גדעון תדמור: "הנס שקרה במימון 'תמר' לא יחזור על עצמו בפרויקט 'לוויתן'"
מפגש S&P מעלות בנושא מימון משק הגז נערך היום (ד') במרכז המבקרים של הבורסה לניירות ערך בתל אביב. בכירי סקטור הגז והנפט ובראשם גדעון תדמור הביעו חששות גדולות מפני יכולות המימון לפיתוח התגליות.
הכנס עוסק בנושאי מימון משק הגז לרבות: מגמות והתפתחויות בשווקים הגלובאליים, מימון פיתוח שדות גז, השלכות פיננסיות ומשקיות של פיתוח שדות עתידיים וחיבורם לצנרת המקומית, סוגיות ביצוא גז והמשמעויות הנלוות עבור השחקנים השונים במשק.
בין המשתתפים המרכזיים בכנס: מארק חביב, מומחה בינ"ל לתחום הגז והפרויקטים, S&P ארה"ב, איתי רפל, מנהל תחום תשתיות ופרוייקטים מעלות S&P, רועי יקיר, מנכ"ל כנף - כלל ניהול פיננסים, אוהד מראני, מנכ"ל הכשרת היישוב בישראל, צחי סולטן, דירקטור, מודיעין אנרגיה, ד"ר בועז שורץ, מנכ"ל דויטשה בנק ישראל, גדעון תדמור, יו"ר דלק קידוחים ומנכ"ל אבנר חיפושי נפט. בהמשך ישא דברים שאול צמח, מנכ"ל משרד האנרגיה והמים.
במצגת התחלתית סקרה סוכנות הדירוג את משק הגז הבינלאומי והמקומי. השאלות העולות להמשך בגזרה הישראלית הן בראש ובראשונה בעיית המימון, שאלת הצריכה הפנימית כשהלקוח המרכזי הוא חברת החשמל עם כל הבעיות הכלכליות הנובעות מכך. בעניין הצנרת נאמר כי יש עוד שאלות בנושא הנחת הצנרת, תכנון הצנרת ותעבורת הצנרת ושאלת הייצוא של הגז תמשיך להעסיק את השותפויות והרגולטורים.
צחי סולטן, דירקטור, מודיעין אנרגיה טען כי שותפויות הגז לא יוכלו להשיג עוד מיליארד וחצי דולר כדי לממן את פיתוח מאגרי הגז ויאלצו לפנות למקורות זרים. "יש צורך בסכומים משמעותיים לשותפויות, ואלו יגיעו מצד משקיעים מחו"ל. אנחנו נראה משקיעים אסטרטגיים. הסכומים מהשוק המקומי יהיו קטנים ולא משמעותיים".
באותו נושא, אמר אוהד מראני, מנכ"ל הכשרת היישוב, כי "יש מצוקת נזילות אך חברות טובות עם נכסים טובים שעומדות בתוכניות העבודה יצליחו להשיג את המימון".
גדעון תדמור, יו"ר דלק קידוחים ומנכ"ל אבנר חיפושי נפט: "פעם נחשבנו הזויים והיינו לבד וכעת יש הרבה שותפוות וחברות בתחום הגז וזו תעשייה שלמה. נמאס לנו להיות לבד ואני מאחל לשותפויות ב'מירה' ו'שרה' בהצלחה. ככל שיהיו יותר חברות ושותפויות כך זה יותר טוב לנו".
באשר למימון אמר תדמור: "עשינו הכל הפוך ב'תמר'. גייסנו כסף ועדיין אין לנו חוזה עם חברות החשמל המאושר על ידי כל הרגולטורים. הנס הזה לא יחזור על עצמו. אנחנו לא רואים את המשקיעים הזרים בשוק הישראלי ואנחנו לא רואים את המוסדיים משקיעים באספלורציה".
רועי יקיר, מנכ"ל כנף - כלל ניהול פיננסים הגיב לטענות כנגד המשקיעים המוסדיים באומרו כי "אנחנו לא רואים משקיעים מוסדיים באקספלורציה במקומות אחרים בעולם. בתור משקיעים מוסדיים, אנחנו מחפשים השקעות בטוחות ולא אוהבים סיכונים. אם יש מאגר בוודאות אז אנחנו שם".
"גז טבעי באדמה ללא פיתוח וחיבור לחוף ולמערכת ההולכה, לא שווה כלום. כך אמר בכנס שאול צמח, מנכ"ל משרד האנרגיה והמים. "עלות היעדר הגז הטבעי היא כמיליארד שקל בחודש. אחד הנושאים לגביהם קיימת בחינה הינו יצירת תשתית כוללת בים, הדומה לזו הקיימת במערכת הולכת הגז הטבעי ביבשה, כך שגם למאגרים הפחות גדולים תינתן אפשרות להתחברות למערכת ההולכה בצורה זולה ויעילה דבר שיסייע בפיתוחם".
צמח התייחס גם לנושא הרגולציה. לדבריו, "משק הגז הטבעי הוא משק חדש שמתהווה כעת במשק הישראלי והינו הזדמנות גדולה שאסור לנו להחמיץ. עד היום הרגולציה בתחום הייתה למשק ללא גז טבעי. יש להתאים את הרגולציה למשק גז טבעי פעיל, בין היתר, גם על מנת שלא תפגע בחיפושים". עוד התייחס צמח לביקושים: "כי אנו בהחלט רואים גם את שכנינו, ירדן והרשות הפלסטינית כצרכנים עתידיים למשק הגז. מדובר בהיקף אוכלוסייה משמעותי, בעל צריכה יציבה".
- 5.טרומפלדור 04/07/2012 12:20הגב לתגובה זותקופת נתניהו ושטייניץ תזכר לדראון עולם בכלכלה הישראלית
- 4.טרומפלדור 04/07/2012 12:19הגב לתגובה זותקופת נתניהו ושטייניץ תזכר לדראון עולם בכלכלה הישראלית
- 3.מושבניק 04/07/2012 11:42הגב לתגובה זואיפה אותם ראשי ממשלה ושרי אוצר שבמילה אחת הפרויקט כבר היה על הרגליים
- 2.מצאו פיתרון 04/07/2012 11:32הגב לתגובה זוכל המגזר העסקי לא מפסיק להתלונן על הרגולציה. נמאס מזה כבר מצאו פיתרון
- 1.בושה ורפה מה שקורה פה (ל"ת)שלומי 04/07/2012 11:09הגב לתגובה זו