רכישות המט"ח של משקי הבית נפלו בינואר ל-100 מ' ד'

מ-300 מ' ד' בחודש דצמבר, שקדם לו. עוד בין ממצאי הסקירה של בנק ישראל: הסקטור העסקי רכש מט"ח ב-500 מ' ד' לעומת 1.2 מיליארד ד' בדצמבר
שרון שפורר |

במחלקה לפעילות המשק במט"ח אשר בבנק ישראל מסכמים את פעילות המשק במט"ח בחודש ינואר החולף - הסיפתח של שנת 2005. בחודש זה נחלש השקל מול הדולר בכ-1.7%, ומול סל המטבעות בשיעור מתון יותר של כ-0.4%. להערכת המחלקה, התפתחות זו משקפת השפעה משולבת של התחזקות הדולר בעולם, ושל השפעות מקומיות הקשורות, בין היתר, לרפורמה במס שנכנסה לתוקף, ולהמשך תהליך הצמצום בפער הריביות. החלשות השקל מול הדולר, הייתה בשיעור גבוה יותר משיעור ההחלשות מול הדולר של מרבית המטבעות של משקים מתעוררים אחרים.

עוד מעלה הסיכום, כי בסיכון שער החליפין, כפי שמשתקף בסטיית התקן הגלומה באופציות מעבר לדלפק, נמשכה העלייה ההדרגתית במחצית הראשונה של חודש ינואר עד לרמה של כ-6.7%, המהווה שיא מאז דצמבר 2003. במחצית השנייה של החודש חלה ירידה ניכרת בסטיית התקן הגלומה עד לרמה של 5.8% , רמה זו נשמרה גם בתחילת חודש פברואר.

תושבי חוץ רכשו מט"ח במהלך ינואר, בניגוד לחודשים הקודמים, בהיקף של כ-700 מיליון דולר, רכישות בהיקף של כ-1.7 מיליארד דולרים באמצעות מכשירים נגזרים, התקזזו חלקית במכירות מט"ח לצורך השקעות במניות בהיקף של כ-600מיליון דולר (מהן כ-400 מיליון דולר בהשקעות ישירות), אליהן נוספו השקעות באג"ח שקליות בהיקף של כ-400 מיליון דולר.

זאת ועוד. בשבועיים הראשונים של חודש פברואר שבו תושבי חוץ למכור מט"ח, זאת באמצעות מכשירים פיננסים נגזרים בסכום של כ-800 מיליון דולר, וכן באמצעות המשך השקעה במניות בהיקף של כ-חצי מיליארד דולר, מרביתם בתיק ני"ע למסחר בבורסה בתל-אביב.

השקעות תושבי חוץ במניות ובאג"ח בבורסה לני"ע בתל-אביב הסתכמו, מתחילת שנת 2005, בהיקף ניכר של כ-900 מיליון דולר, תוך עלייה ניכרת במשקלם במסחר. זאת, בהמשך למגמה ברביע האחרון של שנת 2004, ובמקביל למגמה דומה של עלייה בהשקעות זרות במשקים מתעוררים אחרים.

הסקטור העסקי של תושבי ישראל המשיך החודש לרכוש מט"ח, בהמשך לחודשים האחרונים, אם כי במידה מתונה יותר בהשוואה לחודש הקודם. רכישות המט"ח הסתכמו החודש בכחצי מיליארד דולר לעומת כ-1.2 מיליארד דולר בדצמבר. עיקר הרכישות היו קצרות טווח, בעיקר באמצעות פירעון אשראי במט"ח ממערכת הבנקאות, ומקצתן לצורך רכישת מניות להשקעה פיננסית בחו"ל.

המשקיעים המוסדיים השקיעו בנכסים זרים בחו"ל, במהלך חודש ינואר, סכום של כ-140 מיליון דולר. מהם כ-80 מיליון על ידי קופות גמל וקרנות השתלמות והיתרה על ידי חברות ביטוח. פעילות זו התבצעה על רקע משטר המס החדש שביטל אל אפליית המס בין השקעות בארץ להשקעות בחו"ל, ששררה עד לסוף שנת 2004.

משקי בית רכשו, במהלך החולף, מט"ח בהיקף של 100 מיליון דולר, כשליש מהיקף רכישותיהם בחודש הקודם. עיקר הרכישות היו באמצעות צבירה בפיקדונות במט"ח בארץ. פעילותם בקרנות נאמנות במט"ח הייתה, כמו בחודש הקודם, אפסית.

בבנק סקרו גם את הפעילות במאזן התשלומים בחודש שעבר. מהסקירה עולה, כי החשבון הפיננסי של המשק הסתכם בחודש ינואר ביצוא הון נטו בהיקף של 1.2 מיליארד דולר, בהמשך ליצוא הון בהיקף דומה בדצמבר. ההשקעות של תושבי חוץ במשק הסתכמו בחודש ינואר בכ-500 מיליון דולר, מזה כ-350 מיליון דולר השקעות של תושבי חוץ בני"ע למסחר: השקעות של כ-600 מיליון בבורסה לני"ע בת"א - כמחציתם במניות וכמחציתם באג"ח שקליות – קוזזו חלקית בפירעון של אג"ח ממשלתיות בחו"ל בהיקף של כ-280 מיליון דולר. בנוסף, נרשמו השקעות ישירות של תושבי חוץ, בהיקף של כ-360 מיליון דולר, מזה כ-290 מיליונן בתאגידים לא סחירים.

השקעות תושבי ישראל בחו"ל הסתכמו בחודש ינואר ובתחילת פברואר בכ-2 מיליארד דולר. רובן המכריע - העברות של הבנקים לפיקדונות בחו"ל, במסגרת הניהול השוטף של הנזילות ועל רקע עודפי מקורות במט"ח המושקעים בפיקדונות ובאג"ח בחו"ל.

ולבסוף. החשבון השוטף לשנת 2004 הסתכם בעודף של כ-500 מיליון דולר, בהמשך לאיזון בו בשנת 2003. בחודש ינואר נמשכה ההתרחבות ביבוא וביצוא הסחורות; הגירעון המסחרי הסתכם בכחצי מיליארד דולר גם כן.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה