתו לתפקיד ולאחר שמצא ממצאים בעייתים, חלקם בחקירה משטרתית כמו דיווח חסר לממונה על השכר, ביקש לקבל דוח לשנים 2003-2004 ומצא פערים של עשרות רבות של מיליוני שקלים.
מבנק ישראל נמסר היום, כי מאז פברואר 2005 פעלה בבנק ועדת ביקורת ובה היו חברים פנימיים בלבד. זאת, למרות שחוק בנק ישראל הנוכחי אינו דורש הקמתה של ועדת ביקורת בבנק. על-פי הצעת חוק בנק ישראל החדש, תפעל ועדת ביקורת שתהיה מורכבת מחברים חיצוניים.
ייעודה של ועדת הביקורת היא לוודא קיום בקרה וביקורת יעילה בבנק ישראל. תפקידיה העיקריים הם סקירת תכנית העבודה של הביקורת הפנימית בבנק, מעקב אחר פעילות הביקורת ודיון בדוחותיה ותוצאותיהם.
, וחברים בה פרופ' יאיר אורגלר, פרופ' נינה זלצמן וזאת, לצד היועצת המשפטית של הבנק, עו"ד ורדה לוסטהויז, וראש המטה לנגיד, גבי פישמן.
פרופ' אורגלר, אשר שימש עד לאחרונה, יו"ר דירקטוריון הבורסה לניירות ערך בתל אביב והיה מופקד על הקתדרה לבנקאות בינלאומית באוניברסיטת תל אביב, הינו חבר בדירקטוריונים שונים ופעיל במוסדות ללא כוונת רווח. פרופ' נינה זלצמן הינה פרופסור מן המניין בפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב ותחומי התמחותה הינם דיני קניין ודיני שיעבודים.