שוק הדירות: "מאפייני העסקאות החדשים מעוררים חשד להתפתחות בועתית"

כך אומר אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של ד"ש ניירות ערך והשקעות בסקירתו השבועית. לדבריו, "היחס בין מחיר דירה ממוצעת לשכר הממוצע בישראל דומה למצב בארה"ב לפני המשבר"
לירן סהר |

בסקירה השבועית של ד"ש ניירות ערך והשקעות, מזהיר אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של בית ההשקעות על חוסר איזון חמור במחירי הנדל"ן העשויים המהווים סממן להתפתחות בועתית.

"שיעור הבעלות על דירות בישראל עומד על כ-70 אחוז, והוא בין הגבוהים בעולם בהשוואה לרמה של כ 50 עד 60 אחוז במדינות אחרות" אומר זבז'ינסקי ומוסיף כי "המלאי הגבוהה הקיים של הדירות ושל משכנתאות שנלקחו בעבר מטה את הנתונים אודות שיעור המינוף של משקי הבית כלפי מטה. לעומת זאת", מציין זבז'ינסקי "כשבוחנים "זרם", כלומר את הרוכשים "הטריים" שרכשו את הדירות בשנים האחרונות ואלה שעוד ירכשו בעתיד, נראה שמצבם הרבה פחות טוב. לראיה, בחנו את היחס בין מחיר של דירה ממוצעת לשכר ממוצע בישראל לעומת ארה"ב בשנים האחרונות. היחס בישראל היה נמוך רק במקצת מאשר בארה"ב לפני התפתחות המשבר וקריסת מחירי הנדל"ן בארה"ב".

זבז'ינסקי מתריע כי "כעת היחס בישראל גבוה בהרבה מאשר בארצות הברית וגבוה יותר מאשר הרמה שהייתה בה בשיא המשבר ועל כך נוסיף גם את מגבלות ההיצע הקיימות בשוק הנדל"ן בישראל".

זבז'ינסקי מציין כי בסקר החברות שפרסם בנק ישראל בשבוע שעבר, מגבלת הקרקע צוינה כמגבלה החמורה ביותר מבין מגבלות ההיצע בענף הנדל"ן. "נתון נוסף שמעיד על ההיצע המצומצם ניתן ללמוד מנתונים אודות מספר חודשי ההיצע שפורסמו בשבוע האחרון אשר ירד ב-20 אחוז מתחילת שנת 2009 לרמה של 7.4 חודשים. שילוב של עליה מהירה במחירי הדירות ובאשראי לדיור יחד עם מגבלות ההיצע עלול להעיד על חוסר האיזון החמור במחירי הנדל"ן, אשר מחריף ככל שהריבית נותרת ברמה נמוכה מאוד".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה