רגע לפני ההאטה? העודף בחשבון השוטף הסתכם במחצית הראשונה ב-2.1 מיליארד ד'
הכלכלה העולמית חווה את אחד המשברים הפיננסים החמורים מאז ומעולם, אצלנו במחצית הראשונה נרשם עדיין עודף בחשבון השוטף, אך המצב עלול להחמיר במחצית הבאה עד לכדי מעבר לגירעון בחשבון השוטף. שאר הרכיבים של מאזן התשלומים עלולים לסבול אף הם מהרעה, זאת בשל הירידה הצפויה בהכנסות מהשקעות של ישראלים בחו"ל.
הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה היום את נתוני מאזן התשלומים של המשק הישראלי למחצית הראשונה של השנה. העודף בחשבון השוטף של מאזן התשלומים בינואר-יוני 2008 , בניכוי עונתיות, הגיע ל- 2.1 מיליארד דולר, לאחר עודף של 1.4 מיליארד דולר במחצית הקודמת ושל 2.7 מיליארד בינואר-יוני 2007 ; זאת, לאחר עודפים ניכרים שנרשמו בשנת 2006 והסתכמו ב- 4.2 מיליארד דולר בממוצע למחצית.
נזכיר כי החשבון השוטף של המשק כולל את חשבון הסחורות והשירותים וחשבון ההעברות החד צדדיות. החשבון השוטף מסכם את הפעילות הכלכלית מבחינת סחר החוץ ומשקף למעשה את סך ההכנסות מהייצוא הישראלי שנתקבלה עבורם תמורה ולא ניתנו כאשראי, כמו כן כולל גם המוצרים המיובאים שנתקבלה עבורם תמורה.
חשבון הסחורות והשירותים, לאחר ניכוי עונתיות, הסתכם בגירעון של 1.7 מיליארד דולר במחצית הראשונה של 2008. זאת, לאחר גירעון של 2.4 מיליארד דולר במחצית הקודמת. התפתחות זו משקפת עלייה בעודף בחשבון השירותים של 0.8 מיליארד דולר, בעוד הגירעון בחשבון הסחורות גדל ב- 0.1 מיליארד דולר בלבד לעומת המחצית הקודמת.
הגירעון בחשבון הסחורות הגיע ל- 4.0 מיליארד דולר במחצית הראשונה של השנה, לאחר גירעון של 3.9 מיליארד. במחצית הקודמת ושל 2.2 מיליארד בינואר-יוני 2007. יבוא הסחורות כולל יבוא ביטחוני ב- 1.3 מיליארד דולר, בהמשך ליבוא של 1.2 מיליארד דולר במחצית הקודמת.
השקעות ישירות והשקעות בניירות ערך סחירים בחו"ל של תושבי ישראל עלו בקצב מתון יותר במחצית הראשונה של השנה לעומת העלייה במחצית הקודמת. התפתחות זו מקורה בירידה בהשקעות בניירות ערך סחירים, בעוד ההשקעות הישירות שמרו על רמה דומה לזו שבמחצית הקודמת.
השקעות ישראלים בניירות ערך סחירים בחו"ל, כולל מניות ואגרות חוב, נותרו כמעט ללא שינוי במחצית הראשונה של 2008 , בהמשך להתמתנות ניכרת בעלייתן במחצית הקודמת – בה נרשמה עלייה של 0.8 מיליארד דולר בלבד, לעומת עלייה של 3.2 מיליארד במחצית הראשונה של 2007 . ההשקעה נטו במניות סחירות בחו"ל עלתה ב- 0.4 מיליארד דולר בינואר-יוני השנה, בעוד ההשקעה באגרות חוב זרות ירדה נטו בסכום דומה.