בורסת הנפט של סין תושק בשבוע הבא. האם מעמד ארה"ב יחלש?
סין, הקונה הגדולה ביותר של נפט בעולם, תפתח את בורסת הנפט המקומית שלה בשבוע הבא. הבורסה, אשר תקרא Shanghai International Energy Exchange או בקיצור INE תפתח ביום שני, ה-26 במרץ, לאחר שנים שהייתה בתכנון והשקתה נדחתה מספר פעמים.
לסוחרים בבורסה תנתן האפשרות בחוזים עתידיים על נפט במטבע מקומי, כמו גם משקיעים זרים, אשר יוכלו להשתתף במסחר כיוון שהבורסה תרשם באיזור השוק הפתוח של שנחאי. נציין כי לטווח הארוך, במידה ותרשם הצלחה במסחר בחוזה העתידי, ייתכן ותהיה למחיר החוזה העתידי השפעה גדולה על מחיר חביות הנפט המיוצאות לסין.
בנוסף, תוצאה של מהלך כזה עלולה להביא לכך שרבים מספקי הנפט בעולם יתמחרו נפט ביואן, כך שמעמדו של הדולר כמטבע המוביל בסחר בנפט עלול להפגע מאוד.
בדומה לחוזים העתידיים על האורל ברוסיה, חוזה עתידי ביואן על נפט היה מטרה אותה שמה סין לנגד עיניה כבר הרבה זמן, וזאת בייחוד לאור העלייה בייבוא הנפט למדינה. בדומה לרוסיה, סין ביצעה נסיון להשיק חוזה עתידי על הנפט כבר בשנת 1993, אך נאלצה להפסיק את המסחר עליו כיוון שהתנודתיות הקיצונית הפכה למצב בלתי ניתן לשליטה.
מאז, השקת חוזה להנפט נדחתה פעם אחר פעם מכשולים פיננסיים, ובייחוד על ידי נפילת הבורסה ב-2008. ועם זאת, העלייה המתמדת בייבוא הנפט לסין נתנה לפרויקט רוח גבית, ובכלל, כשלנגד עיניהם של הסין העברת השליטה על מחיר הנפט מהדולר האמריקאי ליואן המקומי, ובכך לקדם את המסחר ביואן בסחר העולמי.
- סין מרחיבה את התמיכה ביואן באמצעות הנפקת שיא של אג"ח בהונג קונג
- מכה ליואן: החברות הסיניות יחלקו 13 מיליארד דולר כדיבידנד ברבעון הראשון
יש דרך ארוכה בין השקת חוזה עתידי לבין אימוץ של מחיר החוזה כאמת מידה למחיר הנפט בעולם, גם במידה ותהיה בו מספיק נזילות. כדי שהחוזה אכן יצליח להוות אינדקס עולמי, חייב להיות צורך ביקוש לגידור על החוזה על ידי גופים מוסדיים וכמות גבוהה של ספקולנטים שיימשכו לשוק הנפט המקומי בסין. בנוסף, הזירה הרגולטורית והפוליטית תהיה חייבת לתמוך במסחר בחוזה. כל אלה חסרים כרגע.
עם זאת, הצלחה בינלאומית אינה דבר בלתי אפשרי, כאשר לסין רקורד של הנפקות מוצלחות בתחום הסחורות מאז השקת החוזה העתידי על הניקל ב-2015. נזכיר כי, 6 חודשים בלבד לאחר השקתו של החוזה באותה שנה, המסחר בניקל (המתכת שנמצאת בשימוש נרחב בעיקר בסוללות אלקטרוניות) בשנחאי עקף את המסחר על המתכת בבורסת המתכות של לונדון.
מעמדו הנוכחי של הדולר בעולם נקבע, בין השאר, בשנת 1973 כאשר חתמו ארה"ב וערב הסעודית על הסכם לפיו כל עסקאות הנפט מערב הסעודית יעשו רק באמצעות שימוש בדולרים אמריקאים. כל מדינות העולם נאלצו לישר אז קו עם הסכם זה והצטרפו לאותה מערכת הידועה בכינויה עד היום כ"פטרו דולר". הסכם זה אפשר לארה"ב להפוך, דה פאקטו, למעצמה ששולטת בכמעט כל כלכלות העולם.
- רגע לפני העלאת המכסים, שיין מעלה מחירים בארה"ב בשיעור של עד 377%
- טראמפ יורד ממס העשירים: "זה רעיון רע, המיליונרים יעזבו"
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
השאלה האם יהפוך החוזה החדש לסיפור הצלחה וישנה את מעמדו של היואן הסיני בעולם לעומת הדולר תעמוד במרכז העניינים בזמן הקרוב, כאשר החדשות הטובות מבחינת סין הן שהרגולטורים במדינה הבהירו את רצונם בשוק יציב. הבעייתות מבחינת המדינה תהיה למצוא את האיזון בין השפעה על מחיר הנפט העולמי ובאותו הזמן למנוע תנודתיות גבוהה בשערי המט"ח.
- 4.הכי ותיק 38 19/03/2018 14:23הגב לתגובה זומרווח הספקולציה בנפט של הסוחרים ב USA נקווה ש יחלששששש
- 3.סוחר נוסטרו 19/03/2018 00:39הגב לתגובה זואם זה מצליח אגרות החוב של ארהב שוות 10% על הפארי במקרה הטוב
- 2.zamirco 18/03/2018 17:24הגב לתגובה זוהאירוע לטעמי דרמטי ברמה ההיסטורית / כלכלית . הסינים והרוסים קנו בשנים האחרונות כמויות זהב ברמה מטורפת , בכדי לדעתי להכין את המהלך כנדרש . הסינים מבטיחים למדינות שיחתמו איתם הסכמי נפט , לגבות את רכישתם או בנכסים סיניים או בזהב פיזי עפ"י בחירתם . לא סתם הם דחו את הפתיחה , זאת בכדי לרכוש זהב בכמות נדרשת לאבטחת בטחון הקונים . ההסכם "פטרו-דולר" שעמד משנת 1973 ומיסד את רכישת הנפט אך ורק בדולרים , עומד להסתיים שבוע הבא 26.3.18 .
- 1.משקיע 18/03/2018 16:38הגב לתגובה זואי אפשר לקיים כלכלה על ידי מכשירים פיננסים. בכלכלה אמיתית צריך ליצר מוצרים ושרותים אמיתיים. מי שישלוט ביצור ובמתן שירותים ישלוט בכלכלה העולמית. מזל שטראמפ מבין את זה ופועל בהתאם
- הזהב יעלה 19/03/2018 06:28הגב לתגובה זוהסחורה החמה תהיה סחורת האנרגיה בלי חימום בחורף וקירור בקיץ אין תפוקה.כל האלטרנטיבית לנפט לא מגרדות התחתית.מי שישלחו בנפט הגז ובפחם ינצח.