הדולר היציג שמר על יציבות: בנקים זרים צופים החלשות ל-3.58 שקלים ברבעון הראשון
הדולר היציג נקבע לפני קצר ללא שינוי, במקביל להתחזקות שלו מול האירו בעולם. הדולר היציג נקבע על רמה של 3.792 שקלים ואילו האירו התחזק ב-0.62% לרמה של 5.63 שקלים. בעולם נחלש האירו ב-0.15% לרמה של 1.484 דולרים והיין היפני מתחזק ב-0.47% לרמה של 90.33 יין לדולר.
בזירת המאקרו, הבנק המרכזי של אנליה הותיר היום את הריבית על רמת שפל שיא של 0.5%, זאת בהתאם לקונצנזוס הכלכלנים. גם הבנק המרכזי של האיחוד האירופאי (ECB) הותיר את הריבית על שיעור של 1%. שתי ההחלטות היו צפויות.
בבנק אוצר החייל ערכו סיכום של הערכות בנקים זרים לגבי שער השקל מול הדולר בסוף הרבעון הראשון של 2010. הממוצע עומד על 3.58 שקלים, כשבקצה התחתון נמצא בנק אוף אמריקה עם 3.35 שקל לדולר ובעליון ג'יי.פי.מורגן עם 3.70 שקל לדולר.
כלכלני בנק לאומי מציינים, בסקירה שפרסמו היום, כי הייסוף בשערו של השקל מול הדולר השנה מבטא היבט אחד של השפעה אפשרית על היצוא הישראלי. בפרט, מדובר בצמצום בהכנסות במונחים שיקליים מיצוא למדינות אשר מטבע הסחר עימן הוא הדולר. יחד עם זאת, לישראל קשרי סחר עם מדינות רבות בעולם להן מטבעות שונים.
שער החליפין הריאלי היה בחודש ספטמבר 2009 ברמה הנמוכה (פחות תחרותית) בכ-9% בהשוואה לממוצע בשנות השיא (2004-2007) ורק בכ-3% נמוך יותר מהממוצע בעשור האחרון. לכן, לפי מדד זה, שהוא רק אחד המדדים העוזרים לבחון את רווחיות היצוא, נראה כי קיימת פגיעה בהכנסות מיצוא. "אנו מדגישים את רכיב ההכנסות ולא דנים ברווחיות המושפעת גם מתחום ההוצאות הכוללות רכיבים כמו מחירי חומרי גלם, שכר עבודה וכיוב'. במבט ארוך טווח, לעת עתה אין מדובר בפגיעה חריפה במיוחד בשער הריאלי, כך שנראה שהפגיעה ביצוא בשנה האחרונה הושפעה באופן דומיננטי מפגיעה בביקוש לסחורות הישראליות, בעקבות המשבר בעולם ופחות מייסוף המטבע המקומי".
בתום ועידת השוק הפתוח (FOMC) שנערכה יומיים, הותיר אמש ה'פד' את שער הריבית במרווח ביטחון שבין 0-0.25% ובהתאם לצפי, אולם המשקיעים מתמקדים בדברי נגיד הבנק המרכזי. ברננקי הדגיש במהלך הכרזת הריבית כי הפעילות הכלכלית בארה"ב תמשיך להיות חלשה במשך זמן מה.
"הודעת הבנק הפדראלי הייתה מאכזבת. ההערכות היו שהנימה תהייה מעט חיובית יותר, בהשוואה להודעה הקודמת, בתיאור הסביבה הכלכלית, אך בפועל לא היה כמעט שינוי", כך אומר רונן מנחם, מנהל היחידה לאסטרטגיה והשקעות בבנק מזרחי טפחות, בתגובה שפרסם לאחר הודעת הפדרל ריזרב בנוגע למדיניות המוניטארית בארה"ב אתמול.
בסופו של דבר, אומר מנחם, הודעה מעט זהירה יותר מכפי שניתן היה לחשוב, לאור העלייה המהירה מההערכות המוקדמות בתוצר ברביע השני של השנה והעלייה החזקה במדד מנהלי הרכש בתעשייה. מידת הזהירות שנוקט הבנק הפדראלי ממשיכה להיות גבוהה ולא הופיע רמז לשינוי במצב בקרוב. ייתכן שמדד מנהלי הרכש בענפי השירותים, שאיכזב, הביא לבחירה בלשון זהירה, יחסית. "כתוצאה, להערכתי, ההודעה עשויה להוליך לפיחות בשער הדולר בעולם, אך תתמוך בשערי איגרות החוב האמריקאיות לאורך העקום".