מפגין נושא דגל מקסיקו בהפגנות בלוס אנג'לס. קרדיט: רשתות חברתיותמפגין נושא דגל מקסיקו בהפגנות בלוס אנג'לס. קרדיט: רשתות חברתיות

ארה"ב נגד קליפורניה: המהומות נמשכות והתגובה פדרלית

במהלך שלא נעשה מ-1992, שלח טראמפ את המשמר הלאומי לקליפורניה ושוקל אף להכניס את הנחתים לתמונה, לאחר שההפגנות נגד פשיטות ההגירה נכנסות ליום השלישי

רן קידר | (1)

במהלך פברואר האחרון פוטרו מתפקידם שני בכירים ברשות אכיפת המכס וההגירה בארה"ב (ICE), לאור מספר נמוך של מעצרים שביצעה הרשות. הפיטורין היו תמרור שהורה על הכיוון שממשל טראמפ מכוון אליו, מספר מעצרים גבוה וגירוש של מהגרים בלתי חוקיים. ובהמשך לאותה הפעולה, במאי השנה הממשל הורה על מכסה של 3,000 מעצרים ביום. וב-6.6, במסגרת התכנית הזאת, יצאו כוחות של ICE למבצע מעצרים בלוס אנג'לס, שהחל ברובע האופנה. השמועה על גל המעצרים פשטה במהירות ובתגובה החלו מחאות וכאוס שרק הלך והתפשט. 

למחרת היום (שבת), התרחבו ההפגנות לכיוון מרכז העיר ולערים שכנות. המהומות לא מנעו מסוכני ICE להמשיך ולבצע מעצרים ובמוקד סמוך למרכז מעצר במרכז לוס אנג'לס, ההפגנות פוזרו באמצעות גז מדמיע וירי של רימוני עשן וכדורי גומי. 

           התלקחות של המהומות בקליפורניה. קרדיט: רשתות חברתיות

מערכה שנייה, הפעם פדרלית


בחנו את עצמכם

חידון שבועי על החדשות הכלכליות מביזפורטל בשבוע שחלף

אתמול (יום ראשון), לאחר בוקר רגוע יחסית, התלקחו המהומות שוב כשהמפגינים חסמו תנועה בכביש המהיר 101 (כביש מרכזי שמחבר את ערי קליפורניה) במחלף שנמצא ליד בית העירייה. המחלף היה חסום לחלוטין במשך מעל לשעה וחצי ובהמשך החסימה זלגה גם לכיוון דרום. במהלך ההתקלחות הזו, הוצתו מספר רכבים אוטונומיים. כוחות הביטחון הגיבו בירי של רימוני הלם ומשטרת לוס אנג'לס הכריזה על כל אזור מרכז העיר כאסור להתקהלות וכל אדם שהסתובב באזור הזה, כולל אנשי תקשורת, צפוי למעצר. טראמפ בעצממו החליט להגיב בעוצמה. הוא הפעיל חוק נדיר, שנועד במקור לדכא פלישות או מרידות פנימיות, שלח מאות חיילים של המשמר הלאומי מתוך 2,000 שצפויים להגיע וליווה את המהלך באמירה: "לוס אנג'לס נכבשה בידי מהגרים בלתי חוקיים ופושעים". 

המחבר את ערי קליפורניה. המחלף היה חסום לגמרי למשך 90 דקות ביום ראשון, ובהמשך נחסמו נתיבים לכיוון דרום. כמו כן, הוצתו מספר מכוניות אוטונומיות ברחובות העיר. בניסיון לפזר את המהומות הכריזה משטרת לוס אנג'לס על כל אזור הדאון טאון כאזור אסור להתקהלויות. פירוש הדבר כי כל מי שיסתובב באזור, כולל אנשי תקשורת, יהיה בסכנת מעצר.

המהלך הזה לא התקבל בברכה בקרב הממשל המקומי בקליפורניה וגם לא האמירות הלוחמניות של טראמפ. בתגובה, המושל הדמוקרטי של קליפורניה, גאווין ניוסם, אמר כי מדובר ב"הפרה בוטה של סמכות וריבונות". אמנם כוחות פדרליים נשלחו על ידי ג'ורג' בוש האב לקליפורניה בעקבות מהומות שפרצו ב-1992 לאחר תקיפת רודני קינג, אבל זה היה לבקשת המושל. הפעם האחרונה שבה נשלח המשמר לאומי ללא בקשת המושל היתה כדי לאבטח מחאות זכויות אדם של מרתין לות'ר קינג באלבמה ב-1965.


מי אלה הכוחות שפועלים

ברמת המחנות הפוליטיים, מדובר בהרחבה של הזירה המפלגתית לזירה מקומית. מצד אחד ישנן אמירות סוערות: הסנאטור ברני סנדרס טען כי "טראמפ מוביל את ארה"ב לעבר סמכותנות, תוך רמיסת החוקה", חברת הקונגרס הדמוקרטית נאנט בראגן (מחוז דרום לוס אנג'לס): "טראמפ שולח את המשמר הלאומי לא בגלל שהמצב יצא משליטה, אלא בגלל שהוא לא אוהב את התמונות של הפגנות שקטות." בראגן אמרה כי דיברה עם שריפים שאמרו שהם שולטים במצב ואין צורך בסיוע פדרלי. היא ציינה כי גורמים מקומיים עודכנו על ידי הממשלה הפדרלית שעליהם להתכונן ל-30 ימי אכיפה, וכי "כ-150 מהגרים בלתי חוקיים כבר נעצרו ביומיים האחרונים", לפי הצהרת ראש תחום הגבולות טום הומאן. 

קיראו עוד ב"גלובל"

ברמת השטח, המהומות מלווות במפגינים, חלקם מהגרים בלתי חוקיים שמרימים דגלי מקסיקו ומצליחים להרגיז את ממשל טראמפ וככל הנראה גם חלק מציבור בוחריו. היו מספר דיווחים לגבי דגלי פלסטין ונסיונות השתלטות של גורמים שדוחפים אג'נדה של אינתיפאדה גלובלית. 

המהלך הזה הוא חלק מהעימות הרחב בין הבית הלבן הרפובליקני לבין מדינת קליפורניה הדמוקרטית. ולמרות ההצהרות של טראמפ על מכסות של 3,000 מעצרים ביום, קליפורניה מצהירה על התנגדות ושיתוף פעולה מינימלי עם ICE. במסגרת המאבק, טראמפ אף איים לקצץ את המימון הפדרלי לקליפורניה בשל עמדותיה בנושאים כמו זכויות מהגרים, זכויות טרנסג'נדרים ועוד. בתגובה, ניוסם רמז שייתכן שקליפורניה תפסיק לשלם מסים פדרליים: "הקליפורנים מממנים את הממשלה הפדרלית... אולי הגיע הזמן להפסיק עם זה." הוא הוסיף כי קליפורניה מכניסה לממשל הפדרלי יותר מ-80 מיליארד דולר בשנה ממסים, וזה הרבה מעבר למה שהיא מקבלת חזרה.

כזכור, לפני כחצי שנה, בינואר האחרון, קליפורניה עברה גל שריפות אדיר שבמהלכו נחשפה אזלת היד של הממשל המקומי. במהלך השריפות, הממשל הפדרלי הגיש עזרה משמעותית למדינת קליפורניה, הן בתקציבים והן בכח אדם.

תגובות לכתבה(1):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 1.
    אנונימי 09/06/2025 15:38
    הגב לתגובה זו
    אפילו בארצם לא עשו את זה! מספיק 1כמה אפשר לסבול התפרעויות של מהגרים שכחו שארהב נטטה חסד למהגרים ועכשיו הם גומלים בהתפרעויות