גימי דיימון
צילום: טוויטר

הגורו של וול סטריט מממש מניות - האם ללכת בעקבותיו?

האם מכירה של מנכ"ל בהכרח מסמנת שכדאי לממש? ועל המנכ"ל הכי חזק במערכת הבנקאית בארה"ב - ג'יימי דיימון, הדרך למעלה, ההון שצבר, מה הוא חושב על השווקים ומכירת המניות בג'יי פי מורגן

איתן גרסטנפלד | (7)
נושאים בכתבה ג'יימי דיימון

מנכ"ל ג'יי.פי. מורגן, ג'יימי דיימון, מכר מניות של הבנק בשווי 32 מיליון דולר. זו הפעם השנייה שדיימון מבצע מכירת מניות מאז מונה למנכ"ל ב-2005, לאחר שמכר מניות גם ב-2023. לכאורה זה סימן שלילי, אם כי, זה לא מפתיע. כולם יודעים שדיימון חושש ממיתון והבנק גם סיפק לאחרונה אזהרות גדולות על רקע מלחמת הסחר, עד כדי הערכות שה-S&P 500 בדרך למטה השנה. אבל, יש במכירה בפועל של מניות תמיכה נוספת להערכות - זה לא רק דיבורים זה גם מעשים. בינתיים הסכום ביחס להחזקתו של דיימון נמוך, אבל זה יכול להיות פתח למימושים נוספים.


בשנת 2024, חבילת התגמול של דיימון עלתה ב-8% והגיעה ל-39 מיליון דולר, כולל משכורת בסיס של 1.5 מיליון דולר, בונוס במזומן של כ-5 מיליון דולר ותגמול מבוסס מניות ואופציות בשווי של כ-32.5 מיליון דולר. נכון להיום, שווי ההחזקות של דיימון במניות הבנק מוערך בכ-1.2 מיליארד דולר.


מכירת המניות מגיעה על רקע תקופה של ביצועים מרשימים עבור ג'יי.פי. מורגן, הבנק הגדול בארצות הברית (לפי נכסים), שדיווח בשבוע שעבר על רווחי רבעון ראשון שעלו על הציפיות. הרווחים נבעו משיא היסטורי בהיקף המסחר במניות, עלייה בהכנסות מעמלות מחיתום חוב וייעוץ במיזוגים ורכישות, וכן צמיחה בתחום הבנקאות הצרכנית. הבנק נסחר ב-652 מיליארד דולר.


היורש של דיימון

המכירה הנוכחית מתקיימת על רקע תהליך תכנון העברת השרביט בג'יי.פי. מורגן, כאשר דיימון, בן 69, עומד בראש הבנק זה 19 שנים. דירקטוריון הבנק הדגיש כי תהליך העברת המושכות הוא בראש סדר העדיפויות, ודיימון עצמו התייחס לכך ב-2023 כ"משימה החשובה ביותר" שלו. במהלך השנים האחרונות, הבנק הכין מספר מועמדים פנימיים פוטנציאליים, כולל בכירים בבנק כמו דניאל פינטו, נשיא וסמנכ"ל התפעול, וג'ניפר פייפסק, ראש חטיבת הבנקאות הצרכנית. עם זאת, דיימון לא חשף ציר זמן מדויק לפרישתו, והמכירה הנוכחית עשויה להיתפס כצעד להפחתת חשיפתו האישית למניות הבנק כחלק מההכנה לשלב הבא בקריירה.


האזהרות של דיימון 

בשבועות האחרונים, דיימון המשיך להשמיע אזהרות בנוגע לסיכונים הכלכליים הגלובליים, תוך התמקדות בהשפעות של מדיניות סחר ומתיחות גיאופוליטית. בראיון ל-CNBC רגע לפני הצהרת טראמפ על המכסים, הוא אמר: "מכסים כבדים יכולים להיראות כמו פתרון מהיר, אבל הם עלולים לגרום לנזק מתמשך. אנחנו מסתכנים בהעלאת מחירים לצרכנים, פגיעה בשרשראות אספקה ואינפלציה שתישאר איתנו לשנים". הוא הוסיף כי "אי-הוודאות שנוצרת ממדיניות כזו היא האויב הגדול ביותר של תכנון עסקי וצמיחה כלכלית."


בכנס משקיעים ב-8 באפריל, אחרי הטלת המכסים, דיימון התייחס גם לתנודות בשוק האג"ח האמריקני, שהראה סימני לחץ בשבועות האחרונים. "התשואות עלו מהר מדי, וזה משקף חששות ממדיניות פיסקלית לא זהירה ומאינפלציה מתמשכת," אמר. "אם הציפיות לאינפלציה ימשיכו לעלות, אנחנו עלולים לראות את הפד נאלץ להדק את המדיניות, וזה לא יעשה טוב לשווקים." הוא גם הזהיר מפני סיכונים גיאופוליטיים, כולל סכסוכים במזרח התיכון ובמזרח אירופה, שעלולים להשפיע על מחירי האנרגיה והסחורות. "העולם לא היה כל כך שביר מזה עשורים," ציין, והדגיש את הצורך בהיערכות ארוכת טווח.


דיימון גם התייחס לאפשרות של מיתון כלכלי, אם כי הביע אופטימיות זהירה לגבי החוסן של הכלכלה האמריקנית. בדו"ח השנתי של הבנק, שפורסם ב-5 באפריל, הוא כתב: "אנחנו לא חסינים מפני זעזועים, אבל הכלכלה האמריקנית מראה סימני עוצמה. הצרכנים עדיין מוציאים, והשוק התעסוקתי יציב. עם זאת, עלינו להיות מוכנים לתרחישים של האטה, במיוחד אם המדיניות הכלכלית תמשיך להשתנות בפתאומיות."

קיראו עוד ב"גלובל"


ההשפעה של מדיניות המכסים

דיימון הדגיש, אחרי הצהרת טראמפ, מעל כל במה כי ההשפעות עלולות להיות מרחיקות לכת. הוא ציין כי מכסים על סחורות מסין ומדינות אחרות עשויים להעלות את מחירי המוצרים לצרכנים האמריקנים, לפגוע בתחרותיות של חברות מקומיות ולגרום להאטה בצמיחה הכלכלית. "אם מחירי המוצרים יזנקו, זה יפגע בכוח הקנייה של משקי הבית, במיוחד במעמד הביניים," אמר לבלומברג. הוא גם הזהיר כי שרשראות האספקה הגלובליות, שעדיין מתאוששות ממגפת הקורונה, עלולות לספוג מכה נוספת, מה שיוביל לעלויות גבוהות יותר ולהפרעות בייצור.


בנוסף, דיימון התייחס להשלכות הפיסקליות של מדיניות כזו, וציין כי גירעונות תקציביים גבוהים עלולים להגביל את יכולת הממשל להשקיע בתשתיות ובתחומים קריטיים אחרים. "אנחנו מוציאים יותר ממה שאנחנו מכניסים, וזה לא אפשרי לאורך זמן, אם לא נטפל בגירעונות, נראה לחץ הולך וגובר על שוק האג"ח, וזה יפגע בכלכלה כולה."


ההיסטוריה של ג'יימי דיימון

ג'יימי דיימון נולד בניו יורק, למשפחה ממעמד הביניים עם שורשים בענף הפיננסי. הוא למד כלכלה באוניברסיטת טאפטס וקיבל תואר MBA מבית הספר למנהל עסקים של הרווארד. את הקריירה שלו החל בבנקאות השקעות תחת חסותו של סנדי וייל, דמות מרכזית בעולם הפיננסי, ועבד בחברות כמו American Express ו-Citigroup. ב-2000 הוא מונה למנכ"ל בנק אוף שיקגו, ולאחר מכן הוביל את המיזוג שלו עם ג'יי.פי. מורגן ב-2004.


מאז מינויו למנכ"ל ג'יי.פי. מורגן ב-2005, דיימון הפך לדמות איקונית בוול סטריט. הוא ניווט את הבנק דרך המשבר הפיננסי של 2008, תוך שהוא מחזק את מעמדו כמוסד יציב יחסית לעומת מתחרים. במהלך המשבר, ג'יי.פי. מורגן רכש את Bear Stearns ואת Washington Mutual, מהלכים שהגדילו משמעותית את נתח השוק של הבנק. דיימון זכה לשבחים על ניהולו הזהיר, אך גם ספג ביקורת על תפקיד הבנק בשערוריות פיננסיות, כמו פרשת "הלוויתן מלונדון" ב-2012, שהובילה להפסדים של מיליארדי דולרים.


מעבר להישגיו העסקיים, דיימון ידוע בעמדותיו הישירות בנושאי מדיניות כלכלית וחברתית. הוא מתח ביקורת על רגולציות מוגזמות בענף הבנקאות, אך גם קרא לחיזוק מערכת הרווחה ולצמצום אי-השוויון הכלכלי. ב-2018 הוא ייסד יחד עם וורן באפט וג'ף בזוס את Haven, מיזם שנועד לשפר את שירותי הבריאות בארצות הברית. המיזם נכשל. 


דיימון נחשב לאחת הדמויות המשפיעות ביותר בעולם הפיננסי, והצהרותיו ותובנותיו משפיעות על המשקיעים ועל השווקים וגם על כלכלנים וקובעי מדיניות. תחת הנהגתו, ג'יי.פי. מורגן הפך לא רק לבנק הגדול בארצות הברית, אלא גם למוסד עם השפעה גלובלית, עם פעילויות ביותר מ-100 מדינות.

תגובות לכתבה(7):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 5.
    אנונימי 15/04/2025 19:23
    הגב לתגובה זו
    הוא מטופל בביתו באופן פרטי במרפאה מיוחדת שהוקמה שם עם ציוד משוכלל. צוות של מספר רופאים ממאונט סיני אחראים על הטיפול בו אבל עם כל הסודיות רופאים יהודים מקשקשים עם קרוביהם בישראל. נראה שבארהב הם לא בדיוק מודעים לעניין אבל כאן לא מעט יודעים זאת.בקיצור הוא מחזיר ציוד עד סוף השנה ולעולם הבא הוא יגיע ערום כמו שנולד.
  • 4.
    הזקן 15/04/2025 11:10
    הגב לתגובה זו
    ואפילו את ה 3% הללו הוא קיבל השנה כחלק מחבילת שכר.בקיצור הפעולה אמיתית.כל הניתוח למשמעות של הפעולה היא ספקולציה.למגיב 1 שמכר את כל התיק אומר שלא הבנת נכון וחבל.
  • לא הבנת שהוא צוחק (ל"ת)
    אנונימי 15/04/2025 13:08
    הגב לתגובה זו
  • הזקן 16/04/2025 05:40
    אולי בגילי חוש ההומור מתקהה...
  • 3.
    אנונימי 15/04/2025 09:43
    הגב לתגובה זו
    המכירה הנוכחית עשויה להיתפס כצעד להפחתת חשיפתו האישית למניות הבנק כחלק מההכנה לשלב הבא בקריירה.
  • 2.
    מחלק ירושה לא ממתין בגיל הזה עושים סדר (ל"ת)
    יחזקאל 15/04/2025 09:09
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    אנונימי 15/04/2025 09:05
    הגב לתגובה זו
    כי הוא אמר