בנק ישראל הותיר את הריבית לחודש יולי ברמה של 3.5%
הריבית לחודש יולי תישאר ללא שינוי ברמה של 3.5%. זאת, כחלק מהמדיניות לשמור על יציבות המחירים, בהתאם ליעד האינפלציה של 1% עד 3% לשנה, כך הודיע היום (ב') נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר.
ההתרחבות בפעילות הכלכלית נמשכת והתוצר המקומי הגולמי צפוי לגדול השנה בשיעור של 5.1%. בנוסף, עלה המדד המשולב לחודש מאי ב-0.7%. סגירת פער התוצר בעקבות המשך ההתרחבות הכלכלית עדיין אינה משתקפת בעליה בעלות העבודה ליחידת תוצר. עם זאת, נבלמה הירידה שנרשמה ב-3 השנים האחרונות בעלות העבודה ליחידת תוצר.
בהתייחסות לגורמים העלולים לעורר את האינפלציה טענו בבנק ישראל, כי המשך המגמה של הגידול בהכנסות הממשלה צפוי להביא את הגירעון השנה לשיעור שבין 1 ל-1.5 אחוזי תוצר. אולם, החלטות תקציביות שהתקבלו בתקופה האחרונה בממשלה מגדילות את הסיכוי לעלית תוואי הוצאות הממשלה.
החלטת הבנק תואמת לציפיות של רוב האיליסטים בשוק ההון. נזכיר, כי בבית ההשקעות פריזמה ציינו עוד הבוקר, כי רמת שער החליפין הנוכחית סביב 4.2 שקל/דולר הינה רמה ניטראלית בעיני בנק ישראל, שאינה מבטאת חשש מפני חריגה אינפלציונית מעל לגבול העליון של יעד המחירים (3%).
בפריזמה סברו, כי בעקבות הפיחות בשע"ח של השקל מול הדולר ועליית מחירי האנרגיה אנו מעדכנים את מדד המחירים לחודש יולי לעלייה של 0.5%. עם זאת בפריזמה מעריכים כי הכוחות הריאליים מוסיפים לתמוך בהתחזקות השקל ולכן תחזית האינפלציה לשנת 2007 עומדת על כ-1.3% וב-12 החודשים הקרובים על כ- 1.8%.
במקביל, פרסם עזרא שעיו, הכלכלן הראשי של אתגר הערכה דומה לפיה הריבית תוותר ללא שינוי. שעיו כותב היום, כי "כי בעתיד הקרוב פערי התשואה יתייצבו ברמה של 0.8%-0.6%. לכן אנו מעריכים, כי גם לאחר הפיחות בשער השקל לעומת שער הדולר, עדיין קיים נתק בין שער הריבית לבין שער הדולר, מכיוון שיש גורמים חזקים יותר המשפיעים על שער הדולר מאשר הריבית - זרימת כספים מחו"ל ופעולות השווקים מחוץ לישראל, משפיעים ישירות על שער המט"ח בישראל. בנוסף, הערכות המשקיעים בעולם הן שעידן שערי הריבית הנמוכים חלף וקיימת ציפייה לעלייה".