
"התלקחות עם טורקיה במישור המדיני תוביל לעליית מחירי הדירות בישראל"
הקבלנים מודאגים, ויש להם סיבה טובה. ההחלטה של האוצר להותיר את מס הרכישה על 8%, מה שהוביל לפיצוץ ישיבת ועדת הכספים, היא לא הצרה הכי גדולה שלהם. הקבלנים כוססים ציפורניים בגלל המחסור הגדול בעובדים. השוק קפוא כבר 5 חודשים, זה גורם להם לעבוד בקצב ממוצע של 50%. ככה לא בונים דירות. ההיצע יירד וזה גם יתגלגל למחסור גדול בדירות. לא מחר בבוקר, אבל עוד חצי שנה, שנה, אולי שנתיים זה יגיע.
הם גם מתלוננים על כך שיש איחור במסירת הדירות בגלל המצב, סוג של כוח עליון - מלחה - אבל אף אחד לא מקשיב להם. הם משלמים קנסות כי זה החוק. ולצדכל זה יש מתיחות מדינית עם טורקיה. הם מבינים שהמסחר בין המדינות עלול להיפגע - מה שעלול להוביל בעקיפין לגידול בעלויות הבנייה ומשם להעלאת מחירי הדירות.
ריצוף מטורקיה, או שתשלמו יותר (אתר אקרשטיין)
איך טורקיה יכולה להשפיע על עלויות הבנייה? מתברר שיש קשר ישיר, משום שההשפעה שלהם על עלויות הבנייה בישראל גבוהה מאוד. רוב הקבלנים מייבאים סחורה מטורקיה, אבל האספקה ירדה עלולה להיעצר בקרוב. כשהברז ייסגר, החוסרים בשוק ישפיעו ועלול להיגרם גם עיכוב במסירת הדירות.
כמה נתונים חשובים קודם. בתחום התשתיות בישראל יש מפעל אחד בלבד למלט – נשר. המדינה עודדה פתיחת יבוא מלט מטורקיה שגרמה לסגירת מפעלי מלט נוסף שלא עמד בתחרות מול היבוא - למעט מפעל נשר ברמלה שמספק כ-45% מצורכי המשק המקומי.
בתחום הפלדה, נותרו בישראל שני מפעלים בלבד המייצרים מוטות ברזל לבנייה. מפעלים אלו מייצרים כ-30% מהצריכה של מוטות הברזל בישראל. שאר הברזל לצורכי בנייה מיובא בעיקר מטורקיה, שמאיימת בימים אלו להפסיק את הייצוא לישראל.
"המלט בארץ מחולק לשני מקורות: ייצור מקורי וייבוא. בגלל שהייבוא מגיע מטורקיה, קיים חשש שהיצרנים המקומיים בטורקיה לא ימשיכו למכור מלט לישראלים, מה שישאיר אותנו עם מקור אחד: ייצור מקומי. כאן אנחנו נכנסים לבעיה. כל תקלה עלולה להשבית את הענף לגמרי. לא בטוח שהם יכולים לספק את כל הביקוש המקומי", אומר אלי רוזנטל, מנכ"ל ארגון הקבלנים והבונים מחוז ת"א והמרכז.
אתם חוששים מעליית מחירים של מפעלים מקומיים?
"כל מחסור יכול להביא לעליית מחירים, למרות שיש פיקוח. אבל תניח רגע את המחיר בצד. הבעיה היותר חמורה היא מה יקרה כשתהיה תקלה בקו ייצור, כשתתפתח חלילה מלחמה בצפון שמורידה את השאלטר. המפעל לא יכול להמשיך לעבוד והכל ייעצר. גם הפלדה מתחלקת לייבוא וייצור מקומי. בפלדה יש יותר מפעלים מקומיים שעובדים והבעיה היא פחות קריטית. יש כאן גם מפעלים מברזל, ועדיין - סגירת הברז מטורקיה יכולה מאוד להשפיע".
מה עם כלים סניטרים?
"רוב הקרמיקות והאריחים זה ייבוא. חלק מהיבוא הוא מהמזרח הרחוק ובגלל הח'ותים האספקות מתעכבות. חלק מהיבוא הוא מאירופה וטורקיה היא שחקנית ראשית, הקבלנים מביאים משם הרבה מאוד קרמיקות וכלים סניטרים. היצרנים שם לא ירצו למכור".
אין לכם התלבטות בעניין הזה? לאור ההתרחשויות האחרונות, טורקיה מוגדרת היום כמדינת אויב.
"אין יותר מדי ברירות. המחירים יותר יקרים, האספקות יקרות. לקבלנים אין הרבה ברירות. בארץ אין יצור מקומי של הדברים האלה. בסוף, קבלן צריך למכור. יש תחליפים באיטליה וספרד, אבל אתה יודע כמה הם עולים? לפעמים כפול. מי ישלם על זה? אנחנו לא רוצים לגלגל את זה על רוכשי הדירות. לא רוצים שזה ישליך עליהם. אם ייבאו ריצוף במחיר כפול ויותר, יהיו לזה השלכות".
המשך ההתלקחות עם טורקיה במישור המדיני תוביל לעליית מחירים של הדירות בישראל?
"ברור שכן. ברגע שאתה מצמצם את ההיצע, שהוא גם ככה לא גדול, אתה מעלה את המחירים. אתה מייבא ממקומות יותר יקרים, עלויות ההובלה יקרות יותר. אריח טורקי ואיטלקי יכול להיראות אותו דבר, אבל הוא לא. העלויות גבוהות יותר".
"יהיו איחורים במסירת דירות". רוזנטל (יח"צ)
מה קורה עם מדינות אחרות?
"ככל שמצב המלחמה בארץ ימשיך עלולות להצטרף מדינות נוספות חוץ מטורקיה לחרם על ישראל, כך שאנחנו נהיה בבעיה של חוסרים ואספקות. זה לא רק יגרום לחוסרים, אלא גם יעכב מסירות של דירות. תחשוב שאתה אמור להיכנס לבית חדש, צריך ריצוף, דלתות, מוצרי גמר. אם אתה תלוי בייבוא, אנשים לא יוכלו להיכנס לדירות".
המדינה לא מכירה במלחמה ככוח עליון.
"זה כבר קורה בשטח, שקבלנים מאחרים במסירת דירות. פרויקטים שלמים מושבתים מהשמיני באוקטובר, בעיקר התחדשות עירונית. אני מדבר על פרויקטים של בניין בודד של 7-10 קומות, בנינים רגילים נמוכים, לא מגדלים. מה שקורה הוא שהפלסטינים התרכזו בעיקר בבניינים הקטנים והבודדים והזרים עברו במגדלים. אין להם תחליפים, לסינים. יש פרויקטים שלמים שעומדים ריקים. אם מוצאים תחליפים, העלויות התייקרו קרוב לפי 2.5-3. פועל פלסטיני הרוויח 650 ליום, היום סיני לוקח 1700 ליום, שמעתי שלוקחים גם 2000 במקומות מסוימים. הסינים עובדים בקבלנות. אין להם תחליף ויש מחסור. חלק מהפועלים הסינים לא נמצאים. יהיו איחורים של חודשים".
בנושא אחר: התפוצצה הישיבה בוועדת הכספים על קיבוע מס הרכישה. מה דעתך? יכול להבין למה באוצר רוצים לקבע אותו על 8%?
"זו טעות אדירה של משרד האוצר, דווקא בתקופה הזאת הם צריכים לעודד רכישה של דירות, להכניס כסף לקופה. הכנסות ממסי נדל"ן מהווים נתח משמעותי למדינה היום. השארת מס הרכישה 8% ידיר את המשקיעים מהשוק, יקטין את רכישות הדירות. צריך להאריך את הוראת שעה. אנחנו בעד להחזיר למצב הרגיל של 5%, זה יעודד רכישות, יביא ליותר תנועה בשוק".
אני מבין שיש ניסיון לפשרה. הציעו לקבע אותו לשלוש שנים.
"זו רק הצעה שעלתה, בינתיים הכל דיבורים. זו טעות לדעתי, צריך להפחית את המס ל-5% כבר עכשיו. לא צריך להיות גאון גדול כדי להבין שמחירי הדירות יעלו אחרי המלחמה. העלויות יתייקרו וקצב התחלות הבניות יורד. המלצה שלי למי שיושב על הגדר: לכו לקבלנים, אפשר להתמקח ולהגיע לתנאים יותר טובים ברכישה, כולל תנאי תשלום".
- 15.אלי 10/03/2024 15:55הגב לתגובה זומצד שני רוצים להוריד מס רכישה כדי למכור יותר דירות, איך זה מסתדר ביחד??
- 14.מסקנה 10/03/2024 03:01הגב לתגובה זואין ברירה. יש לחזור ולהקים מפעלים בישראל בגלל המלחמה, והחשש לחרם. אם בקורונה סגרו את השמיים, אז גם כשיש מלחמה שנכפתה עלינו בגלל האויבים. מדינת ישראל צריכה לפתח מפעלים פה בישראל ולא להסתמך רק על יבוא.
- 13.חיפאי 09/03/2024 21:30הגב לתגובה זוהמחיר שהציבור מוכן ויכול לשלם. כל השאר זה דיבורים ורווח יזמי.
- 12.ישהו 09/03/2024 20:58הגב לתגובה זובמקום לעזוב הכל ולנצח את הנאצים מהחמאס,לתמוך בממשלה במאבק הזה נגד כמעט כל העולם הצבוע,לחזק את אזרחי ישראל ולעודד אותם,התקשורת ובעלי אינטרסים משתפים פעולה עם הלחימה הפסיכולוגית על אזרחי ישראל. בושה וחרפה
- 11.אבי ס 09/03/2024 19:13הגב לתגובה זומה מייעץ כבוד הכותב? שישראל תיכנע לחמס ובלבד שהיבוא מטורקיה ימשיך?!
- 10.רועי 09/03/2024 18:29הגב לתגובה זונגמרה החגיגה.
- 9.די די די כבר ! 09/03/2024 10:10הגב לתגובה זואסון אם המחירים ירדו 30-40%בשנתיים שלוש הקרובים.
- 8.חיפה עיר בתנופה המחירים בזינוק במיוחד בשכונות החוף (ל"ת)מירה 08/03/2024 14:29הגב לתגובה זו
- 7.שוב לא משכו במעילו של המלך... (ל"ת)ביבי לא יודע? 08/03/2024 14:11הגב לתגובה זו
- 6.מנהל 08/03/2024 13:37הגב לתגובה זותפסיקו לייבא מטורקיה ומדינות אוייב
- 5.נעמה 08/03/2024 11:44הגב לתגובה זוהמלחמה. והוא בכלל לא ידע כלום שום דבר לא קשור אליו.
- 4.99 08/03/2024 11:21הגב לתגובה זומרוויח יותר ממהנדס הייטק מנוסה?
- אייל 09/03/2024 22:17הגב לתגובה זותתפלא אבל כן הם עברו למתקונת קבלנות ב5 חודשים האחרונים מנצלים תמצב וסוחטים.
- 3.חחחחח... עוד בעל נכסים מבוהל. המחירים מתרסקים! (ל"ת)כלכלן ב-חי"ר (עזה) 08/03/2024 10:54הגב לתגובה זו
- 2.דרור 08/03/2024 10:42הגב לתגובה זוכל זה לא היה קורה לא המלחמה לא הנרצחים ולא ההתיקרויות שאומות העולם רואות בתקשורת את אחים לנזק את ההתפרעויות בקפלן למרות שזה קומץ עלוב הם רואות חולשה ותוקפות את ישראל שמתחילה התקפה מהר מאוד נהיית גל
- 1.אלי 08/03/2024 10:41הגב לתגובה זואנשטיין הגדיר מצב כזה אי שפיות