
אוקלו מקבלת המלצת קנייה ושדרוג מחיר יעד - אפסייד של 35%
הסטארט-אפ הגרעיני שמניותיו זינקו 150% השנה מקבל דחיפה מוול-סטריט על רקע יכולת ייחודית לייצר דלק עצמאית, אך פערים עצומים בהערכות עלויות מול המחלקה לאנרגיה האמריקאית ו-Nuclear Innovation Alliance מעלים שאלות יסודיות לגבי כדאיות הפרויקטים בעלות שעלולה
להיות פי 4-5 מהמוצהר
חברת אוקלוOklo -1.27% , הסטארט-אפ הגרעיני שמניותיה זינקו השנה ב-150%, קיבלה המלצת קנייה מבית ההשקעות Seaport Research Partners. האנליסט ג'ף קמפבל העלה את דירוג המניה מ-"נייטראלי" ל-"קנייה" וקבע מחיר של 71 דולר, אפסייד של 35% מהמחיר הנוכחי של כ-53 דולר. המניה עלתה ב-4.5% ביום פרסום ההמלצה וממשיכה את המגמה החיובית שהחלה עם כניסת דונלד טראמפ לנשיאות.
עיקר הטיעון השורי של קמפבל מתמקד ביכולתה של אוקלו לפתח מערכת עצמאית לייצור ומחזור דלק גרעיני. "הכל קשור לדלק", הסביר האנליסט בדוח שפורסם ביום שני. לדבריו, החברה מתכננת לפתוח את תחנת הכוח הגרעינית הראשונה שלה, Aurora, במתחם המעבדה הלאומית לאנרגיה גרעינית באיידהו עד סוף 2027 או תחילת 2028 לכל המאוחר. מה שמבדיל את אוקלו מחברות גרעיניות אחרות הוא הזמינות של דלק באתר - יתרון משמעותי בתעשייה שסובלת ממחסור בחומרי גלם מתאימים.
המעבדה הלאומית באיידהו מספקת לחברה אורניום מועשר ללא תשלום, אך זה לא אומר שהחומר מוכן לשימוש מיידי בכור. אוקלו מתכננת להקים מתקן ייצור דלק באותו אתר, מהלך שצפוי לקבל רישוי ראשון לייצור ולאחר מכן למחזור. היכולת הזו תאפשר לחברה לפתח הן יכולות ייצור דלק מתכתי והן מחזור של דלק גרעיני מושלך כתחליף עתידי לדלק HALEU, סוג דלק מיוחד הנדרש לכורים קטנים מודולריים כמו אלה של אוקלו.
האתגר העיקרי - זמינות הדלק
האתגר הגדול ביותר העומד בפני התעשייה הגרעינית האמריקאית הוא זמינות הדלק. ארצות הברית מייבאת את רוב האורניום המועשר מרוסיה, ספציפית מחברה בבעלות המדינה בשם Tenex. שנים של אספקת אורניום במחירים מתחת לשוק מרוסיה פגעו בתעשיית ההעשרה האמריקאית, בדומה למדיניות התעשייתית הסינית בתחומי הפאנלים הסולאריים, החומרים הנדירים וסוללות הרכב החשמלי. המצב הזה יוצר תלות אסטרטגית בלתי רצויה במדינה עוינת.
- מנצלת את הראלי - אוקלו מגייסת 400 מ' דולר ומדללת את המשקיעים
- אוקלו זוכה בחוזה לאנרגיה גרעינית באלסקה - המניה מזנקת ב-26%
כורים קטנים מודולריים כמו אלה של אוקלו מופעלים על ידי דלק HALEU, שהוא אורניום מועשר בחוזקה נמוכה (פחות מ-20% אורניום-235) אך עדיין גבוהה יותר מדלק גרעיני מסורתי. "העשרה מסחרית של HALEU נותרה יעד רחוק", טען קמפבל. הוא צופה שחברות יקבלו דלק בעתיד הקרוב על ידי דילול אורניום מועשר בחוזקה גבוהה ל-HALEU, או עיבודו למוצר המכיל פחות מ-20% אורניום-235. המחסור הזה בשרשרת אספקה מקומית מהווה אתגר משמעותי לכל התעשייה.
לדברי קמפבל, אוקלו בעלת יכולת ייחודית "לספק לעצמה דלק גרעיני בהינתן הון מספיק, אישור רגולטורי וגישה לדלק גרעיני מושלך". המודל העסקי של החברה מתוכנן כך שלאחר תקופה של "השקעת הון אינטנסיבית" בדלק ובכורים, אוקלו תייצר מספיק תזרים מזומנים חופשי עד 2030 כדי "לממן יותר ויותר את צמיחת הארגון בכוחות עצמה". זוהי תחזית אופטימית המבוססת על הנחות שטרם נבדקו במציאות.
יתרה מכך, Seaport רואה פוטנציאל הכנסות נוסף מחברות אחרות שעשויות לחפש חומרי גלם ממוחזרים או דלק מיוצר מאוקלו. "לא ניסינו לחשוב על ייצור הדלק והמחזור של אוקלו כעל מפעלים מניבי הכנסות אלא כאמצעי בקרת עלויות", כתב קמפבל, אך הדגיש שזוהי אפשרות עתידית.
- טראמפ רוצה תרופות זולות - ושהאירופאים ישלמו את ההפרש
- עשר סיבות שבגללן סין מובילה את תחום הרובוטיקה
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
לא כולם אופטימיים
חלק מהאנליסטים מטילים ספק רציני ביכולות הביצוע של אוקלו ובכלכלת הפרויקטים שלה. החברה עדיין לא הגישה מחדש בקשה לרישיון משולב למשרד הרגולציה הגרעיני האמריקני (NRC), שיאפשר לה להחזיק ולהפעיל את תחנת הכוח הראשונה. הבקשה הראשונית נדחתה ב-2022 בשל "מידע טכני לא מספק" ו"פערי מידע משמעותיים" בתיאור התאונות הפוטנציאליות של הכור וסיווגי מערכות הבטיחות. במרץ השנה, אוקלו הודיעה שהיא מתקשרת עם ה-NRC על הערכת כשירות לקראת בקשה לרישיון משולב, אך הגשה רשמית צפויה רק בסוף השנה או עד אמצע 2026.
אתגר נוסף עולה מהניתוח הכלכלי המפורט של הפרויקטים. בעוד שאוקלו מעריכה עלויות בנייה של 34 מיליון דולר לכור בן 15 מגה-וואט ועלויות דלק HALEU של 35 מיליון דולר במחיר של 7,000 דולר לקילוגרם, הערכות חיצוניות מציירות תמונה שונה בתכלית. המחלקה לאנרגיה האמריקאית מעריכה עלויות בנייה של 10,000 דולר לקילו-וואט, שתתרגמנה ל-150 מיליון דולר עבור כור של 15 מגה-וואט. ה-Nuclear Innovation Alliance מעריך עלויות HALEU בכ-26,000 דולר לקילוגרם - פי 3.7 מהערכת אוקלו.
הפער העצום בהערכות העלויות העלה שאלות יסודיות לגבי כדאיות הפרויקטים. אם עלויות הדלק אכן גבוהות פי 4-5 מהטענות של החברה, עלות החשמל בפועל תהיה יותר מפי שניים מהמוצהר. כאשר משווים למקורות אנרגיה אחרים כמו אנרגיה סולארית ורוח יבשתית בעלות של 30-35 דולר למגה-וואט שעה, גז טבעי ב-45 דולר, או גרעין מסורתי ב-60-80 דולר, נראה שכורי אוקלו עלולים להיות בלתי כלכליים. המחסור הנוכחי בשרשרת אספקת HALEU מקומית מחמיר את הבעיה - היום, החברה היחידה המייצרת HALEU בארצות הברית היא Centrus, שייצרה רק 20 קילוגרם בנובמבר 2023 לעומת 5,000 קילוגרם הנדרשים לכור אחד של אוקלו.
אוקלו נסחרת כעת לפי שווי של 7.3 מיליארד דולר, לאחר שמניית החברה זינקה ב-150% מתחילת השנה וב-532% ב-12 החודשים האחרונים.