פלנטיר אלכס קארפ
צילום: טוויטר
בועה?

500% בשנה - פלנטיר שוברת היום שיאים חדשים; מה דוחף את המניה למעלה?

שווי של 300 מיליארד דולר, מכפיל שמתקרב ל-200; האנליסטים מסתייגים, המשקיעים הפרטיים מאוהבים - על המניה הכי חמה בוול סטריט

רוי שיינמן | (3)
נושאים בכתבה פלנטיר

מניית פלנטיר (PLTR ) מזנקת בכ-10% לשיא חדש של 129.6 דולר, שווי שעולה על 300 מיליארד דולר. זה הזינוק הכי משמעותי בנאסד"ק 100 והיא גם אחת הבולטות ב-S&P 500. לא ברור מה מזניק אותה היום ב-10%, זה לא הדיווח האחרון על שיתוף פעולה חדש עם יצרנית המוניות האוויריות Archer Aviation, זה אוסף של דיווחים חיוביים מהזמן האחרון ובעיקר - קהילת מעודדים שפשוט מאוהבת במניה. פלנטיר היא המניה הכי אהודה על משקיעים פרטיים אחרי טסלה. למעשה, בעוד שהאנליסטים סבורים שהחברה טובה, אבל המניה יקרה, המשקיעים הפרטיים סבורים שהחברה צפויה לשבש תעשיות שלמות ולהיות מניית ה-AI הבאה אחרי אנבידיה. 

מדובר בעשרות אלפים של משקיעים פרטיים שעוקבים באופן יומיומי וצמוד אחרי המניה בפורומים וקהילות שונות, כשהם מראיינים את מנהלי החברה בעת דוחות עוד לפני שאלו הולכים לשיחת הוועידה עם האנליסטים. 


השנה של פלנטיר

מניית פלנטיר רשמה עלייה של 71% מתחילת השנה (80% בחודש ושבוע) וזינוק מדהים של 500% ב-12 החודשים האחרונים. ההתרוממות במניה נובעת מפוטנציאל השוק של החברה שמתמחה בניתוחי מידע למודיעין וביטחון ולשוק הפרטי דרך מערכות ויכולות AI חזקות במיוחד. פוטנציאל השוק הזה גדול ומוערך שיגיע לטריליון דולר בעשור הקרוב. פלנטיר, שמפתחת פלטפורמות ניתוח נתונים כמו Gotham ו-Foundry, נהנית מביקוש גובר לפתרונותיה בקרב ממשלות וחברות מסחריות, עם לקוחות כמו Mount Sinai, BP ו-Stellantis.

בדוח הרבעוני שפורסם לפני כשבוע דיווחה פלנטיר על הכנסות של 884 מיליון דולר, עלייה של 30% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, ורווח מתואם של 13 סנט למניה. ההכנסות היו מעל תחזיות האנליסטים שציפו להכנסות של 862.8 מיליון דולר. הרווח היה בדומה לציפיות. המגזר המסחרי צמח ב-71% ל-255 מיליון דולר, והחברה העלתה את תחזית ההכנסות המסחריות השנתית ל-1.18 מיליארד דולר, צמיחה של 68% לעומת 2024. המנכ"ל אלכס קארפ הדגיש את הביקוש "הבלתי מרוסן" לפתרונות ה-AI של החברה, מה שחיזק את אמון המשקיעים הפרטיים.

עם זאת, התגובה בשוק הייתה שלילית -המניה צנחה ב-9% על רקע חששות מתמחור יתר, כאשר היא נסחרת במכפיל רווח עתידי של כ-180 – פי 8 ממכפיל השוק הממוצע (בינתיים זה עלה למכפיל רווח של קרוב ל-200). אנליסטים הביעו ספקנות לגבי היכולת להצדיק את השווי הגבוה, במיוחד לאור תלות של כ-50% מההכנסות בחוזים ממשלתיים וחולשה יחסית בהכנסות הבינלאומיות. תנודתיות המניה והתמחור שלה מרחיקים משקיעים מוסדיים גדולים, אבל הפרטיים כאמור זורמים בכל הכוח.


בשבועות האחרונים, פלנטיר הרחיבה את שיתופי הפעולה, כמו זה עם Archer Aviation, שמסמן כניסה לתחום חדשני - תחבורה אווירית מתקדמת. החברה ממשיכה ליהנות ממעמדה כספקית מרכזית למגזר הביטחוני, עם חוזים משמעותיים כמו זה עם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 480 מיליון דולר מהשנה שעברה. עם זאת, דיונים על קיצוצים בתקציב הביטחון האמריקאי, כולל דרישה לקיצוץ של 8% מדי שנה בחמש השנים הקרובות, מציבים סיכון להכנסות ממגזר זה. אלא שפלנטיר החלה גם למכור לנאטו לאחרונה וגם אם יהיה קיצוץ במקום מסוים בסה"כ הדרישה למערכות שלה מוגברת מאוד. השאלה היא לא אם החברה תצמח אלא בכמה והאם התמחור מצדיק זאת?


בשורה התחתונה - אנליסטים מציבים מחיר יעד נמוך מהמחיר הנוכחי (מחיר של ממוצע התחזיות), התמחור מאוד גבוה מבחינה כלכלית ואין לכאורה סיבה לעלייה. ההיפך. עם זאת, בשוק כמו בשוק אם יש ביקוש המחיר עולה ומדובר בכמות מאוד גדולה של אוהדים שמרימים את המניה. זה לא כלכלה, זאת פסיכולוגיה. 

קיראו עוד ב"גלובל"


מנכ"ל פלנטיר מבטל תוכנית למכירת מניות

לאחרונה, החליט אלכס קארפ, מנכ"ל החברה לעצור את התוכנית לממש מניות בהיקף של 1 מיליארד דולר. זה כנראה החזיר או הגביר את האמון של המשקיעים בחברה. קארפ הודיע על התוכנית בפברואר ומאז המניה איבדה שווי ואז הוא חזר בו אחרי שמימש סכום של 44 מיליון דולר בלבד. על פניו, מדובר במהלך שגרתי: המימוש הזה הוא חלק קטן מהחזקתו של קארפ בחברה והוא התכוון לממש בעקבות מימוש אופציות שהנייב לו רווחים וצורך בתשלום מסים (על אופציות שהוענקו בעבר). 

הוא ביצע את הפעולה בהתאם לחוק האמריקאי המאפשר למנהלים לבצע מכירה מתוזמנת מראש (Rule 10b5-1), כלומר מכירות טכניות שלא מגיעות ממנו. ועדיין - המשקיעים לא אוהבים מימושים של בעלי עניין, מנכ"לים ובעלי שליטה במיוחד כשהם כל כך דומיננטיים. 

מאז הביטול, המניה דווקא התאוששה. עצירת התוכנית הרגיעה את המשקיעים.

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    אנונימי 13/05/2025 22:21
    הגב לתגובה זו
    בצמיחה הנתון של המכפיל פחות חשוב לעתים יש הלוואות וכד שמשפיע על המכפיל.צריך להסתכל על הebidta וגם זה פחות.גם טסלה היתה עם מכפיל גבוה. גם אמזון.לדעתי תגיע לשווי טריליון תוך שנה.פלנטיר היא הטסלה הבאה של עולם הAI מלבד nvdia.
  • 2.
    שלומי 13/05/2025 21:27
    הגב לתגובה זו
    פלנטיר נכון להיום משקיעה מילרדים בתחום הבינה המלכותית ממודיעין עבור לבריאות ועד מלחמת בינה כך שגם בשלום וגם במלחמה הביקוש למוצריה גדול עשרות מונים מהיכולת שלה לספק היום על כן העתיד שלה נראה יותר וורוד מהצבע עצמו
  • 1.
    יוסקה 13/05/2025 20:39
    הגב לתגובה זו
    עוד לא מבינים את הפוטנציאל שלה אפילולא המלצה !