כלכלני הראל: "אין וודאות כי פישר יעלה את הריבית"

זאת למרות הזינוק שנרשם אתמול במדד חודש יולי. "במצב הנוכחי, המדיניות המוניטרית המתבקשת היא למתן את קצב עליית ריבית בנק ישראל ולא להאיץ אותו" כך מוסרים כלכלני הראל
יוסי פינק |

מדד המחירים לצרכן עלה ב-1.1% בחודש יולי הותיר מאחור את תחזיות האנליסטים. כלכלני הראל אומרים היום כי המדד אכן היה מעבר לתחזיותיהם (ל-1%) והרבה מעבר לממוצע התחזיות בשוק ( 0.8%).

בתגובה למדד הגבוה שומר הבוקר השקל על יציבות מול הדולר על רקע הצפי להעלאת ריבית של בנק ישראל. מרבית החזאים מעריכים שבנק ישראל יעלה את הריבית בין 0.50-0.25 נקודת אחוז בסוף החודש. "אנו מעריכים שבמידה ותהיה עליית ריבית היא תהיה עד 0.25 אחוז, כאשר ישנו סיכוי סביר לאי שינוי בריבית למרות המדד הגבוה ביולי" כך מוסרים היום כלכלני הראל ומונים 2 סיבות מרכזיות:

1. בתקופה בה יש ירידות חדות בשוקי ההון בעולם והצפי לתוואי הריבית של ה- Fed ושל בנקים מרכזיים אחרים יורד, והזעזועים בשווקים העולמיים לא מלווים על ידי פיחות בשקל, המדיניות המוניטרית המתבקשת היא למתן את קצב עליית ריבית בנק ישראל ולא להאיץ אותו.

2. העלייה במדד יולי והרכבה משקפים בעיקר את הפיחות בשקל בחודשים יוני-יולי, פיחות שבינתיים נבלם, והתחזית לאינפלציה בחודשים הקרובים לא גבוהה במיוחד.

באופן כללי אומרים לכלני הראל, כי בעקבות המשבר בשוק הנדל"ן ומשכנתאות ה- sub-prime בארה"ב וההפסדים של בנקים וקרנות גידור בארה"ב ובאירופה (אשר היו מושקעים באופן ישיר או עקיף בשוק ה- sub-prime ) נוצר חוסר הוודאות לגבי מידת החשיפה של בנקים ומוסדות פיננסים להפסדים אלה. כתוצאה מכך, בנקים ומוסדות פיננסיים ברחבי העולם חוששים להלוות כספים למוסדות אחרים ורוצים לשמור על שיעור נזילות גבוה יותר. הריבית הבין-בנקאית עלתה הרבה מעל לריבית המוצהרת של הבנקים המרכזיים ונוצר משבר נזילות. בתגובה, הבנקים המרכזיים הכריזו על מתן אשראי ללא הגבלה (בריבית המוצהרת של הבנק המרכזי) על מנת לספק נזילות לשווקים הפיננסים.

כלכלני הראל סבוקים, כי קיים סיכוי טוב שפעולה זו תחזיר את היציבות לשוקי ההון ותמנע משבר פיננסי עולמי, כפי שקרה בתקופות אחרות בהן נוצר משבר נזילות (למשל 1998 ו 2001- ). יחד עם זאת, המצב היום נראה מסוכן יותר מאשר במשברים קודמים, על רקע המשך ההידרדרות בשוק הנדל"ן והמשכנתאות בארה"ב והשינויים שחלו בשווקים הפיננסים בשנים האחרונות, כגון הגידול הדרמטי בהיקף הפעילות של קרנות הגידור.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה