ב-BDO מאמינים בירוק: "בנייה ירוקה בנדל"ן מסחרי יוצרת 12% תשואה שנתית"

פירמת ראיית החשבון BDO זיו האפט מדגישה כי רוב צריכת החשמל העולמית נצרכת על ידי בנייני מגורים ומדגימה את החסכון הכספי הנובע מבנייה זו למרות עלויות הבנייה הגבוהות יותר
לירן סהר |

תחום הבנייה הירוקה מתחיל לתפוס תאוצה בתקופה האחרונה. אדריכלים מתחילים לתכנן יותר ויותר שכונות ירוקות, דוגמת האדריכל גיל שנהב שתכנן מספר פרויקטים בשכונה הירוקה בכפר סבא, ויותר יזמים נכנסים לתחום האנרגיה הסולארית, דוגמת חברת אספן גרופ המקימה מתקנים סולאריים על גגות מבנים מסחריים.

בדיקה שערכה חברת הייעוץ והניהול של פירמת ראיית החשבון BDO זיו האפט מעלה כי קיימת כדאיות כלכלית לרוכשי דירות בבנייה ירוקה על אף עלויות הבנייה הגבוהות מהעלויות של הבניה הסטנדרטית.

המושג "בנייה ירוקה" מתייחס בעיקרו לתחומי התכנון, הבנייה, תפעול המבנה ויצירת סביבת מגורים תוך כדי התחשבות רבה ככל האפשר באיכות הסביבה. יישום הבנייה הירוקה מתמקד בתכנון הנדסי יעיל ופונקציונאלי של הבית, שימוש במקורות אנרגיה נקיים, דוגמת שמש, מים ורוח, וחומרי בנייה ידידותיים.

רו"ח שחר זיו, שותף בכיר בפירמת BDO זיו האפט, מסביר כי "רוב צריכת החשמל העולמית נצרכת על ידי בנייני מגורים, כאשר חימום וקירור הינם צרכני האנרגיה העיקריים בדירות המגורים ומהווים כמחצית מצריכת האנרגיה של דירה ממוצעת". זיו אומר כי "בבנייה רגילה, בידוד לקוי אחראי לחלק נכבד מצריכת החשמל. לעומת זאת, בבנייה ירוקה נעשה שימוש בחומרים מסוימים התורמים לבידוד מוגבר של הקירות והגג, מניעת גשרים תרמיים, מניעת חדירה של לחות, ושימוש בטכניקות לשיפור ושימור האנרגיה. בדרך זו, ניתן להפחית בצורה משמעותית את צריכת האנרגיה וההשלכות הנובעות מייצורה".

בנייה ירוקה מוגדרת בישראל בתקן 5281- בניינים שפגיעתם בסביבה פחותה. בישראל, התקן בוחן בניינים ומערכות בשיטת הנקודות, ככל שמספר הנקודות גבוה, הבנייה נאמדת כירוקה יותר. הקריטריונים העיקריים בשיטה זו הינם: ניצול אנרגיה, ניהול פסולת, תכנון אקוסטי, חיסכון במים והתחשבות בסביבה. על תקן זה קיימות מספר ביקורות המתייחסות בעיקרן ליכולות המדידה וההגדרות הכתובות בתקן. עקב כך, צפוי כי ביוני 2010 יצא תקן חדש ומעודכן המתאים להתפתחויות בענף.

ב-BDO אומרים כי קיימים אומדנים שונים לגבי עלויות בנייה ירוקה המייקרת את עלויות הבנייה בכ- 5% - 10%, אך מוסיפים כי האומדנים מראים כי בנייה ירוקה בנדל"ן מסחרי תוכל להביא לשיעור תשואה שנתי של כ- 12% וזאת הודות לעלייה בפריון העבודה במשרדים אלו,הודות לשיפור סביבת העבודה, וכן בחסכון במשאבים שונים".

"לעומת זאת", מציינים ב-BDO, "במשקי הבית הפרטיים בהם לא נמדד פריון העבודה, אלא העלויות הישירות בלבד, קל יותר לחשב את החיסכון הישיר בהוצאות. על פי הבדיקה, החיסכון הישיר בהוצאות למשק בית בשנה נאמד ב- 16.8 ₪ למ"ר. החיסכון נובע מירידה בהוצאות החשמל, המים וכו'. יש לציין שחישוב חיסכון זה תלוי מאוד במאפיינים השונים של מרכיבי הבנייה הירוקה וביכולת להפיק מהם הפחתה בתשלומים השונים של משק הבית". עלות הבנייה בסטנדרט בינוני נאמדת בכ- 4,000 שקל למ"ר, בהנחה כי תוספת עלות הבנייה הירוקה נאמדת בכ- 300 שקל למ"ר, 7.5% אחוז מסך הבנייה, אזי, רוכש אשר ירכוש בית בבנייה ירוקה יקבל תשואה שנתית של כ- 5.6%.

אבי זיתוני, מנכ"ל חברת זיתוני הבונה את פרויקט ECO בשכונה הירוקה בכפר סבא מוסר: "הבנייה הירוקה בארץ עדיין בחיתוליה ורוב רוכשי הדירות עדיין לא מבינים לעומק, את היתרונות וההשלכות של מגורים בפרויקטים, הנבנים ע"פ עקרונות של חיסכון באנרגיה. בחו"ל ובמיוחד באירופה, קיימת מודעות גבוהה לחיסכון באנרגיה וביקושים גבוהים לפרויקטים של בנייה ירוקה. אני סבור, כי ככל שתתפתח הבנייה הירוקה בארץ תגדל המודעות של רוכשי הדירות לעובדה שבבנייה ירוקה הם מקבלים מוצר מתקדם הצועד עם העתיד, מוצר חסכוני יותר שיכולת ההשבחה שלו גבוהה, ביחס לפרויקטים רגילים".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה