שי דהן צילום מתוך אתר החברהשי דהן צילום מתוך אתר החברה

אלדן מצטרפת לבורסה, אבל הכסף נשאר במשפחה

ההנפקה הושלמה לפי שווי של כ-760 מיליון שקל, אך התבצעה כהצעת מכר בלבד. עם רווחים נאים ומכפיל נמוך, המוסדיים קפצו על ההזדמנות, אולי בגלל עודף כסף וחוסר בחברות חדשות בבורסה

תמיר חכמוף |
נושאים בכתבה אלדן הנפקה

אלדן תחבורה השלימה אתמול את הצעד האחרון שלה בדרך לבורסת תל אביב, ומצטרפת לרשימת החברות הציבוריות, אבל לא בהנפקה רגילה. לא מדובר בגיוס הון לחיזוק הפעילות, אלא במכירה חלקית של בעל השליטה, מר יוסף דהן, שמכר כ-21.25 מיליון מניות לגופים וגייס לעצמו כ-159.6 מיליון שקל.


ההנפקה, שהתבצעה בדרך של הצעת מכר בלבד, בוצעה לפי מחיר של 7.509 שקל למניה, ולפיו נקבע לחברה שווי שוק של כ-760 מיליון שקל (בדילול מלא), מעט מתחת להון החברה שעמד על כ-850 מיליון שקל בסוף הרבעון הראשון של 2025. לאחר העסקה, אחזקת הציבור עומדת על 21%, בעוד הבעלות המרכזית נותרה בידי משפחת דהן.


בתמצית הדוחות שפרסמה החברה, החברה הציגה הכנסות של 1.6 מיליארד שקל ורווח נקי של 128 מיליון שקל, מרווח נקי של כ-8%. עם זאת בדוחות הרבעון הראשון ניתן לראות ירידה בהכנסות לעומת הרבעון המקביל לרמה של 396 מיליון לעומת 414 מיליון, ושחיקה במרווח הנקי לרמה של 7.3% לרמה של 29 מיליון שקל לעומת 36 מיליון שקל אשתקד.

בעוד מכפיל הרווח לשנת 2024 עמד על 5.9 צנוע, המכפיל לרבעון הראשון (שנראה חזק מבחינה עונתית) עולה כבר ל-6.5.


במכפיל רווח שנתי של כ־5.9, אלדן מתומחרת באופן שמרני יחסית. לשם השוואה, קרסו מוטורס, שחקנית ותיקה בענף שמחזיקה פעילות ליסינג והשכרת רכב לצד יבוא ומכירת רכבים, נסחרת כיום במכפיל של כ-10.3. אמנם קרסו נהנית מפעילויות נוספות וחוסן פיננסי יציב, אך הפער בין החברות עשוי להעיד גם על חשש מסוים של השוק מהמודל הפיננסי של אלדן, מהרמה הגבוהה של ההתחייבויות, או מהעובדה שההנפקה בוצעה כהצעת מכר בלבד, מבלי לחזק את מאזנה של החברה.


באופן מעניין, אם כי לא כזה מפתיע, ההנפקה עוררה ביקושים מצד הגופים המוסדיים, שקלטו את כל ההיצע. מעל 59% מהמניות נרכשו על ידי תאגידים גדולים, וכ-36% נוספים על ידי קופות גמל וקרנות השקעה בנאמנות, דבר שיותר תחושה שבתקופה הנוכחית יש יותר מדי כסף מוסדי בשוק, ופחות מדי חברות חדשות שמגיעות לבורסה.


אלדן עוסקת בעיקר בליסינג תפעולי והשכרת רכב, ונהנתה בשנים האחרונות מסביבה תומכת. המחסור ברכבים חדשים ועליית המס הובילו לעלייה בערך הרכב המשומש, וחסכה מהחברה ירידות ערך מהותיות יותר.


ייתכן כי משפחת דהן בחרה להגיע לבורסה בעיתוי ובצורה הנוכחית כדי להיפגש עם הכסף בתקופה שבה התוצאות נראות חיוביות. עליית המע"מ, שינויי מיסוי על רכבים חשמליים, וצורך במימון הביאו רבים להשתמש בחברות כמו אלדן להשכרה ורכישה של רכב, והדבר ניכר בתוצאות.

קיראו עוד ב"שוק ההון"


ייתכן גם שהחברה מכינה את הקרקע להנפקה נוספת שתחזק גם את המאזן של החברה. אם המניה תתקבל באהדה על ידי המשקיעים הפרטיים שלא השתתפו בהנקפה, החברה תוכל להנפיק מניות נוספות בשער גבוה יותר ולחזק את המאזן שלה, בו סך ההתחייבויות עומד על 2.7 מיליארד שקל, כאשר רק ההתחייבויות לטווח הקצר עומדות מעל מיליארד שקל.


עם כל ההצלחה בדוחות, חשוב לזכור שהרווחיות של אלדן מעט בעייתית לתחזית, במיוחד בצד מכירות הרכבים המשומשים. ככל שהרפורמות יתייצבו וההיצע יגדל, ייתכן שנראה ירידת ערך חדה יותר של צי הרכב, שתשפיע על שורת הרווח ועל שווי הנכסים במאזן. לחברות בענף הליסינג יש יתרון לגודל, אך גם רגישות גבוהה למיסוי ובמיוחד למימון, כאשר הריבית נשארת ברמה גבוהה והצרכנים מתנהלים בזהירות.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה