מתכוננים לסוף 2009: "את ההפסדים של 2008 אפשר לקזז בקלות"
שנת 2009, שהיתה (עד היום) שנה פנטסטית בשוק ההון, במהלכה רשמו משקיעים רבים, שכירים ועצמאיים, רווחים גדולים. זאת, לאחר ההפסדים הכבדים שנרשמו בשנת 2008 שהיתה כזכור שנה של משבר קשה ועמוק בשווקים בארץ ובעולם.
לקראת סיומה של כל שנה יכול משקיע נבון לחסוך לעצמו הרבה מאוד כסף על ידי תכנון נכון של המכירות והקניות שלו. תזמון נכון ומימושים של ניירות הערך השונים (ואגב, לא רק ניירות ערך, על כך בהמשך) יכול להשאיר בכיס או בחשבון הבנק של המשקיע שקלים או דולרים יקרים, לעיתים בסכומים שיכולים להגיע לעשרות או מאות אלפי שקלים.
לשם כך דיברנו עם צבי פרידמן, רואה חשבון, שותף וראש חטיבת המס ב-Deloitte בריטמן אלמגור זהר. "יש מספר עקרונות מיסוי בשוק ההון שלאורם ניתן יהיה לתכנן את המס כח שהוא יהיה מינימלי", אומר פרידמן. "העקרון הראשון הוא מימוש, כלומר רווח או הפסד מוכרים רק בזמן מימוש. כלומר, עיתוי ההכרה ברווח או ההפסד נתונים בידי הנישום. אם, למשל, יש לו נייר עם הפסד אז כדי להכיר בהפסד עוד השנה הוא חייב למכור עד ל-31 בדצמבר".
"העקרון השני הוא האחדת הסלים. כלומר, הפסד הון מכל מקור (מקרקעין, שוק ההון וכו..) ניתן לקזזו ממקורות אחרים. גם כאן זה על בסיס עקרון המימוש. מיסוי נכסי הון זה תמיד על בסיס מימוש. עקרון שלישי הוא ביטול השיטה של קיזוז "מס כנגד מס" ובמקומה הוכרה השיטה של "רווח כנגד הפסד" ללא תלות בשיעורי המס של הרווח או ההפסד. דהיינו, אם יש לי רווח ממקרקעין שחייב ב-40% מס ויש לי הפסד שמכרתי אג"ח שחר ב-15% מס, אני יכול לקזז לפי ההכנסה ברוטו ולא לפי החסכון במס שכולל כל ההפסד".
דרך אגב, העקרון הזה הופעל ב-1 לינואר 2006. עד אז פעלו בשיטת מס כנגד מס.
עקרון נוסף עליו מצביע פרידמן - "לא נקבעה שיטה מחייבת בחוק לגבי סדר קיזוז הפסדים ובהעידר הוראה מפורשת רשאי הנישום לקבוע לו את הסדר הטוב ביותר. אגב, אין הוראה מפורשת של רשויות המס". עקרון נוסף - "החל מ-1 בינואר 2006 ניתן לקזז הפסד שוטף באותה שנה מניירות ערך כנגד ריבית או דיבידנדים בניירות ערך באותה שנה. וגם כנגד דיבידנד שמקבל יחיד מחברה בשליטתו שחייב במס לפי שיעור מס של 25%. כלומר, אם יש לי הפסד שנוצר השנה ולא הועבר משנה קודמת, אני יכול לקזז על ידי קבלת דיבידנד שאני מושך מחברה עוד השנה".
"אפשר להגיש דוח מקוצר ולקזז את ההפסדים של 2008"
לגבי טיפים על בסיס אותם עקרונות אומר פרידמן כי כדאי למכור ניירות ערך שיש בהם הפסדים לפני תום השנה על מנת לקזזם מול רווחים שעתידים להגיע עד סוף השנה מכל מיני מקורות, כמו דיבידנדים, ריביות, או למכור ניירות ערך עם רווחים שנוצרו.
"יש להיות ערים לכך ש"מכירה רעיונית" של נייר ערך (בדרך של מכירה וקניה מחדש) עשויה להחשב כעסקה מלאכותית על ידי פקיד השומה. לפיכך מומלץ לשקול לעשות שינוי בהרכב התיק כדי לעמוד בטענת המלאכותיות. למשל, אני מוכר למשל מניית לאומי שיש בה הפסד, ובמקום לקנות את אותה מניה מיד אחר כך אני קונה תעודת סל דומה למניה (למשל, תעודת סל על בנקים). ואז, זה לא אותו נייר אבל הוא יתן לי פחות או יותר אותה תשואה".
"טיפ נוסף שאני יכול לתת למשקיעים הוא שיש ציבור רחב של שכירים שלא מגישים דוחות ובשנת 2008 היו להם הפסדים מניירות ערך. כיום, ב-2009 יש להם כנראה רווחים מניירות ערך שהבנקים ניכו להם מס במקור. ואז יכול אותו שכיר להגיש דוחות למס הכנסה, לדרוש את ההפסדים שהיו לו ב-2008 ולקזז את ההפסדים שהיו לו ב-2008. בשביל זה הוא צריך קודם לגשת לבנק, לקחת את דוח ההפסדים של 2008 ואז להגיש דוח מקוצר למס הכנסה ולקזז את ההפסדים. זה יכול להיות בסכומים מאוד משמעותיים".
טיפ נוסף שיש לפרידמן נוגע ליצירת מגן מס לשנת 2010. "כידוע, הבנקים והברוקרים מאפסים בתחילת השנה את ההפסדים שהיו בשנה הקודמת. כלומר, אם לאחר מכן היו לנישום רווחים מניירות ערך או ריביות מניירות ערך, הבנק ינכה לו מס במקור. מה שניתן לעשות - אותם ניירות ערך שעדיין לא מכרתי וטמונים בהם הפסדים, למכור אותם בתחילת חודש ינואר 2010. מה עשינו? אני יוצר מגן מס על הפסדים מניירות ערך ואז אם אני אמכור ברווחים ב-2010 אז אני לא אשלם מס על חלק מהרווחים. צריך למצוא את האיזון הנכון".
"לפעמים צריך לשקול לנהל חשבון ניירות ערך בכמה מקומות"
טיפ נוסף - "לקזז הפסדי הון החייבים במס בשיעור נמוך כנגד רווחי הון החייבים במס בשיעור גבוה. למשל, אם יש לי הפסד מאג"ח שחר שיש עליו 15% מס, נגיד 1,000 שקל הפסד, ומולו יש לי רווח במניות גם ב-1,000 שקלים. ויש לי גם ברווח ממכירת מקרקעין שחייב 40% גם 1,000 שקלים רווח. אז את הרווח מהשחר אני מקזז מול המקרקעין ואז על המניות אני משלם רק 20%. משלם רק 200 שקל מס. לעומת המצב שעושים בדרך כלל בבנקים שהוא קיזוז של השחר מול המניות ואז משלמים 40% מס על המקרקעין, כלומר 400 שקל מס".
דבר נוסף שיש לשים אליו לב, "היום אם אני קונה ניירות ערך בכל מיני זמנים, החוק אומר שאני מייחס לפי ראשון נכנס לפי ראשון יוצא. נישום מתוכחם יכול לחלק את ניירות הערך במספר בנקים או ברוקרים, ואז הוא יכול למכור באותו בנק או ברוקר שיש לו את העלות הכי גבוהה. למשל, אם מישהו קנה מניית בנק לאומי ב-10 שקל, 500 מניות, ואחרי חודש קנה עוד 500 מניות לפי 15 שקל. ואחרי שנה מוכר 500 מניות ב-20 שקל. באותו חשבון זה יחשב רווח לפי 10 שקל אבל אם היו לו שני חשבונות, הוא היה מוכר את אותם 500 מניות לפי השיקולים שלו, אם הוא רוצה לשלם או לקזז יותר מס יש לו את הגמישות".
עצה נוספת שיש לפרידמן למשקיעים - "ישנם הרבה נישומים שהפסידו בשוק ההון, נשבעו שהם לא חוזרים יותר לשוק ואת הכסף הם שמים בפק"מ. הדבר הכי גרוע זה שאת הריבית לא ניתן לקזז מול ההפסדים שהיו בניירות הערך. לכן, מה שצריכים לעשות זה להשקיע במק"מים או בקרנות כספיות ואז אפשר לקזז. יש על המק"מ עמלה של 0.1% בקניה אבל נושא המס הרבה יותר משמעותי".
טיפ נוסף שיש באמתחתו של פרידמן - "רוב הנישומים מקבלים דיבידנדים וריביות מאגרות חוב והבנקים גובים עמלה. הבנקים מבצעים מס במקור על ההכנסה ברוטו ולא על ההכנסה נטו. כלומר, אם קיבלתי דיבידנד ב-200 שקלים ושילמתי עמלות לבנק 10 שקלים, אז בפועל הבנקים מנכים מס על 200 שקלים ולא על ההכנסה נטו אחרי ניכוי העמלות".
והעצה האחרונה של פרידמן למשקיעים, "תשקיעו נכון ותרוויחו, כדי שלא תצטרכו לקזז הפסדים ורק לשלם מס על הרווחים".