רונן מנחם ממזרחי טפחות: "בנק ישראל מכשיר את הקרקע לצעדים נוספים"
הריבית במשק הופחתה ב-0.75% ל-1%, השיעור הנמוך בתולדות המשק. בכך קוצצה הריבית ב-3.25% בתוך ארבעה חודשים.
רונן מנחם, מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה מציין כי: "בנק ישראל, באמצעות תחזית הצמיחה השלילית המפתיעה שפרסם אמש, הכשיר למעשה את הקרקע להורדה התלולה".
מנחם הוסיף: "עיון בהודעה מצביע על כך שבנק ישראל מתחשב בפגיעה בייצוא ובהאטה הניכרת בפעילות במשק כגורם מרכזי בהחלטתו, כשבהודעה הקודמת לא צוינו גורמים אלה מפורשות. בנק ישראל מתייחס עתה ל"ירידה החדה" בביקוש ובפעילות המשקית, שעה שבהודעתו הקודמת נקט בלשון "התמתנות ניכרת" בלבד".
נקודה נוספת, חשובה, קשורה לסביבת המחירים טוען מנחם שאמר כי "אם בפעם הקודמת עדיין דובר על החזרת קצב האינפלציה לתוך תחום היעד (1%-3%), הפעם מדובר על צורך בהחלשת הכוחות לירידת מחירים, שלהערכת בנק ישראל יוליכו את קצב האינפלציה מתחת לתחום זה. וכך, הפחתת ריבית מוצגת כצעד שמחליש כוחות לירידת מחירים. בנק ישראל גם הסיר את ההתייחסות, שהופיעה בהודעותיו האחרונות, לגבי עיתוי חזרת קצב האינפלציה לתחום היעד (הפעם מלמטה)".
"בנק ישראל הקפיד לציין גם הפעם כי הפחתת הריבית תכליתה להוזיל את עלות האשראי במשק. בתוספת להודעותיו הקודמות, הוזכרו הפעם תוכניות נוספות שהבנק הפעיל בתחום המוניטארי, בצד הפחתת הריבית. בנק ישראל ער לכך שהכלי המוניטארי קרוב למיצויו ובדומה לבנק הפדראלי, לדוגמא, הוא מכשיר את הקרקע לצעדים נוספים, ישירים באופיים, במידת הצורך".
מנהל יחידת ההשקעות והאסטרטגיה מציין כי בדומה לעמיתיו ברחבי העולם, גייס בנק ישראל את הכלי המוניטארי העומד לרשותו להתמודדות חסרת פשרות עם ההצטמצמות במשק, כשנושא יציבות המחירים ממשיך ככלל להנחות אותו, אך בצוק העיתים נראה כי נדחק לקרן זווית.
לסיכום מדגיש מנחם: "בנק ישראל הסיר את הצורך בכפיפות להשגת יעד יציבות המחירים בהחלטותיו הבאות. לראשונה בתקופה ארוכה לא מופיעה התניה זו בדברי הסיכום. בסיכום דבריו מדגיש בנק ישראל שנית שישתמש בכלים הנוספים העומדים לרשותו על מנת להשיג את מטרותיו, כשבפעם הקודמת הסתפק באמירה שיעשה "כל שיידרש". בנק ישראל מכוון, לכן, להמשך מדיניות מוניטארית נמרצת יותר – ומגוונת יותר, שתחליף במידת הצורך את ארסנל הורדות הריבית, שהולך ומסתיים".
נשיא איגוד לשכות המסחר דוחק בנגיד: "על בנק ישראל לתת דו"ח מדויק כמה מתוך הפחתות הריבית אכן מועברת למגזר העסקי ובאיזה אופן" "הפחתת הריבית היא מהלך בלתי נמנע אשר משתלב במגמה העולמית. יחד עם זאת, מדובר במהלך חלקי בלבד". כך אמר הערב נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין, בתגובה להחלטת נגיד בנק ישראל להפחית את שיעור הריבית במשק. לדבריו, "ההתמודדות המרכזית של בנק ישראל היא לדאוג שכך ששיעורי הריבית המופחתים יועברו לכלל הצרכנים ובעיקר למגזר העסקי. בדרך זו עלויות המימון תפחתנה, וכמות האשראי שתזרום לציבור ולעסקים תגדל".
"המשמעות של מהלך זה היא הקטנת מחנק האשראי, ירידה בהוצאות העסקיות של המגזר העסקי ופגיעה מינימאלית במוסר התשלומים במשק. על בנק ישראל לתת דו"ח מדויק כמה מתוך הפחתות הריבית אכן מועברת למגזר העסקי ובאיזה אופן."