בשבוע שחלף התחזק הדולר ב-1.1%; האנליסטים מנתחים

לאחר שבסיכום שבועי התחזק הדולר בכ- 1.1% מול השקל ונחלש בכ-0.7% מול האירו, הכלכלנים מסבירים את שהיה ומספקים תחזיות להמשך
סיון איזסקו |

"הירידות בשוק ההון מורידות מהאטרקטיביות של השקל אל מול השטר הירוק אשר ירודה מאליה בהינתן פער הריביות חסר התקדים של 1.75%. כמו כן פער התשואות בין האג"ח של ממשלת ארה"ב לאג"ח הישראליות צומצם משמעותית ומוסיף לפגיעה בכוחו של השקל", כך מציינים כלכני פינוטק.

ביום שני הקרוב צפוי נגיד בנק ישראל להכריז על הריבית אשר,על פי הערכות כלכנים צפויה להשאר ללא שינוי.

בפינוטק מציינים, כי נכון לעכשיו איננו צפויים להורדות ריבית נוספות אך אנו עשויים לראות שנוי כיוון בתקופה הקרובה. "במהלך השבוע הקרוב צפוי השקל להמשיך ולהסחר בתווך מחירם של 4.1700 - 4.2500 פריצה של תווך זה עשויה להביא את הזוג לאיזור הרמות של 4.1200 .זאת על רקע החלשותו של הדולר לקראת סיום המסחר ביום שישי וצפיה לנתונים שליליים על שוק הדיור בארה"ב במהלך השבוע הקרוב" מעריכים כלכלני פינוטק. בבנק אגוד מציינים, כי לקראת סיום המסחר השבועי ביום חמישי ושישי נחלש הדולר אל מול השקל וסגר את השבוע ברמת 4.142 שקל לדולר בעיקר לאור פרסום מדדי המחירים ליצרן ולצרכן, אשר הצביעו על ירידה בלחצים האינפלציוניים והורדת הסבירות להעלאת ריבית נוספת בארה"ב בתקופה הקרובה: מדד המחירים ליצרן לחודש מאי עלה ב-0.9% לעומת צפייה לעלייה של 0.6% בלבד.

בבנק אגוד מפנים את תשומת ליבנו גם לעובדה, כי הגרעון במאזן התשלומים האמריקאי לרבעון הראשון של השנה עומד על כ-192.6 מיליארד דולר, ירידה של 0.1% לעומת הרבעון האחרון של 2006 והן לעומת צפיית האנליסטים לרמת 201 מיליארד דולר.

עוד מציינים כלכלני בנק אגוד, כי בתחילת שבוע המסחר שחלף התפרסמו נתוני נדל"ן שהאירו אור חיובי על הענף שמצוי בהאטה, התחלות הבנייה לחודש מאי ברמת 1474 אלף יח"ד, התחלות הבנייה ירדו אמנם ב-2.1% לעומת חודש אפריל (1528 אלף יח"ד) אך היו גבוהים מהקונצנזוס ברמת 1742 אלף ואישורי הבנייה שעלו ב-3% לרמת 1501 אלף אישורים לעומת 1429 אלף בחודש אפריל וצפיית אנליסטים לרמת 1473 אלף בחודש מאי. מנגד מדד MBA למשכנתאות המשיך לרדת בשבוע שהסתיים ב-16 ביוני ב3.4%, נתונים אלו חיזקו את המטבע האמריקאי מול שאר המטבעות בעולם.

בבנק לאומי מציינים, כי בנק ישראל דיווח השבוע כי יתרת הנכסים של המשק בחו"ל ויתרת התחייבויותיו לחו"ל גדלו בסוף מרץ 2007 בכ-7.2 מליארד דולר ובכ- 9.4 מליארד דולר בהתאמה לעומת סוף 2006. כתוצאה מכך גדלה יתרת ההתחייבויות נטו של המשק מול חו"ל ברבעון הראשון של 2007 בכ- 2 מליארד דולר.

בצד הנכסים, בלטה העלייה בפיקדונות בחו"ל של המגזר העסקי על רקע התרחבות פער הריביות השלילי וכן בלטו ההשקעות הישירות וההשקעות בתיק ניירות ערך למסחר בחו"ל, על רקע המשך התאמת התיקים של המגזר הפרטי הלא בנקאי בעקבות הרפורמה במס. בצד ההתחייבויות, בלטו העלייה בהשקעות במניות בתיק למסחר וכן עליות המחירים של המניות הישראליות. בהקשר זה יש לציין כי במהלך הרביע האחרון של 2006 רכשו תושבי חוץ אגרות חוב שקליות בהיקפים גדולים במסגרת הרפורמה של עושי השוק. במהלך הרביע הראשון של 2007, נעצרה מגמה זו לחלוטין, עקב מיעוט הנפקות, ומיצוי אפיק זה על ידי תושבי חוץ.

בנוסף, עודף הנכסים במכשירי חוב מול חו"ל (חוב חיצוני נטו שלילי) המשיך לגדול ברבעון הראשון והגיע לכ-39 מיליארדי דולרים - שיא של כל הזמנים.

עוד מציינים כלכלני בנק לאומי, כיהלמ"ס פרסם בשבוע שחלף את נתוני סחר החוץ לינואר-מאי 2007 מהם עולה כי מול ארצות האיחוד האירופי הסתכם הגירעון המסחרי (למעט יהלומים) ב- 1.5 מליארד דולר, מול ארצות אסיה נרשם גירעון דומה. לעומת זאת מול ארה"ב נרשם עודף מסחרי (למעט יהלומים) של 1.2 מליארד דולר. עודף מסחרי זה מול ארה"ב נתן תמיכה לשקל מול הדולר בתקופה האמורה.

עוד מציינים בלאומי, כי הלמ"ס פרסם כי ברביע הראשון של 2007 הסתכם העודף בחשבון השוטף של מאזן התשלומים בכ- 1.7 מליארד דולר (ירידה לעומת העודף שנרשם ברביע הקודם וברביע המקביל אשתקד שעמדו על 1.8 מליארד דולר ועל 1.9 מליארד דולר בהתאמה). חלק מההסבר לירידה בעודף נעוץ בהרעה מסויימת שחלה בחשבון השירותים. נתונים אלו עשויים לאותת על ירידה שתחול בעודף בחשבון השוטף של מאזן התשלומים ב- 2007, מה שכשלעצמו עלול להחליש את השקל.

לסיכום, מעריכים כלכני הבנק, כי ללא התפתחויות מהותיות במישור הביטחוני והגיאופוליטי, ימשיך הדולר בטווח הקצר והבינוני להיסחר מול השקל סביב רמת המחירים החדשה אליה הגיע.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה