שיא שלילי: לא הייתה אף הנפקה ציבורית (שאינה לבנק) באוגוסט
הקיץ היה חם אך השוק הראשוני קפא: חודש אוגוסט שבר שיא שנתי שלילי כאשר במהלכו לא בוצעו גיוסי חוב או גיוסי אקוויטי ע"י חברות ציבוריות, למעט בסקטור הפיננסים, כך עולה מהנתונים שנאספו על ידי לידר הנפקות.
באוגוסט גייסו הבנקים אגוד ודקסיה חוב בסך 842 מיליון שקל, ובנוסף בוצעו רק 4 הקצאות פרטיות בהיקף של כ-215 מיליון שקל, כך שבסה"כ גויסו כ- 1.06 מיליארד שקל.
"נתון זה מעיד על הקושי של החברות למחזר חוב ולהנפיק אגרות חוב ציבוריות, והוא בעייתי במיוחד בסביבה בה האשראי הבנקאי הולך ומצטמצם", נכתב בסקירה שמפורסמת באוגוסט לראשונה על ידי בית ההשקעות. יחד עם זאת, מציינים בלידר הנפקות כי בהשוואה להיקף הגיוס בשנת 2011 כולה, נראה כי אנו נמצאים היום בקצב גיוס דומה, עם ממוצע חודשי של 3.2-3.3 מיליארד שקל.
הירידה הדרמטית בגיוסים במהלך החודש, ובמחציתו השנייה בפרט, נובעת מחולשה כללית בשווקים, וכן עקב תקופת פרסום הדוחות הכספיים של החברות הציבוריות לקראת סוף חודש - שכן החברות אינן יכולות לגייס כספים לפני פרסום הדוחות. בנוסף, במהלך התקופה גם מחזורי המסחר במניות ואגרות חוב היו דלילים ביותר.
גיוסי החוב מתחילת 2012 ועד סוף אוגוסט הסתכמו בכ- 27 מיליארד שקל. בתחום הפיננסים לצד הבנקים הגדולים ניתן למנות את חברות הביטוח הראל ומגדל, שגייסו באמצעות הנפקת סדרות חדשות. בענף הנדל"ן המגייסות הגדולות של השנה היו, עד כה, גזית גלוב, אמות, אלוני חץ ושיכון ובינוי. חברות אלה נהנות מחוסן פיננסי ומנגישות לשוק ההון גם בתקופות פחות טובות. בין החברות הפועלות בתחומים אחרים ניתן למנות גיוס של כמיליארד שקל של חברת מכתשים אגן, גיוס של כ-900 מיליון שקל של חברת אלביט מערכות וגיוס של כ-750 מיליון שקל שביצעה החברה לישראל.
בהסתכלות שנתית ניתן ללמוד כי השוק עדיין "פתוח" בעיקר עבור חברות המדורגות בקבוצת ה-A. מתוך סך של כ-27 מיליארד שקל שגוייסו במהלך 2012, רק 1.2 מיליארד שקל שהם כ-4.3% גוייסו על ידי חברות המדורגות מתחת לקבוצת ה-A או כאלה שאינן מדורגות כלל.
בין המגייסות הגדולות ללא דירוג ניתן למנות את טאואר ואלון גז שגייסו יחד כ-500 מיליון שקל וחברת אפריקה נכסים שגייסה כ-134 מיליון שקל עם דירוג BBB.
בלידר שוקי הון מציינים כי בתחום האקוויטי נמשכת מגמת החולשה מתחילת השנה. במהלך חודש אוגוסט לא בוצעו הנפקות מניות. הגיוס היחידי בהיקף מהותי היה של חברת אקויטל שבוצע בדרך של זכויות.