הכלכלן הראשי במגדל שוקי הון: "האטת הצמיחה בישראל היא בלתי נמנעת אך פישר לא ממהר"

בסקירה כוללת על האינפלציה ועל צעדי הנגיד, יוסי שווימר בוחן מתי צפוי פישר להוריד את הריבית ובכמה
אריאל אטיאס |

ביום שישי האחרון נותר מדד המחירים לצרכן לחודש ינואר ללא שינוי והכלכלן הראשי במגדל שוקי הון, יוסי שווימר, אומר היום, כי הורדת ריבית, אם תבוא, תבוא רק אחרי חודש מארס - ו"אין לצפות לה לפני כן".

לעומת המדד הנוכחי, במגדל שוקי הון מעריכים, כי המדד של חודש פברואר יהיה שלילי ויעמוד על כ-0.1%, כאשר הגורמים שברקע יהיו: ירידה במחירי הדלקים בכ-4%. וירידה במחירי ההלבשה וההנעלה. הכלכלנים מציינים את שער הדולר כגורם נוסף שעשוי להשפיע וכי המשך היחלשותו תביא לירידה נוספת במדד המחירים לצרכן.

הורדת ריבית לא תגיע לפני אפריל

שווימר מתאר משוואה פשוטה, לפיה "הפער בין ריבית בנק ישראל לבין ריבית הבנק הפדרלי בארה"ב גורם להתחזקותו של השקל למול הדולר, פוגע ביצוא, מאט את הצמיחה בישראל - שכידוע היא מדינה מוטית יצוא - ובסופו של דבר גם יגרום לעלייה בשיעור האבטלה. בשנה האחרונה המשק נהנה מירידה עקבית בשיעור האבטלה. אך לא לעולם חוסן. כדור השלג ימשיך להתגלגל ובמקרה החמור של עליה בשיעור האבטלה יפגעו הביקושים הפנימיים שיחריפו את ההאטה בישראל".

בשורה התחתונה, אחרי שמוסיפים לכך את ההאטה שממילא מתרחשת בארה"ב ובאירופה, אומר שווימר, נגיע למסקנה שהאטת הצמיחה בישראל היא בלתי נמנעת. לכן, יש להקדים בהורדות הריבית. אך נגיד בנק ישראל, שומר על הריבית ברמתה הנוכחית. על כן, נותר לנו לתהות מתי הריבית עשויה לרדת.

שווימר מוצא בדברי פישר האחרונים רמיזה לכך שבמידה ויהיו סימני האטה או לסירוגין נתונים המורים על בלימת האינפלציה פישר יוריד את הריבית, אך אומר שבנק ישראל שחקק על דגלו כיעד את השמירה על יציבות המחירים לא יוריד את הריבית עד שהאנפלציה לא תחזור לטווח היעד.

נזכיר, כי האינפלציה עומדת כיום על כ-3.5% (בהתחשב בנתוני ינואר), מעל לרף העליון (3%). שווימר מציין, כי "כל עוד הנתונים הכלכליים, כמו הצמיחה הגבוהה, הירידה באבטלה ואינפלציה שחורגת מעל טווח היעד לא ישתנו לא יהיה סיבות לדידו של פישר להוריד את הריבית".

סימני האטה בישראל לא יופיעו לפני תום הרבעון הראשון של השנה

לגבי השאלה, מתי נגיד בנק ישראל כן יוריד את הריבית, אומרים במגדל שוקי הון, כי פישר מחכה לנתונים כלכליים שיאפשרו לו לבצע את הורדת ריבית, זאת לאחר שכבר קיבל את אישור הדולר.

שווימר אומר, כי "ירידה כה דראסטית בשער הדולר תמתן את האינפלציה למרות שהתמסורת בין שער הדולר למדד פחתה. במידה ואכן המדדים הבאים יהיו סביב ה-0%, והם צפויים להיות כאלה, נגיד בנק ישראל ירגיש יותר בנוח להוריד את הריבית בכ-0.25%".

"עוד תסריט שבו הנגיד עשוי להוריד את הריבית הוא במידה ויעלו נתונים המצביעים על האטה ואז ככל הנראה הריבית תרד. סימנים על האטה בישראל, להערכתנו, לא צפויים להופיע לפני תום הרבעון הראשון של השנה", מוסיף שווימר.

לגבי למה אחר מרץ, אומר, כי "נכון יהיה להעריך שהריבית תרד בכ-0.25% אך ורק לאחר פרסום נתוני המדד של חודש פברואר. משמע, הורדת ריבית, אם תבוא, תבוא אחרי ה-15 במארס – אין לצפות לה לפני כן".

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה