
4 טעויות שעושים נפגעי לשון הרע לפני שמגיעים לעורך דין - וכיצד להימנע מהן
המדריך שיחסוך לכם אלפי שקלים ונזקים בלתי הפיכים: טעויות נפוצות שהורסות תיקי לשון הרע לפני שהם בכלל מתחילים
מה הדבר הכי כואב שעורך דין יכול לשמוע מלקוח חדש? "יש לי מקרה מושלם של לשון הרע, אבל..." ואחרי המילה הזו בדרך כלל מגיע סיפור על טעות אחת קטנה שהרסה את כל התיק לפני שהוא בכלל התחיל. אחרי שטיפלו במשך התיקים במאות רבות של מקרי לשון הרע במשרד עורכי הדין בן קרפל ושות', עו"ד בן קרפל ועו"ד אדם קרפל זוכים לראות פעם אחר פעם איך טעויות פשוטות הורסות מקרים שהיו יכולים להוליד לפיצויים משמעותיים.
"הבעיה הכי גדולה שלנו היא לא מורכבות החוק או קושי בהוכחת המקרה", מסביר עו"ד בן קרפל. "הבעיה הכי גדולה היא שאנשים עושים טעויות בסיסיות ברגעים הראשונים אחרי שהם מגלים את הפרסום הפוגעני, ובכך הורסים את הראיות או מחמירים את המצב".
במאמר זה נפרט את ארבע הטעויות הנפוצות ביותר שרואים במשרד בן קרפל ושות', ונלמד איך להימנע מהן כדי לשמור על הזכויות שלכם ועל היכולת להגיש תביעה מוצלחת.
טעות מספר 1: מחיקת הפרסום הפוגעני לפני תיעוד מקצועי
זוהי הטעות הנפוצה והקטלנית ביותר. אדם מגלה פרסום פוגעני שפורסם בעניינו באחת מהרשתות החברתיותוהתגובה הטבעית הראשונה שלו היא לפנות למפרסם ולדרוש שימחק את התוכן מיד. זה נשמע הגיוני - אחרי הכל, ככל שהפרסום נשאר זמן רב יותר ברשת, כך הנזק גדל.
הבעיה היא שברגע שהתוכן נמחק (והוא לא תועד על-ידי הנפגע), נעלמות הראיות. "ראינו מקרים שבהם אנשים הצליחו לגרום למחיקת פוסט פוגעני תוך שעות, אבל לא תיעדו את הפרסום וכתוצאה מכך לא ניתן היה להגיש תביעה נגד האחראי לפרסום הפוגעני ", מספר עו"ד אדם קרפל.
הפתרון: לפני כל פנייה למפרסם, בצעו תיעוד מקצועי מלא:
צילומי מסך איכותיים של כל הפרסום, כולל תאריך,שעה;
תיעוד של כל התגובות והשיתופים;
שמירת כתובת האינטרנט (URL) המלאה של הפרופיל או של הפלטפורמה המפרסמת;
תיעוד מספר הצפיות או ההגעה (אם מוצג);
מקרה מהפרקטיקה: עורך דין צעיר קיבל ביקורת קשה מלקוח ברשת פייסבוק, שכללה האשמות קשות מאוד בנוגע למקצועיות של אותו עורך-דין. הוא פנה ללקוח מיד, והלקוח מחק את הפרסום "בתור מחווה". כשעורך הדין הגיע אלינו, לא הייתה לו ראשית ראיה לפרסום הנטען מלבד והוא אפילו לא יכל לצטט את התוכן שפורסם בעניינו מן הטעם הזה לא היה כל היגיון בהגשת תביעה.
טעות מספר 2: פנייה ישירה לפוגע שמחמירה את המצב
טעות שנייה נפוצה היא פנייה רגשית וכעוסה למפרסם. אנשים שנפגעו נוטים לכתוב אמירות קשות, להתקשר לאיים ולצעוק, או לפרסם תגובות חריפות מהצד שלהם. התוצאה היא בדרך כלל החמרה של המצב - המפרסם מפרסם פוסטים נוספים, מעלה צילומי מסך של התגובה הרגשית, או מתחיל מלחמה ציבורית וכמובן ברגע שהנפגע מהפרסום מתחיל לפרסם דיבה בעצמו הוא מאזן את הסיפור למול זה שפגע בו. כלומר הוא מייצר לפוגע עילת תביעה כנגדו.
"אנחנו רואים הרבה מקרים שבהם הנפגע הופך לפוגע ", מציין עו"ד בן קרפל. "ברגע שאתה מגיב בצורה אמוציונאלית או חלילה מכפיש בעצמך, אתה מייצר בעצמך למפרסם המקורי עילה לתביעה נגדית דבר שבמעט בוודאות יחליש את התביעה שלך.
הפתרון: אם בחרתם לפנות למפרסם ישירות, עשו זאת בצורה מקצועית וקצרה:
שלחו הודעה קצרה ועניינית שמבקשת הסרת התוכן;
אל תסבירו למה התוכן פוגעני - זה לא התפקיד שלכם;
אל תאיימו ;
אל תכפישו מתוך כעס בעצמכם;
שמרו העתק של ההודעה ששלחתם למפרסם;
קבעו מראש זמן תגובה (למשל, 48 שעות);
כמעט תמיד עדיף לפנות לעורך דין שישלח מכתב התראה מקצועי מאשר לפעול בעצמכם.
טעות מספר 3: פנייה למשטרה במקרים שלא מתאימים לטיפול פלילי
הוצאת דיבה יכולה להיות גם עוולה אזרחית וגם עבירה פלילית, אבל רוב האנשים לא מבינים את ההבדל. טעות נפוצה נוספת היא לפנות למשטרה בכל מקרה של פרסום פוגעני, בציפייה שהמשטרה תפתור את הבעיה.
המציאות שונה. המשטרה לרוב לא עוסקת במקרים של לשון הרע וגם אם כן, מדובר במקרי קצה שלרוב לא מולידים הליך פלילי , וגם אז התהליך איטי וכמעט תמיד לא מביא פיצוי לנפגע. יותר מכך - פנייה למשטרה יכולה לעתים לעכב את התהליך האזרחי ולהקשות על קבלת פיצויים.
"אנחנו רואים הרבה אנשים שמבזבזים חודשים על תלונות במשטרה שלא מובילות לשום מקום, במקום להתמקד בתביעה אזרחית שיכולה להביא להם פיצוי אמיתי", מציין עו"ד בן קרפל.
הפתרון: הבינו מתי כל מסלול מתאים:
מסלול פלילי: מתאים למקרי קצה
מסלול אזרחי: מתאים לרוב המקרים, ומאפשר קבלת פיצוי כספי ממשי
במקרים מסוימים אפשר לפעול בשני המסלולים במקביל, אבל זה דורש תיאום מקצועי.
טעות מספר 4: הזנחת התיעוד של הנזק הכלכלי והאישי
הטעות האחרונה והקריטית היא אי תיעוד ההשפעה של הפרסום הפוגעני. אנשים מתמקדים בפרסום עצמו, אבל שוכחים לתעד את הנזק שהוא גורם..
החוק אמנם מאפשר לתבוע פיצוי גם ללא הוכחת נזק ממשי, אבל במידה והפרסום גרם לנזקים ישירים נכון יהיה להציג אותם לבית-המשפט דבר שישפיע בוודאות על סכום הפיצוי שייפסק גם אם מחליטים לתבוע במסלול הסטטוטורי. בלי תיעוד מסודר, קשה להוכיח את הקשר בין הפרסום לנזק.
"הלקוחות הכי מוצלחים שלנו הם כאלה שמגיעים אלינו עם תיק מסודר - ראיות על הפרסום, תיעוד של התפוצה, ותיעוד מדויק של כל הנזקים שנגרמו (לרוב באמצעות הקלטות)", מסביר עו"ד אדם קרפל.
הפתרון: התחילו לתעד נזקים מהיום הראשון:
שמרו כל הודעה או שיחה במסגרתה לקוחות ביטלו פגישות או חוזים לאחר הפרסום;
תעדו ירידה בהכנסות או במכירות;
שמרו הודעות ותגובות של צדדי ג' שפנו אליכם בעקבות הפרסום;
תעדו בעיות שינה, מתח, או בעיות נפשיות שהתפתחו בעקבות הפרסום;
שמרו חשבוניות של הוצאות שנגרמו בעקבות הפרסום (יעוץ משפטי, טיפול פסיכולוגי, ייעוץ יח"צ);
הקווים האדומים: מה בשום אופן אסור לעשות
מעבר לטעויות שפירטנו, יש כמה דברים שבשום אופן אסור לעשות אחרי גילוי פרסום פוגעני:
אל תגיבו באלימות או באיומים: זה הופך אתכם למפרי חוק ופוגע בסיכויי התביעה.
אל תפרסמו פרטים אישיים של המפרסם: זה יכול להפוך אתכם לנתבעים בתביעת לשון הרע.
אל תפרסמו צילומי מסך של הפרסום הפוגעני: זה נחשב להפצה נוספת של הלשון הרע.
אל תנסו לפרוץ לחשבונות או לגשת למידע פרטי: זו עבירה פלילית חמורה.
איך לפעול נכון: התוכנית שלב אחר שלב
אם אתם מגלים פרסום פוגעני עליכם, הנה התוכנית הנכונה:
שלב ראשון - תיעוד מיידי (תוך שעות):
צלמו צילומי מסך מקצועיים של כל התוכן
שמרו קישורים ותאריכים
תעדו תפוצה ותגובות
שלב שני - ייעוץ מקצועי (תוך ימים):
פנו לעורך דין אשר תחום עיסוקו המרכזי הוא הוצאת דיבה
הציגו את כל התיעוד
קבלו הערכה של המקרה ואפשרויות הפעולה
שלב שלישי - אסטרטגיה (תוך שבוע):
החליטו על דרך הפעולה המתאימה
התחילו תיעוד נזקים מסודר
יישמו את התוכנית המשפטית
המסקנה: המידע הוא הכוח, התזמון הוא הכל
"הטעות הכי גדולה שאנשים עושים היא לחשוב שיש להם זמן לחשוב", מסכם עו"ד בן קרפל. "בעידן הדיגיטלי, נזק יכול להתפשט ולהפוך לבלתי הפיך תוך שעות. מי שפועל נכון בשעות הראשונות חוסך לעצמו חודשים של כאב ראש וגם הרבה כסף"
עולם הרשתות החברתיות יצר סביבה שבה כל אחד יכול להיפגע מהוצאת דיבה תוך דקות, אבל הוא גם יצר כלים חדשים להתמודדות עם הפגיעה. המפתח הוא לדעת איך להגיב נכון ממקום של ידע ולא מתוך קבל רגש.
אם אתם מוצאים את עצמכם נפגעים מפרסום משמיץ, זכרו: הפעולות שלכם בשעות הראשונות יקבעו את גורל התיק. פעלו חכם, פעלו מהר, ופעלו בצורה מקצועית. השם הטוב שלכם שווה את ההשקעה.
משרד עורכי הדין בן קרפל ושות' מתמחה בדיני לשון הרע והגנת הפרטיות, ומציע ייעוץ ראשוני מיידי למקרי חירום של הוצאת דיבה. במקרה של פגיעה ברשתות החברתיות, זמינים בטלפון 072-2221780 24/7 לייעוץ ראשוני ולהכוונה לפעולה מיידית.