הדולר נפל גם היום: היציג נקבע בירידה של 0.9% לרמה של 3.863 שקלים

בארץ יתפרסם הערב (18:30) מדד חודש נובמבר, שצפוי לרשום ירידה חדה של כ-0.8%
קובי ישעיהו |

הדולר ממשיך לאבד גובה בארץ ובעולם, בפתיחת שבוע המסחר העולמי והמקומי במטבעות. ברקע להחלשות הדולר עומד שטף של נתוני מאקרו כלכלה שליליים, שצפוי להימשך גם השבוע. הערכות כי היחלצות המימשל לעזרת תעשיית הרכב האמריקנית תשאיר פחות כסף לטובת חילוץ המערכת הפיננסית תומכות אף הן בהחלשות הדולר.

מחר, יום שלישי יתפרסם בארה"ב מדד המחירים לצרכן לחודש נובמבר, אשר צפוי להציג ירידה של 1.2%-1.3%, כאשר נתון המדד הקודם הציג ירידה של 1% בלבד. מדובר בירידה החדה ביותר מאז 1947. נתון הליבה צפוי להראות עלייה של 0.1% לעומת הנתון לאוקטובר שהראה ירידה של 0.1%.

"אנו צפויים להאטה חריפה בביקושים לאורך 2009. זה הולך להיות מיתון עמוק וקשה" , אמר לבלומברג רוברט דיי, כלכלן בכיר מפיטסבורג, פנסילבניה.

היום יפורסם בארה"ב נתון ניצולת התפוקה במפעלים עבור נובמבר, המודד את אחוזי ניצולת יכולות התפוקה התעשייתית במכרות, מפעלים ומתקני תשתית בארה"ב. נתון החודש הקודם הציג תפוקה של 76.4%, ואילו כעת צופים האנליסטים כי הנתון יעמוד על 75.9%. בנוסף, יתפרסם ביום זה נתון התפוקה התעשייתית עבור נובמבר, והצפי הוא לירידה של כמחצית האחוז, לעומת עלייה של 1.3% באוקטובר.

ביום שלישי צפוי הפדרל ריזרב להודיע על הורדת ריבית נוספת של 0.5% לרמה של 0.5% אם כי לא מעט כלכלנים מעריכים שהריבית תרד ב-0.75% לרמה של 0.25%. ראשי הפד הצהירו לא מעט פעמים לאחרונה כי נשק הריבית כבר לא אפקטיבי במלחמה במיתון והם פועלים בגזרות אחרות על מנת לאושש את הכלכלה ולהקל על מצוקת האשראי.

במסחר המקומי נחלש הדולר ב-0.9% ובנק ישראל קבע את השער היציג ברמה של 3.863 שקלים. האירו נותר ללא שינוי ברמה של 5.206 שקלים. בעולם מתחזק האירו ב-0.7% לרמה של 1.34 דולר, שיא של 8 שבועות מול הדולר. היין היפני מוסיף 0.42% לרמה של 90.96 יין לדולר, שיא של כמעט 13 שנים מול הדולר.

מכלל פורקס נמסר כי "שער האירו מול הדולר מתרחק כלפי מעלה משער של 1.30 אירו לדולר וכבר הגיע הלילה לרמה של 1.35 . שער הדולר מול השקל צפוי ללכת בעקבתיו לכיוון של 3.80 שקל לדולר. האירו צפוי להמשיך לכיוון רמה של 1.40 דולר".

הפסימיות בקרב החברות הגדולות ביפן, הכלכלה השניה בגודלה בעולם, מעמיקה. כך לפי סקר ה"טאנקן" שעורך אחת לחודש הבנק המרכזי היפני, שפורסם היום. בטחון בעלי העסקים הגדולים נפל בקצב המהיר ביותר מזה 34 שנים בחודש דצמבר. לפי סקר ה"טאנקן" של הבנק המרכזי נפל המדד למינוס 24 נקודות, הרמה הנמוכה ביותר מאז מארס 2002, אז עמד המדד על מינוס 38 נקודות.

החששות כי המשק היפני יגלוש למיתון חריף ועמוק על רקע המשבר הכלכלי העולמי והתחזקות היין השפיעו על תוצאות הסקר. היין היפני מתחזק היום לרמה של כ-90.88 יין לדולר, קרוב לשיא של 13 שנים מול הדולר. מבחינה טכנית נכנס המשק היפני היפני למיתון כבר ברבעון האחרון, בו נרשמה נסיגה של 0.4% בתמ"ג. חברות יפניות גדולות הודיעו בחודשים האחרונים על פיטורי עובדים המוניים עקב ההאטה החריפה בביקושים למוצריהם. סוני דיווחה בשבוע שעבר כי בכוונתה לקצץ 16,000 משרות ברחבי העולם.

בארץ יתפרסם הערב (18:30) מדד חודש נובמבר, שצפוי לרשום ירידה חדה, על כך יש קונצנזוס בקרב כלכלני המאקרו וחזאי האינפלציה במשק. ההערכות הן שהמדד ירשום ירידה של 0.6%-1% אולם לא צריך לשלול הפתעה לטובה (או לרעה, תלוי איך מסתכלים על זה), וירידה חדה יותר במדד.

אם אכן התחזיות יתממשו צפוי נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, להודיע בסוף החודש על הורדת ריבית נוספת בשיעור של רבע עד חצי אחוז לרמת שפל של 2%-2.25%. הריבית צפויה, לפי ההערכות כלכלנים, להמשיך ולרדת עד לרמה של 1.5%-1.75% בחודשים הקרובים.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה