שימו לב - זו הסיבה לתנודה החזקה מטה כעת בשוקי המניות
שוקי המניות בחו"ל נסחרים בשעה זו תחת לחץ הולך וגובר כאשר הסיבה היא ככל הנראה עליית התשואות האג"ח באירופה לשיא של 18 חודשים. באירופה מדדי המניות איבדו עד 1.3% וכעת מעט מתמתנים ובוול סטריט החוזים נסחרים בירידות של עד 1% (בהובלת הנאסד"ק). בת"א הלחץ מינורי יותר והמעו"ף עבר לירידות של 0.4%.
דאקס CAC 40 -0.24%
תשואת האג"ח ל-10 שנים בגרמניה מטפסת היום מעל 0.5% (נסחר סביב 0.56%) וזאת לראשונה מאז ינואר 2016. משמעות עליית התשואות בשוק האג"ח היא שמשקיעי האג"ח צופים יציאה הולכת ומתקרבת מהמדיניות המוניטארית המרחיבה. שוקי המניות שנהנו מאוד מאותה מדיניות מתחילים להרגיש את הלחץ. תשואות האג"ח באירופה החלו לטפס בחדות מאז הצהיר דראגי בשבוע שעבר ניצחון על הדיפלציה, דבר שנתפש בשוק כאיתות לקראת צמצום מתקרב של המדיניות המוניטארית הסופר מרחיבה שהייתה נהוגה בשנים האחרונות.
בתוך כך, פרוטוקול ישיבת הבנק המרכזי האירופי (ECB) שפורסם כעת חושף כי חברי הבנק דנו באפשרות של השמטת המשפט הקבוע בעדכוני הריבית לפיו הבנק הבנק יאיץ את רכישות האג"ח במידת הצורך - וזאת כחלק מהרצון לשדר אמון הולך וגובר במצב הכלכלה האירופית וכחלק מההערכה כי האינפלציה מתקדמת בקצב הנכון (למרות החולשה הנקודתית בחודש החולף, 1.3% בלבד).
- ביג, אלרוב ומגה אור: "אג"ח קונצרני שיאפשר לכם לישון בשקט בלילה"
- "מעדיפים אג"ח שקלי על פני צמוד; בקונצרני דירוגים גבוהים"
גיא בית אור, כלכלן בכיר בפסגות: "במהלך השבועיים האחרונים אנו עדים לעליית תשואות חדה בשוקי האג"ח בעולם ובאירופה בפרט לאחר שמתחילת השנה הן היו יציבות באופן יחסי. הרקע לעליית התשואות האחרונה הוא מה שנראה כמהלך צמצום מוניטארי חובק עולם. בארה"ב הריבית עלתה בחודש שעבר והיא כבר עומדת על 1.0%-1.25% והיא צפויה להתחיל ולצמצם את מאזן הפד בחודשים הקרובים. אך זה לא נגמר בארה"ב, נגיד הבנק המרכזי של גוש האירו, מריו דראגי, אמר כי הסיכונים הדיפלציונים התפוגגו וכעת הולכים ומתפתחים לחצים אינפלציוניים באירופה. בכך הוא נתן את האות לצמצום צפוי של ההרחבה הכמותית בתחילת 2018. מעבר לארה"ב ואירופה, הבנקים המרכזיים של קנדה ובריטניה אותתו על העלאת ריבית וביפן גם הורידו את הרגל מהגז וכעת הבנק המרכזי שם רוכש פחות אג"ח".
לדבריו של בית אור, "התפתחויות אלו ביחד עם נתונים כלכליים משופרים תרמו לקפיצת התשואות בתקופה האחרונה שכן שוקי האג"ח החלו לתמחר מתווה מעט אגרסיבי יותר של הבנקים המרכזים במבט לשנה הקרובה. עם זאת, חשוב להדגיש כי הרטוריקה "הניצית" של הבנקים המרכזיים בימים אלו מגיעה דווקא על רקע נתוני אינפלציה חלשים יחסית באירופה וארה"ב כאשר הבנקים המרכזיים מעריכים כי חולשה זו היא זמנית. אם יתברר שהאינפלציה ממשיכה לדשדש גם בחודשים הקרובים, שוק האג"ח שוב יחשב מסלול מחדש ואיתו גם הבנקים המרכזיים."
מדד הדאקס מתחילת השנה, משלים נפילה של 5% מהשיא: