שלט אזהרה באזור סולארי, נוצר ע"י תמיר חכמוף דרך CHAT GPTשלט אזהרה באזור סולארי, נוצר ע"י תמיר חכמוף דרך CHAT GPT

הלקח של השבוע – לא להמעיט בחשיבות הסיכון

רפורמת המס החדשה שמציע טראמפ פוגעת בלב המודל של חברות האנרגיה הירוקה הפועלות בארה"ב, ומי שזלזל בסיכון עשוי לשלם ביוקר

תמיר חכמוף |
נושאים בכתבה אנרגיה ירוקה

לפעמים בשוק ההון, בוודאי בתקופות של עליות וסנטימנט חיובי, קל לשכוח שהתרחיש הפסימי, זה שנראה לכם רחוק מהמציאות, הוא בדיוק התרחיש שיכול להתממש ולהפיל את המניה שלכם בחדות. זה בדיוק מה שקרה השבוע למשקיעים בחברות האנרגיה המתחדשת הפועלות בשוק האמריקאי, ביניהן החברות הישראליות המוכרות כמו אנלייט, אנרג'יקס,ודוראל, וכן חברות הענק כמו סולאראדג', אנפייז סאן-ראן ועוד.


קצת רקע

בתחילת כהונתו השנייה, הנשיא טראמפ הצהיר שהוא מתכוון לתמוך באנרגיות מסורתיות (פחם, נפט וגז), תוך שהוא מכריז על "מצב חירום אנרגטי" בארה"ב, כדי להגדיל את פעילות החברות המסורתיות על חשבון חברות האנרגיה הירוקה. סימני האזהרה עלו מספר פעמים, כאשר טראמפ הבטיח להחזיר את ארה"ב למודל של "עצמאות אנרגטית" שמבוססת על משאבים מקומיים קונבנציונליים, והבהיר שהוא רואה בהטבות שניתנו לאנרגיה המתחדשת בעידן ביידן "עיוות שיש לתקן". בנוסף, דו"חות פנימיים של המשרד לאנרגיה הדגישו את העלות התקציבית החריגה של ההטבות ליזמי אנרגיה ירוקה, ושר האנרגיה החדש אף הציע לצמצם את הזכאות לפרויקטים שמסתמכים על רכיבים מתוצרת חוץ בפרט מסין.



המעטה בחשיבות הסיכון?


למרות האזהרות, חברות רבות התייחסו אליהן באדישות מסוימת, מתוך הנחה שהפוליטיקה האמיתית של טראמפ תהיה בסוף פרקטית, כלומר יצירת מקומות עבודה חדשים בארה"ב תעזור דווקא לאנרגיה הסולארית.



"אין ספק שיש חוסר ודאות ביחס לממשל החדש ולא רק באנרגיות מתחדשות. חוסר הודאות הזה מצד אחד מהווה אתגר ומצד שני הזדמנות. יש דבר אחד שהוא ברור - יש רצון של הממשל הקיים לעודד צמיחה אמריקאית", אמר לביזפורטל אסא לוינגר, מנכ"ל אנרג'יקס.



אנרגיה סולארית מייצרת הרבה מקומות עבודה לבייס הרפובליקני של טראמפ, לכן גם מתוך הבית קשה לי לראות פגיעות משמעותיות", אמר לביזפורטל מוקדם יותר השנה יוני חנציס, מי שאז היה משנה למנכ"ל וכיום מכהן כמנכ"ל דוראל אנרגיה. "ימים יגידו אבל אנחנו אופטימיים ולפני הכניסה שלו לתפקיד ההערכות שלנו היו שעולם כמנהגו ינהג, והצמיחה תמשיך".


המציאות מתגנבת


קיראו עוד ב"שוק ההון"

אלא שביום חמישי האחרון התברר שהסיכון היה הרבה יותר ממשי ממה שהחברות והמשקיעים העריכו. טראמפ מקדם בבית הנבחרים חוק מס חדש ("One Big Beautiful Bill"), שכלל שינוי קיצוני בתנאי ההטבות המס לאנרגיה מתחדשת שהובטחו בחוק ה-IRA  חוק הפחתת האינפלציה מ־2022 שאושר תחת ממשל ביידן הנותן הטבות מס משמעותיות לפרויקטי אנרגיה מתחדשת. החוק החדש קובע שהטבות משמעותיות יינתנו רק לפרויקטים שיתחילו בנייה בתוך 60 יום מרגע אישור החוק, והם יהיו חייבים לפעול עד סוף שנת 2028. מעבר לכך, חברות לא יוכלו עוד להשתמש בציוד סיני ולהמשיך ליהנות מההטבות, והתנאים להוכיח "תחילת בנייה" או "הפעלה" הוחמרו מאוד.



במילים פשוטות: רוב החברות הישראליות הפועלות בארה"ב, שהסתמכו על ההטבות האלה, פתאום מצאו עצמן במצב בעייתי והתוצאה בשוק לא איחרה להגיע עם ירידה במניות האנרגיה הירוקה בת"א הפועלות בארה"ב, שלא לדבר על החברות בוול סטריט שנפלו אמש בחדות.



מה אומרים האנליסטים


האנליסטים ב ג'פריס תיארו את המהלך של טראמפ כ"הפטיש הרגולטורי הכבד ביותר שראינו עד כה בתחום האנרגיה הירוקה". לדבריהם, ההגבלות החדשות יוצרות תנאים כמעט בלתי אפשריים לחברות ליהנות מההטבות, לפחות לפי הנוסח הנוכחי של החוק.



השינויים שהובאו להצבעה כוללים ביטול חד ולא הדרגתי של סעיפי הטבות המס המרכזיים עבור פרויקט שלא יתחיל בנייה תוך 60 יום או לא יופעל עד סוף 2028. במקביל, ההגבלות על שימוש ברכיבים שמקורם במדינות עוינות (FEOC – בעיקר סין) לא רק נותרו על כנן, אלא הוחמרו באופן דרמטי.



הפתעה נוספת, שלטענת ג'פריס כלל לא נצפתה בטיוטות המוקדמות, הייתה החרגה מוחלטת של פרויקטים סולאריים למגורים בשיטת ליסינג או חוזי PPA מהזכאות להטבות, מהלך שפוגע ישירות בחברות הבולטות הנסחרות בוול סטריט.

לסיום מציינים בסקירה כי גם אם הסנאט ינסה לרכך מעט את הגזירות, בינתיים הסקטור נמצא תחת אי וודאות רגולטורית משמעותית.




ומה הלקח הגדול שכדאי לקחת מהסיפור הזה?



כמשקיעים, אנחנו צריכים לזכור תמיד שהסיכון, קטן ככל שיהיה, הוא סיכון ממשי וצריך לתמחר אותו. גם אם נדמה שהפוליטיקאים מדברים בסיסמאות או שהחוק עוד רחוק מהאישור הסופי, הדברים יכולים להשתנות במהרה כמו שקרה כאן. השאננות של המשקיעים ושל חלק מהחברות השתנתה בבת אחת לבהלה שהובילה לירידות חדות, כשהסתבר שהתרחיש שהוגדר כמקרה הקיצון מתחיל להתברר כתרחיש הבסיס.



במילים פשוטות, כשכולם אומרים שהכל יהיה בסדר, אל תמהרו להפחית בחשיבות הסיכון. וכשהממשל בארה"ב מאותת על כיוון חדש, תתייחסו אליו ברצינות, גם אם הוא רחוק מלהפוך לחוק. לפעמים, כמו השבוע, זה בדיוק התרחיש שמתממש מול העיניים שלנו.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה