הונאה פיננסית (X)הונאה פיננסית (X)

חשד למרמה של כ-1.6 מיליארד שקל בפרשת וולת'סטון

בעלי קבוצת וולת'סטון וסוכנות הביטוח נטו חשודים כי גייסו אלפי משקיעים להשקעות אלטרנטיביות מסוכנות ללא תשקיף, תוך הטעייה שיטתית וניצול יחסי אמון עם סוכני ביטוח; תיק החקירה יועבר לפרקליטות לבחינת הגשת כתבי אישום בעבירות מרמה, גניבה והלבנת הון

רן קידר | (3)
נושאים בכתבה הונאה הלבנת הון

הרשות לניירות ערך הודיעה כי השלימה חקירה רחבת היקף בחשד למרמה של כ-1.6 מיליארד שקל בקבוצת וולת'סטון ובסוכנות הביטוח נטו. מדובר באחת הפרשות החמורות ביותר שנחקרו בשנים האחרונות בתחום ההשקעות, ובמוקדה עומדים החשדות נגד בעלי השליטה ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ. לפי ממצאי החקירה, החשודים גייסו אלפי משקיעים להשקעות אלטרנטיביות בסיכון גבוה, תוך מכירת ניירות ערך בניגוד לחוק וללא פרסום תשקיף כנדרש.

החקירה, שבוצעה על ידי מחלקת חקירות, מודיעין ובקרת מסחר ברשות לניירות ערך ובליווי פרקליטות מחוז ת"א (מיסוי וכלכלה), העלתה כי בין השנים 2014–2022 פעלו המעורבים תוך שימוש במאגר הלקוחות של סוכנות הביטוח נטו, ובאמצעות סוכני ביטוח אשר עודדו את לקוחותיהם להשקיע בסכומים גבוהים, לעיתים מבלי להבין את הסיכונים הכרוכים בכך. הרשות טוענת כי מערכת תמריצים שנבנתה על ידי החשודים יצרה ניגוד עניינים עמוק, אשר טושטש במצגי שווא כלפי ציבור המשקיעים.

על פי החשד, כספי המשקיעים לא הופנו להשקעות המובטחות, וחלקם אף הועברו לשימושים אחרים, בניגוד מוחלט לייעודם המקורי. לפי הודעת הרשות, המשך גיוס הכספים נמשך גם לאחר שהקבוצה נקלעה לקשיים תזרימיים, תוך הסתרת מידע מהותי מהלקוחות.

החקירה בוצעה בחשד לביצוע עבירות חמורות, ובהן: הצעה ומכירה של ניירות ערך ללא תשקיף, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, גניבה בידי מורשה, ייעוץ והשקעות ללא רישיון, וכן עבירות לפי חוק איסור הלבנת הון. תיק החקירה צפוי להיות מועבר בקרוב לפרקליטות, שתכריע האם יוגשו כתבי אישום.

יושב ראש הרשות לניירות ערך, ספי זינגר, מסר: "מדובר בחשד לאחת מפרשיות המרמה הגדולות והמורכבות שנחקרו בשנים האחרונות. התופעה של הונאות השקעה גוברת, ויש להאיץ את האסדרה בתחום כדי להבטיח הגנה ראויה על ציבור המשקיעים."

הרשות הבהירה כי אין לראות בהודעה זו התייחסות לממצאי החקירה הסופיים או למסקנות אופרטיביות כלשהן, וכי הסמכות להחלטה על המשך הטיפול נתונה לפרקליטות המדינה.

תקציר האירועים עד כה

כאמור, על פי החשד, במהלך השנים 2014–2022 גייסו ירון פיטארו, אילן בן-ישי ועידן כץ מאות מיליוני שקלים מאלפי משקיעים, תוך שהם עוקפים את חוק ניירות ערך בכך שלא פרסמו תשקיפים כחוק, והציגו מצגי שווא באשר למהות ההשקעות, הסיכון שבהן והשימוש בכספים. 

קיראו עוד ב"בארץ"

נטו פיננסים, סוכנות ביטוח מהגדולות בישראל שבשליטת בן-ישי וכץ, סיפקה שירותים תפעוליים לכ-200 סוכנים, והייתה שותפה פעילה במערך גיוס הכספים עבור וולת'סטון. הסוכנים פעלו מול לקוחותיהם תוך שימוש ביחסי האמון שיצרו לאורך שנים, וקיבלו תמריצים לגייס לקוחות לקרן. 

הקרן עצמה נקלעה לקשיים בעקבות השקעות כושלות בנדל"ן, והפסדיה נאמדים בכ-350 מיליון שקל. עם קריסת הקרן, נטו פיננסים התחייבה כלפי חלק מהמשקיעים להשיב את כספם, אך לפחות 160 חוסכים טוענים כי לא קיבלו כל התחייבות כתובה ואף לא הוכרו כנושים רשמיים לצורך השתתפות באסיפות ההסדר. במקביל, נטו עצמה קרסה ונקלעה לחובות של כ-110 מיליון שקל, מה שהוביל לגיבוש הסדר חוב במסגרתו תירכש פעילותה על ידי סוכנות "ארבע עונות" מקבוצת IBI, בתמורה לכ-51 מיליון שקל. 

מוקד המחלוקת העיקרי כיום הוא הסעיף בהסדר החוב, אשר מעניק פטור מתביעות לסוכני הביטוח של נטו. הפטור הזה עורר התנגדות מצד רשות שוק ההון, רשות ניירות ערך, וכן מצד המשקיעים עצמם. לטענתם, מדובר במהלך שמונע מהם לתבוע את הסוכנים שאחראים, לשיטתם, להפסדים הכבדים שנגרמו להם. מנגד, מנהלי ההסדר והרוכשים טוענים כי הפטור הכרחי להצלחת העסקה, שכן בלעדיו לא יסכימו הסוכנים לעבור לארבע עונות – והעסקה תקרוס. 

תגובות לכתבה(3):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 3.
    אנונימי 01/07/2025 22:29
    הגב לתגובה זו
    לפי דעתי לפחות 1520 שנות מאסר
  • 2.
    ישראל בין המדינות המושחתות בעולם. תראו את מי שנמצא בכנסת. (ל"ת)
    יובל 01/07/2025 19:33
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    אנונימי 01/07/2025 17:56
    הגב לתגובה זו
    מה יעשו להם כלום ושום דבר מדינת חלם